101 Vrouwvriendelijke bedrijven (nb; wie is er vriendelijk voor de andere 'minderheden'?)

Het blad MT komt met de special: De 101 Vrouwvriendelijkste Bedrijven. Altijd interessant zo'n overzicht, zeker in een tijd waarin Diversiteit Hoog in het Vaandel staat.

Onderzoek onder 1.020 managers (m/v) leverde dit resultaat van een Top 101 op. De Top 10 van 'Vrouwvriendelijkste bedrijven' zijn: IKEA, Politie, Justitie, Gemeente Amsterdam, FNV, Belastingdienst, Randstad, Bijenkorf, Gemeente Almere, Gemeente Den Haag.

Dat IKEA, met haar Zweedse cultuur/achtergrond én ook in Nl. een vrouw als CEO, de lijst aanvoert is niet zo verrassend. Verrassend is weer wel de No. 2: de Politie. Verrassend omdat het deze werkgever maar niet lukt om voldoende vrouwen in topposities te krijgen..... Verrassend zijn niet de sectoren die in deze Top 10 staan maar eerder de sectoren die hier ontbreken: waar is bijv. de Industrie? & Waar is Zorg en Welzijn, met haar overdaad aan vrouwen?

Zo levert deze special meer info op maar het roept ook de vraag op: wanneer volgen de specials met aandacht voor de andere 'minderheden' binnen het altijd intrigerende diversiteits debat?

Zo is daar het onderwerp 'Loonverschil' tussen m & v. Ook al scoren daarin Onderwijs en Overheid het gunstigst, toch lijkt er geen organisatie te bestaan in ons land waar er geen sprake is van loonverschil tussen mannen & vrouwen..... Recent verscheen er bij Harvard een kort artikel vooruitlopend op de uitkomsten van een lopend onderzoek, een uitkomst: 'vrouwen onderhandelen minder goed dan mannen' zou dat hier de verklaring zijn?

Een sector waar er nog 'wat' werk aan de winkel is v.w.b. loonverschillen, zijn volgens het onderzoek de Financiële instellingen, zij scoren hier het laagst ergo: de verschillen zijn het grootst! De RABObank maakt dit verschil direct duidelijk: ook al geeft deze organisatie meer werk aan vrouwen dan aan mannen, toch ontvangen op alle functieniveaus mannen meer €'s dan hun vrouwelijke tegenhangers. Dit, en de hoge financiële inspanningen die RABO zich (toch) getroost om van 'diversiteit' een Aandachtspunt te maken, leest u in het Maatschappelijk Jaarverslag van RABObank.

De geleverde info is interessant maar verschilt wezenlijk niet veel van dat wat er al 'over dit onderwerp' bekend is. Sterker nog: de special lijkt eerder clichématig, zelfs stigmatiserend: zo komen de begrippen feminien en masculien (weer) voorbij, wordt de vrouw getipt welke werkkleding zij het best kan aantrekken (nb; steeds blijkt dat m.n. een mooie vrouw betere kansen heeft dan een minder mooie vrouw; lelijke mannen lijken dit probleem niet te hebben.....) en dan komen daar nog de obligate reacties van kinderen voorbij: 'Dat mama veel werkt is helemaal niet erg'.

Ik vraag me dan af: als het een mannen special was, zou de opmerking van deze dochter over haar vader dan ook geplaatst zijn door de redactie?

NB1; 'in dit kader' wijs ik je ook op het SPROUT artikel Ambitieuze vrouwen groeien naar 1,5 miljard

NB2; POLL: Heeft je organisatie een Voorkeursbeleid? Discrimineert je organisatie, positief of negatief? Doe mee!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

astrid kraal
wacht maar....er komt een nieuwe generatie aan! In het onderwijs steken meisjes gunstig af ten opzichte van jongens..qua leerhouding meer ook qua resultaten. Voorkeursbeleid heeft alleen zin op basis van resultaat en inhoud en daarmee gaat de nieuwe generatie vrouwen heel goed scoren!
Is er nog behoefte aan Autoriteit?
[...] vertrouwen hebben wij nog in de autoriteit van de Politie (nb; scoort de Politie binnen 1 week voor de 2e keer opmerkelijk goed): 59,4%. Da’s een stuk beter dan ons vertrouwen in de Politiek, dat doet maar 29,7% van ons, [...]