2011 (ook) het Jaar van het Inclusive Business Model?

http://www.youtube.com/watch?v=YjKuL_fbUaM

Het 'Inclusive Business Model' impliceert dat je de onderste lagen van de bevolkingspiramide inzet bij het uitoefenen van je bedrijfsprestaties. De mensen die zich bevinden in deze 'onderste lagen' behoren tot de allerarmsten. Je betrekt hen nu bij je (nieuwe) businessmodel. Je laat hen hun bijdrage leveren & laat hen meeprofiteren door hen te belonen voor hun inzet.

Het Inclusive Business Model sluit aan op de praktijk van Corporate Sustainability, het is een vergevorderde vorm van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Het levert een constructieve bijdrage aan de bestrijding van armoede.

Dat binnen de ontwikkelingshulp het geven van geld c.q. goederen niet dé oplossing is om de allerarmsten van hun problemen af te helpen, is al veel langer bekend. Prins Claus merkte daarover op: 'Mensen kun je niet ontwikkelen, zij ontwikkelen zichzelf.' Het small loans initiatief, in het leven geroepen door de GRAMEEN bank van Muhammad Yunus, leverde voor de allerarmsten in India al een opmerkelijke economische verbetering op.

& Sinds enige tijd is daar dan het 'Inclusive Business Model'. Voorzover ik dat nu heb kunnen achterhalen zijn er, los van het SNV blog, opmerkelijk weinig van deze Inclusive Business -initiatieven vanuit het Nederlandse bedrijfsleven. Je vindt een korte opmerking over IB in het verslag van een recente Global Leaders Summit waarbij een 10-tal grotere NL-organisaties vertegenwoordigd waren, maar dat was het dan wel. Dat kan in 2011 dus (veel) beter. "Defining Inclusive Growth: Rapid and sustained poverty reduction requires inclusive growth that allows people to contribute to and benefit from economic growth.

Rapid pace of growth is unquestionably necessary for substantial poverty reduction, but for this growth to be sustainable in the long run, it should be broad-based across sectors, and inclusive of the large part of the country’s labor force." Bron: het Wereldbank doc. What is Inclusive Growth?.

Organisaties als het United Nations Development Programme (UNDP) stimuleren het toepassen van IB in je business model: “Doing business with poor people brings them into the marketplace – a critical step in the path out of poverty – and for entrepreneurs and firms it drives innovation, builds markets and creates new spaces for growth. Inclusive business models both produce and reap the benefits of human development.”

Een voorbeeld van dat wat IB in de praktijk betekent voor een organisatie levert de Harvard Kennedy School paper A Review of Coca-Cola's Manual Distribution Centers in Ethiopia and Tanzania op. Om in landen in Afrika hun producten te distribueren kan Coca Cola diverse vormen van tijds- en kostenbesparend, op Westerse maatstaven gebaseerd effectief en efficiënt, transport bedenken. Toch koos CC voor het betrekken van de allerarmsten bij het Manual Distribution Center mét de inzet van hun schamele transportmiddelen (nb; je gaat aan hen geen 10-tonner ter beschikking stellen, da's binnen het IB gedachtengoed geen helpen; sterker nog: je zadelt hen met die 10-tonner alleen maar met meer problemen op.....) in het vervoer van de CC producten. Deze bevolkingsgroep creëerde op deze wijze voor zichzelf een inkomen.

Ook de Voordelen voor CC zelf bleken niet tegen te vallen:

  • Facilitates delivery in “road-poor” settings
  • Allows for small drop sizes at retail outlets
  • Provides improved customer service

Inclusive Business toepassen in je business model wordt ook voor NL organisaties relevant nu de regering van India van BI een "hot topic" heeft gemaakt: "Inclusive growth has become the economic development mantra for both Indian politicians and CEOs in recent months.

Prime Minister Manmohan Singh is championing this concept to ensure that even as the red-hot Indian economy keeps growing at 9%, this growth is equitable so that the 300 million Indians living with less than $1 a day are not left out of the economic boom.

He has challenged Indian companies to come up with inclusive business models that deliver more value at less cost for more citizens — be it in agriculture, healthcare, education, energy, or financial services."

