Maak de CEO risicodrager.

'Ik vind die hele discussie afschuwelijk. Ik hang straks in de onderste regionen van de Quote 500, maar er wordt meer over mij gepraat dan over alle anderen samen. Wij hebben er in Nederland moeite mee als een loonslaaf rijk wordt, terwijl we dat wel accepteren van ondernemers.' dat zei Jan Bennink dit weekeinde in een, inmiddels spraakmakend, interview met Het FD's Pieter Couwenbergh en Hein Haenen.

Toch is dat niet zo moeilijk te verklaren, de oorzaak van dit verschil in behandeling want: de ondernemer loopt risico, de CEO niet.

Jan Bennink heeft succesvol zaken gedaan, da's zeker. Niet alleen is hij succesvol voor zichzelf maar ook voor anderen: 'Ik heb honderdtwintig e-mails gehad van investeerders die me bedankten.' Ook merkt hij op in dit interview: 'Niemand is er slechter van geworden!' Nou ja, als hij dan nog eens een keer goed rondkijkt over zijn redelijk lege verdieping: 'Niemand op deze verdieping heeft straks meer een baan. Deze mensen moeten goed terechtkomen, maar ik heb dat niet in eigen hand.' Bennink loopt zelf dus blijkbaar geen risico......

Bennink vraagt zich af hoe dat komt: we accepteren wél dat een ondernemer schijnbaar probleemloos miljoenen kan ophalen maar dat wij Nederlanders vuil storten over de CEO-in-loondienst die dito bedragen opstrijkt. Toch is de oorzaak daarvan héél eenvoudig: een ondernemer loopt & neemt risico en een CEO-in-loondienst niet.

De hele discussie die nu, met 'dank' aan de politiek, (weer) op gang komt over 'Top Beloningen' kan waarschijnlijk het eenvoudigst worden opgelost als we de CEO tot risicodrager maken.

De CEO loopt dan niet alleen het risico dat hij/zij bij geen of onvoldoende succes wordt ontslagen (nb; de meeste ontslagen CEO's vinden zo weer een andere job) of als bestuurder aansprakelijk wordt gesteld (nb; risico's die vaak verzekerd kunnen worden). Nee, de CEO kan voortaan ook zijn opgebouwde vermogen verliezen omdat zijn/haar ideeën helaas hebben geleid tot deconfiture van de organisatie.

Op die manier wordt de rol van de CEO een geheel andere, ligt je commitment bij je organisatie en haar Plannen waarschijnlijk nog dieper, en zal je partner wel 1/2/3x nadenken voordat zij/hij accoord gaat met je volgende carrière stap want voordat je het weet sta je met je gezin op straat ..... Maar ja, als je dan succes hebt! (nb: dan is de Pers waarschijnlijk ook beter)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>