Systemisch coachen bij persoonlijke ontwikkeling

Systemisch coachen
In mijn praktijk kom ik professionals tegen die door persoonlijke blokkades niet (voldoende) succesvol zijn. Bij het concretiseren van de coachingsvraag blijkt de oorzaak van het ‘probleem’ vaak dieper te liggen dan de oorspronkelijke vraag.

Als systemisch coach werk ik vanuit respect voor de coachee naar een effectief, oplossingsgericht coachingstraject.  De methodiek systemisch coachen is ontwikkeld door Bert Hellinger (1925). Systemisch coachen wordt zowel individueel als in groepen toegepast.

Bij het systemisch coachen gaat het om het visualiseren van (on)bewuste oorzaken, verbanden en onderlinge relaties binnen systemen.  Een systemisch coach kijkt naar de coachee als een individu binnen deze systemen. Het familiesysteem neemt hierbij de belangrijkste rol in.
Uiteindelijk doel is het innemen van de juiste plek binnen het systeem.

Individuele coaching: tafelopstelling
In mijn praktijk werk ik met elementen die mensen en/of zaken symboliseren.
Met de coachingsvraag in gedachte stelt de coachee de elementen op een tafel in onderlinge relatie op.
De coach pleegt interventies in de tafelopstelling om veranderingen in de onderlinge relaties te toetsen. Bij een eerste interventie kan er al een verandering in het krachtenveld optreden.

Een tafelopstelling is voor de coachee een veilige manier om naar het krachtenveld te kijken. De manier van opstellen geeft helderheid en inzicht in de situatie.

Tijdens de sessie zoeken coach en coachee samen naar de oorzaak van het probleem. Het kan voorkomen dat de oorzaak niet binnen een enkele sessie duidelijk is. Het is dan mogelijk doelgericht naar de oorzaak te zoeken door het proces stapje voor stapje te doorlopen. Iedere stap is van invloed op het verandertraject dat de coachee doormaakt.

Groepscoaching
Vanuit de groep kiest een coachee enkele deelnemers die als representant optreden. Hierna stelt de deelnemer de representanten in relatie tot elkaar op. Deze representanten voelen daadwerkelijk de verschillende emoties van de persoon op de plek waar zij zijn opgesteld.

De coachee heeft de gelegenheid vragen te stellen aan alle representanten. Ook kan de coachee interventies plegen om meer helderheid in de situatie te krijgen.

Resultaat
Na bewustwording van de oorzaak van het probleem kan de coachee een oplossingsrichting kiezen. Uiteindelijk vindt een ‘herstel’ binnen de eigen systemen plaats: de coachee komt in zijn of haar kracht en neemt de juiste plek in.

Opstellingen werken krachtig bij persoonlijke ontwikkeling, reïntegratie- en verandertrajecten.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Danscoaching bij persoonlijke ontwikkeling. - ManagementPro
[...] Systemisch coachen bij persoonlijke ontwikkeling [...]