Het Stokpaardje Leven Lang Leren

Een 'Leven Lang Leren', tijdens het tv programma 'De Toekomst van de Nederlandse Economie' zijn deze woorden wel 10x uitgesproken, maar is dat nu 'nieuws'? Zijn er, ook door de Overheid, nog geen stappen gezet om te komen tot een Leven Lang Leren? Ik dacht het wel (er komt alleen nog zo weinig uit.....)


Gisteren gaf ik het al aan: een Leven Lang Leren is één van mijn stokpaardjes en niet alleen omdat ik zelf een bovenmatige interesse heb in ontwikkeling, zowel van mezelf als van anderen, maar ook omdat ik er het belang van inzie zowel voor onze economie als voor onze samenleving (nb; besef dat de houdbaarheidsdatum van kennis  kort is!) en daarom kom ik nog een keer terug op het Netwerk tv programma van zondagavond.

Leren is niets nieuws, maar voor velen in Europa c.q. Nederland is het échte leren, het ontwikkelen, (blijkbaar) gestopt na het verlaten van de schoolbanken, al dan niet van het Hoger Onderwijs. Ondanks alle (nb: gigantische) investeringen die het bedrijfsleven doet in het naar training en cursus sturen van hun medewerkers & managers, opleiden dus, zou je toch de indruk krijgen dat een Leven Lang Leren nu 'iets geheel nieuws' is! Maar dat is het toch niet. Zo heeft onze Overheid vorig jaar het programma 'Leven Lang Leren' op de plaat gezet (voor LLL zie de link). Eén van de aanzetten daartoe werd geleverd door de Raad van Werk en Inkomen, o.m. in de actiepunten in hun rapport Arbeidsmarktanalyse 2005. En toch, toch is dit blijkbaar aan de aandacht van de meeste organisaties ontsnapt en da's jammer. Eerder haalde ik het in dit blog al aan: de EG (w.o. Nederland, daarom LLL) stelt zich al enige jaren tot doel om in 2010 'de meest competitieve economie van de wereld te zijn'; dat blijkt nu al een utopie te worden/zijn. Betekent dat dan dat wij het na 2010 slecht zullen hebben? Nee hoor, zeer waarschijnlijk niet maar het zal wel een gemiste kans zijn en één die vervolgens moeilijk te herstellen is.

Waarschijnlijk zegt u: maar we leiden onze medewerkers toch op? Wat gaat er dan niet goed? Misschien voor de duidelijkheid: er is een cruciaal verschil tussen opleiden en ontwikkelen. 'Hier en nu' (zeer) in het kort: als je jezelf ontwikkelt dan pas je je opleiding ook daadwerkelijk en effectief toe. Aan dat laatste, die noodzakelijke voorwaarde, wordt in het bedrijfsleven nog vaak voorbij gegaan. Past de ontwikkeling van uw medewerkers & managers bij de toekomstplannen van uw organisatie? Beschikken zij straks over de Kennis en Kunde die noodzakelijk is voor de continuïteit van uw organisatie? Investeeert u bewust in deze ontwikkeling en kunt u dat evalueren? Als u deze vragen met ook maar één 'nee' beantwoordt, dan is er in ieder geval Werk voor u aan de Winkel. Wellicht heb ik dan een hulpmiddel voor u; ik kom daar in dit blog nog wel op terug......

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>