Het Nieuwe Werken is Uit, High Performance Working is In! Deel II

http://www.youtube.com/watch?v=FuTEoaerGXM

"Er wordt geopperd dat Het Nieuwe Werken mogelijk ook zal bijdragen aan de toename van vrouwen aan de top van organisaties. Het moederschap hoeft vrouwen niet meer te belemmeren in hun carrière als het werk overal en nergens gedaan kan worden nietwaar?

Kan Het Nieuwe Werken daadwerkelijk en positieve bijdrage leveren aan het diversiteitsbeleid en de belemmering van het moederschap opheffen?" die vraag stelde deze week  Artie van Hattem in het forum van de LI Group HR Professionals.

Mijn reactie: "Voor mij is het maar net wat je verstaat onder ´Het Nieuwe Werken´. Het lijkt er nu (sterk) op dat de werkplek centraal staat (d.i. kantoor of thuis) al dan niet ondersteunt met digitale middelen. Da's mooi, maar dat lijkt vooral op efficiënt gebruik van beschikbare gebouwen en middelen; lees 'kostenbesparing'.

Persoonlijk ben ik een voorstander van het Gore Associates Model: commitment. persoonlijke verantwoordelijkheid en peer assessments zijn daarbij de kernbegrippen. De plaats waar jij vervolgens je werk uitvoert, voor Gore c.s., is minder relevant, is 'slechts' taakafhankelijk. (nb; opmerkelijk is nu dat veel Associates toch op kantoor komen, hoewel dit niet echt nodig is)

Nu naar je vraag: voor mij is het niet onmogelijk dat vrouwen (als we hier 'diversiteit' tenminste beperken tot 'mannen/vrouwen') sterker zijn in hun commitment dan 'wij' mannen...... Wie weet ben jij/zijn jullie dus snel aan de top dankzij deze vorm van HNW.

(NB; de CEO van Gore is een vrouw en daar terecht gekomen door peer assessments, niet door een 'old boyzz network'......)"

Maar.... het is nog maar de vraag of the old boyzz sterker nog: of de 'gemiddelde' Nederlandse manager, ook écht zit te wachten op al die thuiswerkende moeders.....

HNW is een hype, let wel: een media-hype(!). Zo behaalde de vlog van Deel I van 'HNW is Uit, HPW is In!' nu al 560 kijkers & counting. Sterker nog: de tweet gerelateerd aan diezelfde entry zwierf 15 dagen over twitter.com.

(nb; dagelijks gaan er ca. 75.000.000 tweets de digitale wereld in; 99,9% daarvan kent een 'leven' van minder dan een 1/2e minuut. Slechts 'een paar' duizend tweets houden het meerdere dagen vol dankzij de retweet-toepassing, waarvoor dan ook dank!).

Het lijkt er sterk op dat een scala aan trainingen, seminars zelfs boeken lagen te wachten op de plank om te worden bevrijd zodra 'Het Nieuwe Werken' zou aanslaan; nu dus. Kortom: het onderwerp HNW leeft!

Maar doet het dat ook in de directiekamers? Leeft HNW nu bij RvB's, DT's, MT's, etc.?

Vanuit 'die hoek' blijft het opmerkelijk stil. Zo heeft een (toch) gezaghebbend 'directiekamerblad' als Het Financieele Dagblad nog met geen woord gerept over dit fenomeen.

In goede tijden een gebouw inrichten met flexplekken en met in pasteltinten uitgevoerde rustkamers, zelfs de medewerkers een CAO-geregelde 'werk(!)dag-thuis' aanbieden, da's mooi maar dat is toch iets anders dan de medewerkers de verantwoordelijkheid geven over hun eigen doelstellingen. De medewerkers direct betrekken bij de beoordeling van hun directe collegae, direct betrekken bij het benoemen van hun nieuwe leidinggevende. Sterker nog: hen verantwoordelijk maken voor deze peer assessments. That's different koek.

