Het sollicitatiegesprek - Structured interviewing uitkomst voor werkgevers

Voor de werkgever is het sollicitatiegesprek een middel om te kijken of de sollicitant een aanwinst is. Dit lijkt een overheersend rationeel proces, dat is het echter niet.

Sociale psychologen hebben het sollicitatieproces ontleed. Het blijkt dat factoren als een eerste indruk van veel grotere invloed zijn dan we denken. Bekijk eens het onderzoek genaamd het Pygmalion Effect van Robert Rosenthal verricht in 1968.

Om toch een goed beeld te vormen van de sollicitant is het de kunst om goede vragen te stellen.

- "Beschrijf een situatie waarin jouw werk werd bekritiseerd? En hoe ging je om met die kritiek?"
- "Als je je vrienden zou vragen om jou te beschrijven, wat zouden ze dan zeggen?"
- "Wat is je grootste zwakte?"

De bovenstaande vragen zijn vragen waarbij het duidelijk is wat een goed antwoord zou kunnen zijn. Uiteindelijk zegt dit niet veel over de mogelijke prestaties van de sollicitant op de werkvloer. Veel meer zegt het dat de sollicitant de ongeschreven regels van het sollicitatiegesprek snapt.

Een techniek die veel bedrijven daarom gebruiken, en voor andere bedrijven het overwegen waard is, is de interviewtechniek genaamd 'structured interviewing'. Die vorm is volgens industriële psychologen de enige interview techniek waarbij met succes ‘performance’ op de werkvloer kan worden voorspeld.

Als voorbeeld de onderstaande vraag:

- "Stel je hebt de wekelijkse teammeeting. Al je collega’s zijn aanwezig. Jullie zitten in een vergaderruimte en je baas is aan het woord. Hij bespreekt enkele aandachtspunten, de wekelijkse opdrachten en hij evalueert de gang van zaken van de huidige opdrachten. Vervolgens begint je baas de voortgang van het project waar jij aan werkt te bekritiseren met een nogal agressieve ondertoon. Wat doe je dan?"

Mogelijk antwoord:
- "Ik denk dat ik wel boos of gekrenkt zou zijn, maar ik weet niet of ik er op dat moment er iets van zeggen. Ik zou het gewoon laten gaan."

Een ander mogelijk antwoord:
- "Ik denk dat ik zou zijn geschrokken, maar tijdens de teammeeting had ik er waarschijnlijk niets van gezegd. Op een later moment zou ik een gesprek aangaan met mijn baas."

Uit het eerste antwoord kan worden geïndiceerd dat de sollicitant kritiek van een meerdere waarschijnlijk stoïcijns opvat.
Terwijl uit het tweede antwoord kan worden opgemaakt dat de sollicitant een confrontatie niet snel uit de weg zou gaan.

De structured interview techniek biedt voor werkgevers aldus een houvast om aan de hand van het sollicitatiegesprek, op een rationele manier een beeld te vormen, van het karakter van de sollicitant op de werkvloer.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>