‘Het is zo goed gegaan met de economie dat zowel de mensen als bedrijven onzorgvuldig omsprongen met investeren in opleiding en ontwikkeling.'

http://www.youtube.com/watch?v=c1ELrEbr4ME

Letterlijk zegt de nieuwe bestuurder van van CGI v/h Logica vanochtend in Het FD: "Het is zo goed gegaan met de economie dat zowel de mensen als bedrijven er onzorgvuldig mee zijn omgesprongen.’ In navolging van marktleider Capgemini maakte ook De Mos van CGI een aanzet om een loonoffer te vragen. Als voorbeeld noemt hij een salaris dat 80% vast is, waarbij de rest gekoppeld is aan individuele prestaties en bedrijfswinst. Dat moet volgens hem omdat een deel van zijn mensen in de betere jaren te weinig is bijgeschoold en te weinig in zichzelf heeft geïnvesteerd, waardoor ze meer kosten dan ze opbrengen." Da's jammer, heel jammer zelfs.....

In zijn boek 23 Things They Don't Tell You about Capitalism merkt econoom Ha-Joon Chang op dat investeren in de kwaliteiten van de medewerkers een noodzakelijke voorwaarde is voor organisaties en economieën om tot voorspoed te kunnen komen. Dat dit, zelfs in goede tijden (....), is nagelaten is funest; ook dat blijkt uit het voorbeeld van v/h Logica.

Wat is het alternatief? Je tarieven omlaag brengen omdat je medewerkers niet meer van het niveau kunnen zijn dat je klant verwacht? Hen vervangen door robotica? Of alsnog investeren in hun kwaliteiten?

Te lang is vertrouwd op de blijvend toegevoegde waarde van het onderwijs op de kwaliteit van de (potentiële) medewerker, dat terwijl Joseph Medill, toenmalig burgemeester van Chicago, al in 1883 opmerkte "The college system certainly does not train our youth in habits of useful industry. On the contrary, college education is conducted with a view to imparting a knowledge of dead languages and the higher mathematics to the pupils, which is all well enough for the wealthy and leisure classes, but is not best suited for bread-winners.

NYT.com

Voor een kostwinner is het niet altijd de best passende oplossing: zijn/haar vooropleiding. De opleiding en ontwikkeling van je medewerkers vindt dan ook plaats gerelateerd aan de werkvloer, tevens verantwoordelijkheid voor werkgever én werknemer; zoals Chang opmerkt. Investeren in je mensen dus!

Da's op zich een prima oplossing als zo langzamerhand ook niet duidelijk wordt dat de opmars van robotica niet meer te stoppen is. Vrijdag verscheen in The Washinton Post als 3e van een serie het artikel "A world without work: As robots, computers get smarter, will humans have anything left to do?". Het is niet nieuw, deze Race against the Machine, maar o.i.v. technologische ontwikkelingen en gevoed door de economische crisis (nb; beschikbaarheid én kwaliteit van het menselijk potentieel) wordt de robot steeds sneller een 'redelijk alternatief'. Zo wist CNN dit weekeinde te melden dat je m.b.v. je 3D Printer voor ca. $ 1.000 zelf een robot in elkaar kan zetten. Het lijkt nu nog humor, maar aan de andere kant: er is weer een stap gezet.

Wat je keuze voor een oplossing ook is, als er 'iets' valt te leren van de casus van v/h Logica dan is het dat het investeren in je bedrijf (& in de mensen in je bedrijf) iets is dat nimmer mag stoppen........ Suc6!

NB; vanmiddag komt The London Business School met dit bericht: Bringing out the best in employees & Wie wil dat u niet? Het Beste uit je Medewerkers naar Boven Halen! Maar wat blijkt (ook): De grootste frustatie van een medewerker is dat je jezelf niet kan ontwikkelen op je werkplek/in je functie! :-o

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Koos Overbeeke
Het voor de hand liggende antwoord zou kunnen zijn dat medewerkers zelf zorgen voor hun ontwikkeling. En er zijn veel managers die dat op dit moment ook roepen.

Maar de realiteit is dat managers heel vaak medewerkers wensen die opgedragen taken snel en effectief verrichten. Een ontwikkelen? Nou dat is lastig en wat ga je dan als medewerker met die kennis en inzichten doen? Vandaag heb ik alleen maar dit werkpakket voor je beschikbaar?

Een slimme medewerker zorgt dat hij/zij zich blijft ontwikkelen. Onafhankelijk van welke werkgever dan ook. En zo nu en dan verkassen kan ook geen kwaad.

Ja, dat vinden veel managers en werkgevers dan weer lastig. En bijvoorbeeld ons Nederlandse pensioenstelsel is erop ingericht om, en beloont mensen die, zo lang mogelijk bij één bedrijf blijven werken.

En mensen die naar managers en werkgevers hun oren laten hangen worden als 50+ gekort op hun inkomen.

Als je naar dit alles door je oogharen kijkt dan is er eigenlijk weinig aan de hand. Door onze hele geschiedenis heen zijn er tijden geweest van welvaart en overvloed en tijden van armoe.

Zelfs in de bijbel wordt al gesproken over zeven vette jaren en zeven magere jaren.

En als we dan naar onze huidige armoe kijken. Dan is het merendeel van de wereldbevolking daar schreeuwend jaloers op.

Maken we ons wel druk om de juiste dingen?
Interessante Dominante HR Thema’s | Willem Scheepers, IiP Registered Specialist & Virtual Business Consultant.
[...] Robotica als alternatief van menselijke arbeid; lees o.m. de entry ‘Het is zo goed gegaan met de economie dat zowel de mensen als bedrijven onzorgvuldig omsprongen met .... [...]