Daarnaast, nu meer dan ooit (nb; 'crisis') draait het om rendement op je investeringen. Nu gaat het bij je investeringen om resultaten behalen als waarborg voor de continuïteit van je organisatie.

Overigens, dit had altijd al hét uitgangspunt dienen te zijn voor een manager: iedere investering die je doet dient bij te dragen aan die continuïteit. Dus ook je investering in Het Nieuwe Werken! De vrijblijvendheid in het managen mag er uit, noem ik dat tijdens colleges & MasterClasses.

Nog onvoldoende duidelijk is wat de investering in HNW nu rechtstreeks bijdraagt aan deze continuïteit van de organisatie. Voor HPW is dit anders, daarmee kan dat worden aangetoond: de essentie van High Performance Working ligt bij prestaties & presteren.

De vraag van dit Deel II is dan ook: blijft HNW dan toch beperkt tot een (nb; eventueel periodiek terugkerende want: 'nieuwe') media-hype?

Bookmark and Share

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Herman van Dellen
People CMM beschrijft 5 niveaus van volwassenheid (HR en Workforce management) van organisaties. Niveau 1 is alles <em>ad hoc</em>, niveau 5 is de Lerende Organisatie.
Veel zaken die nu als HNW worden gehyped bevinden zich op niveau 1½ (Flexibel werken, Social Media). Op zich belangrijk maar wil je als organisatie echt volwassen worden dan zijn er hele andere dingen nodig.
Wordt vervolgd.
luuk
Mee eens dat op directietafels de insteek nog steeds kosten zijn en dat er geen zicht is wat de investering in HNW bijdraagt aan de continuïteit van de organisatie. Uiteraard zijn kosten een belangrijke drijfveer, maar meer de zachtere zaken als gemotiveerd personeel door grotere betrokkenheid blijft onderbelicht. Evenals het toenemen van verbeterde processen en uiteindelijke hogere klanttevredenheid. Met name dit laatste wordt ook door de "experts" amper benoemd of onderzocht. Een uitdaging?
Willem E.A.J. Scheepers
Auteur
Inderdaad Luuk: medewerkerstevredenheid. Het is bekend dat er zodra een organisatie het interieur een frisser, fruitiger kleur/inrichting heeft gegeven, bij het eerst volgende medewerkers tevredenheids onderzoek betere resultaten worden behaald.

Vanuit de theorie zouden deze 'meer tevreden medewerkers' vervolgens tot betere resultaten dienen te komen, maar dat gebeurt dus niet (altijd).