Op zich een opmerkelijke oproep van premier Singh aan de Indiaase multinationals omdat een belangrijk deel van hen Corporate Social Responsibility al (veel) langer onderdeel hebben gemaakt van hun Strategie; het ook in ons land gevestigde TATA is daarvan een voorbeeld. Zo lijkt het toepassen van BI vooral een oproep bestemd voor Westerse bedrijven die zich in zijn land (willen) vestigen.

Wellicht dat hier nog niet alle problemen, voorvloeiend uit de 'crisis', zijn opgelost, maar al vast vooruit kijken hoe we de gehele bevolkingspiramide bij ons business model kunnen betrekken, kan geen kwaad.

Zie ook: 'Creating Inclusive Business Opportunities: Linking Locale Communities with Big Business'.

=========================

100612

Er is relatief veel hectiek rondom PostNL maar deze actie past (ook c.q. toch) bij hun erkenning als Investor in People, het is tevens een praktijkcasus van het Inclusive Business Model in NL:  PostNL: extra banen vanuit sociale werkvoorziening.

080712

'Mooi' voorbeeld van de praktijk van het Inclusive Business Model: IKEA stuit op regel betrekken Indiase MKB'ers.

310812

Omdat de armoede toeslaat in de EU komt Unilever met kleinere verpakkingen. Toch een mooi voorbeeld van het Inclusive Business Model, maar dat het al zo snel in de EU zou kunnen worden toegepast(?).... Unilever sees 'return to poverty' in Europe.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Over Discriminatie, over Angsten, over Dromen. Inspiratie van Nasdrin Dchar en Bono. - ManagementPro
[...] Voor mij maken beide outcries pijnlijk duidelijk dat wij nog steeds niet in staat zijn om iedere mens gelijkwaardig te behandelen. Dat terwijl juist dat samenzijn & samenwerken onze samenleving alleen maar sterker & beter kan maken (nb; dus ons ook uit onze ‘crisis’ kan laten komen). Het wordt inderdaad tijd voor Verandering, voor Ingrijpende Verandering & dat in ieders belang, voor ieders welzijn. Onze wereld wordt steeds ‘kleiner’ maar ook & in meerdere opzichten complexer (nb; India gaat ons ook wat dit betreft voor). [...]
Management Pro: Over Discriminatie, over Angsten, over Dromen. Inspiratie van Nasdrin Dchar en Bono. | HAANTJES GEDRAG
[...] welzijn. Onze wereld wordt steeds ‘kleiner’ maar ook in meerdere opzichten complexer (nb; India gaat ons ook wat dit betreft voor). Een Overheid die niet in staat is haar burgers gelijkwaardig te behandelen, is het niet waard [...]
Morgen is het 15 oktober: ‘Global Change’. Wat je als organisatie daarover dient te weten. - ManagementPro
[...] je als NL/EU organisatie ook doorbelast maar op de één of andere manier klinkt het Indiaase inclusive model beter, meer [...]
Management Pro: Morgen is het 15 oktober: ‘Global Change’. Wat je als organisatie daarover dient te weten. | HAANTJES GEDRAG
[...] je als NL/EU organisatie ook doorbelast maar op de één of andere manier klinkt het Indiaase inclusive model beter, meer [...]
Ontstaat er door de komst van meer ZZP-ers en meer AOW-ers geen onbalans in de sociale voorzieningen? Is er een oplossing? - ManagementPro
[...] land als India kent dit soort uitdagingen ‘in overtreffende trap’ en heeft daarvoor het Inclusive Business Model [...]
De combinatie van het Investors in People Model met het Inclusive Business Model, een praktijkvoorbeeld. | Willem Scheepers, IiP Practitioner & Virtual Business Consultant.
[...] Inclusive Business betekent dat je de onderste bevolkingslagen van de samenleving opneemt in je business model en daarmee, als werkgever, je sociaal maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. Het principe is ‘over komen waaien’ vanuit India. Zie/lees ook in het ManagementPro blog de entry 2011 (ook) het Jaar van het Inclusive Business Model?. [...]
De Wereld stuurt ons hun Rommel, wij geven hen daarvoor onze Muziek terug. - ManagementPro
[...] van de organisatie; solidariteit is daarbij het uitgangspunt. Zo lijkt het op het principe achter het Inclusive Business Model met die aanvulling dat de benefit corporation ook een juridische verankering [...]