Onderzoek: Gevoel steeds belangrijker bij keuze nieuwe werkgever.

Als u recent ontslagen bent(gaat worden), of u zoekt een nieuwe uitdaging dan is het vrij vanzelfsprekend dat u op zoek gaat naar een nieuwe baan. Tijdens sollicitatieprocedures neemt u meerdere afwegingen. Past de baan wel bij u? Hoe is de eerste indruk van het bedrijf? En hoe zit het met de locatie van het bedrijf? Dit zijn slechts enkele voorbeelden waarom u, als sollicitant, zou kunnen afhaken tijdens een sollicitatieprocedure.

De Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie voerde een analyse uit op het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) in het kader van haar Leergang Arbeidsmarktcommunicatie.

Tijdens deze analyse is er gevraagd aan de Nederlandse beroepsbevolking wat bij hun de voornaamste afhaakreden zou zijn tijdens een sollicitatie. Na het uitvoeren van deze analyse kwamen een aantal duidelijke redenen naar voren voor een mogelijke terugtrekking uit een sollicitatie.

Het ontbreken van een goed gevoel bij de werksfeer was met een percentage van 47 procent de belangrijkste afhaakreden. Een lange reistijd of het salaris zitten hier kort achter (respectievelijk, 46 en 45 procent). Ook een vervelend geachte baas en een slechte eerste indruk van het bedrijf zijn veel genoemde redenen. Slechte verhalen uit eigen netwerk, een slecht imago, een Amerikaans beleid, geen parttime mogelijkheden en het niet nakomen van afspraken zijn de redenen die het lijstje van meest genoemde afhaakredenen afmaken.

Er is ook een duidelijk verschil tussen de belangen van mannen en vrouwen. Zo vinden vrouwen mobiliteit heel erg belangrijk bij een keuze voor een bedrijf. Een lange reistijd of een slechte verbinding met openbaar vervoer zijn steeds vaker redenen voor vrouwen om af te haken tijdens een sollicitatie. Het andere geslacht heeft hier juist minder problemen mee.
Mannen haken bijvoorbeeld vaker af bij een bedrijf die een Amerikaans beleid volgt, dit houdt in dat er tijdens een slechte periode binnen een bedrijf, iedereen ontslagen word.

Uit deze resultaten kan je afleiden dat gevoel, een enorme rol speelt bij de keuze voor een nieuwe werkgever. Mensen moeten bij deze processen een goede balans vinden tussen emotie en ambitie. Van baan naar baan switchen is tegenwoordig niet geheel makkelijk, vooral niet wanneer dit door omstandigheden verplicht moet.

Gelukkig is er ook de optie om dit traject te laten begeleidden door een outplacementbureau. Met de juiste begeleiding kunt u ook uw droombaan vinden.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>