Blijkbaar is voor dat resultaat, voor die continuïteit, meer nodig dan een vrolijk interieur en state-of-the-art ICT apps.
Marleen Olde
Willem, Jouw stuk pakt een paar zaken op: werkende moeders, HNW en mooie kantoorruimtes vs prestaties. Dat is nogal wat om met elkaar te vergelijken en in 1 artikel bij elkaar te vegen. Als werkende moeder die zich bezighoudt met de invoering en acceptatie van een andere manier van werken (HNW) en die prestatiegericht is, wil ik hier graag op reageren.
Jouw opvatting dat HNW zich beperkt tot modern vormgegeven kantoorpanden met fluisterstoelen is natuurlijk kort door de bocht. HNW kan alleen succesvol zijn als er tenminste 3 omgevingen tegelijk en in samenspraak worden aangepakt: de fysieke omgeving, de virtuele omgeving en misschien wel de belangrijkste omgeving, de mentale omgeving. Als werknemer en leidinggevende moet je je willen en kunnen aanpassen aan een nieuwe vrijheid en een nieuwe verantwoordelijkheid. Want ja, ook bij deze manier van werken hoort dat je de verantwoordelijkheid neerlegt bij diegenen die het werk daadwerkelijk uitvoeren en dat je ze meet op hun prestaties en het nakomen van afspraken. Je moet ze leren dat ze kritisch kijken naar wat ze aan het doen zijn, waarom en wat er van hen wordt verwacht. En waar ze die werkzaamheden dan het beste kunnen uitvoeren. Dat kan in een fluisterstoel zijn zoals je in het fimpje ironisch aangeeft, maar dat kan ook thuis zijn, als de kinderen net naar school zijn.
Dat moet je (soms) wel leren. En het heeft nogal wat gevolgen voor de stijl van leidinggeven. Echte leiders hebben we nodig, mannen en vrouwen die weten hoe ze mensen kunnen motiveren nog beter te presteren en zich gelukkig en trots voelen tegelijk, prive en zakelijk. En leiders die hun team toch de cohesie kan bieden die je als mens nodig hebt.
Nu koppel je het geheel aan werkende moeders. Ik begrijp niet helemaal wat daarvan de logica is, maar ik denk dat het uitgangspunt is dat moeders meer thuis willen zijn? En toch ook willen werken, maar niet de kinderen naar de creche willen sturen? Ik ben zo'n werkende moeder en werk op dit moment lekker vanaf mijn keukentafel. De kinderen zijn naar de BSO, want laten we wel wezen, als ze een bepaalde leeftijd hebben kan je niet meer rustig serieus thuis werken met hen om je heen. Ik ben het met je eens dat bedrijven waarschijnlijk niet zitten te wachten op thuiswerkende moeders die de kinderen ook gezellig thuis houden, maar zie niet in wat er mis is met thuiswerkende moeders die daarbij net zo productief of nog productiever zijn dan moeders die van 9-17 uur tegen hun zin in op kantoor moeten zijn! En ja, ik heb vanmorgen ook even snel de wasmachine aangezet en mijn man kan straks wel even boodschappen doen. En misschien moet ik vanavond nog even een uurtje doorwerken, als de kinderen in bed liggen, prima! Het is een misvatting dat een mooie kantooromgeving maakt dat mensen productiever worden. En mensen worden ook niet productiever doordat ze nieuwe tooltjes krijgen om hun werk te kunnen doen. Volgens Henny van Egmond worden mensen sowieso niet productiever door HNW, zie ook http://hetnieuwewerkenblog.nl/de-mythe-van-de-productiviteitstijging/.
M.i. worden mensen alleen maar productiever als ze geen tijd hoeven te verdoen met ingewikkelde tools en middelen die niet werken, maar benodigde informatie makkelijk kunnen vinden, daarbij goed kunnen samenwerken met anderen, het vertrouwen hebben van hun leidinggevende en zakelijk en prive gelukkig zijn. Humor en gelukkig zijn zijn voor mij belangrijke factoren om me goed te voelen en daardoor beter te presteren.
Willem E.A.J. Scheepers
Auteur
Marleen, ik ben het helemaal met je eens!

Let wel, dit is een blog met op zichzelf staande entries, entries die de intentie hebben om de lezer (nb; &amp; dan m.n. managers) te prikkelen, aan te zetten tot 'de managementzaken anders benaderen' en wellicht aan te zetten tot nieuwe actie(!); en dat nu al bijna 6 jaar.

Dit is zeker geen artikel dat het gehele HNW denken integraal behandelt, daarvoor adviseer ik je, &amp; andere lezers, om de 'het nieuwe werken' tag te volgen onderaan de entry. Dan krijg je ook meer een idee over dat wat nu werkelijk mijn opvatting zal zijn over HNW.

Overigens, er zal de komende tijd zeker nog meer worden toegevoegd aan deze tag.....

Dank voor je bijdrage.
Jolanda Philipse
Richt je als managers meer op een lerende organisatie en wees creatief. Zorg dat mensen het weer spannend vinden om voor uw organisatie te werken. Doe aan innovatie en boei hiermee je medewerkers. Dan zullen ze niet snel het nieuwe werken als een excuus zoeken! Ook vrouwen zijn te enthousiasmeren en zullen zoeken naar oplossingen voor het thuisfront.
Het Nieuwe Werken is Uit, High Performance Working is In! Deel IV over AVW.
[...] event. ook nog eens Deel I, Deel II en Deel III van de serie &#8217;Het Nieuwe Werken is Uit, High Performance Working is In!&#8217; [...]