Recensie ‘Kan het vliegen – Van Idee tot succesvolle startup’ van Tony de Bree.

Ondergetekende heeft de laatste jaren nogal wat topboeken in handen gehad, gelezen en gerecenseerd, waaronder het boek Dinosauriër of krokodil van dezelfde schrijver. Zijn boek Geld verdienen met je zelf was speciaal bedoeld voor mensen die boventallig zijn geworden, starters, online starters en ZZP’ers.

Start-ups
En nu ‘Kan het vliegen – Van Idee tot succesvolle startup’. Als het gaat over start-ups, het toenemend aantal ZZP’ers, dan is het eigenlijk onbegrijpelijk, dat er nauwelijks boeken specifiek gericht zijn op deze doelgroep. Als (aankomend) Zelfstandige Professional (ook mét Personeel) moet je dit boek gelezen hebben. Het is een toptool als het gaat over het opzetten van een bedrijf(je). Ondernemen dus. Helaas is dat niet iedereen gegeven. En dat gaat ook op voor investeren.

Ik zal geen opsomming geven van alle hoofdstukken, maar voor uw gemak geef ik een link naar het inkijkexemplaar .

In het hoofdstuk ‘Kun jij de oprichter van een succesvolle startup worden’ stelt de Bree de vraag: ben je wel een ondernemer? Iets om goed over na te denken, vooral voor mensen die na een langdurig dienstverband na een reorganisatie door een outplacementprogramma ‘gedwongen’ ondernemer zijn geworden. Het hoofdstuk ‘Start-ups en scale-ups mislukken al 30 jaar om dezelfde redenen’ is een must read voor bankiers, (informal)investors, crowdfunders en financiers. Dit is het eerste how-to-boek in het Nederlands over hoe je een succesvolle startup opricht en hoe je als investeerder je portefeuille van investeringen kunt optimaliseren.

Corporate start-ups
Bij start-ups hebben we de neiging om te denken aan jonge whizzkids die bij wijze van spreken als de oprichters van Facebook, Apple en Microsoft hun bedrijf zijn gestart in een garage of een slaapkamer. Dat beeld klopt niet en wordt ontzenuwd in het boek. Verder is het interessant om te lezen dat Nederlanders eigenlijk van nature niet zo warm lopen voor het ondernemerschap. In het boek noemt de Bree mensen uit Turkije, Iran, Pakistan en India (en soms uit Oost-Europa) die ondernemender zijn dan hun Nederlandse studiegenoten. Iets om bij stil te staan als het gaat over diversiteit… Het is ook interessant om te lezen over corporate startups binnen een corporate of andere grote organisatie.

Gericht op ondernemers
Het boek is gericht op mensen die als ondernemer aan de slag willen. Ik ben van mening, dat ondernemers in het MKB, reeds gestarte ondernemers, maar ook mensen die zich bezig houden met Innovatie en R&D dit boek moeten lezen. Dit boek is speciaal bedoeld voor oprichters van startups, CEO’s van scale-ups en voor corporate en private investors. Daarnaast is het ook bedoeld voor accelerators en incubators bij het begeleiden van startups. Het hoort thuis op de boekenlijst van opleidingsinstituten, universiteiten en business schools. Voor consultants en adviseurs (die starters begeleiden) is het een must-read! En niet te vergeten voor accountants.

Trendsetters
Alleen al de inspirerende bijdragen van meer dan 10 succesvolle trendsetters als Ynzo van Zanten (Tony Chocolonely) maken dat het boek zijn geld meer dan waard is.

Vanuit mijn interesse in (nieuw) leiderschap heb ik met meer dan gewone belangstelling het verhaal van de Bree gelezen hoe hij in zijn tijd als bankier ondernemingsplannen beoordeelde. Geen dikke boekwerken, maar 2 A4’tjes. Hij ontfermde zich over pagina 1, de pagina over de oprichter, zijn of haar team, het idee en het businessmodel. Als dit niet klopte, had het weinig zin om de tweede pagina te beoordelen (De financiële strategie).

Met een knipoog naar de titel van het boek. De enig juiste aanvliegroute! Als pagina 1 niet klopt, dan heeft het ook geen zin om tijd te stoppen in het tweede blad, wat gaat over de financiering…

Topboek
Tot slot: Het boek maakt zijn pay-off – een pragmatisch how-to-boek te schrijven voorzien van praktische check-list – volledig waar. Verder krijgen mensen ook een groot aantal gratis e-books in het Engels, kortingen en nog veel meer. Een leuke bonus bij een topboek! Over investeren gesproken….

Van harte aanbevolen dus. Het boek Recensie Kan het vliegen – Van Idee tot succesvolle startup” van Tony de Bree bestellen of inkijken.

Ik wens u veel leesplezier en inspiratie! Koos Groenewoud, Lelystad 2 mei 2017

1 thought on “Recensie ‘Kan het vliegen – Van Idee tot succesvolle startup’ van Tony de Bree.”

Recensie ”Geld Verdienen met Jezelf”. – ManagementPro 12 maanden ago

[…] nog even over “Kan het vliegen – Van Idee tot succesvolle startup”: Als het gaat over start-ups, het toenemend aantal ZZPers, dan is het eigenlijk onbegrijpelijk, dat […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *