‘Ik krijg er grijze haren van!’

'Nou ja, van die paar haren die ik nog heb dan.' zo dacht Minister Zalm toen hij vandaag bekend maakte dat 'waarschijnlijk' de pensioenpremies omhoog én de pensioenaanspraken omlaag zullen gaan. Kort gezegd: u gaat er in liquiditeit niet op vooruit, nu niet en ook niet als u met pensioen gaat. Is dit het 2e balonnetje dat deze week wordt opgelaten door 'onze Gerrit' of heeft hij het nu bij het rechte eind?
Hoorden we zondag van Minister Zalm het prettige nieuws dat we geen belasting meer hoeven te betalen over het onroerend goed dat we in bezit hebben(!); althans, als het aan hem ligt. Dat zorgde voor enige ophef. Is de rust weer een beetje terug, komt de minister vandaag met de mededeling dat de oorspronkelijke prognose van het CBS over de beleggingsopbrengsten van pensioenreserveringen, begroot op 3,5%, waarschijnlijk toch nog te hoog is. Dat betekent dat er op korte termijn ingrepen nodig zijn op de pensioenaanspraken (t.w. lager) e/o pensioenpremies (t.w. hoger). Deze besluiten treffen u in uw geldbuidel, zowel nu als op het moment dat u van uw pensioen wilt gaan genieten. Én beide besluiten hebben ook nog eens invloed op de belastingen en de premieheffingen en dat werkt weer door in de overheidsfinanciën etc. etc. Kommer en Kwel dus.

Hoe lossen we dat nu op(?), want beleggen is blijkbaar ook niet alles. Zalm denkt aan: het bevorderen van de participatie beneden de 65, het optrekken van de pensioenleeftijd, het versoberen van de mogelijkheden die de Overheid ons burgers biedt. (en weer: 'etc. etc.') Had je net het idee om volgende week je stem uit te brengen op Zalm's partij, kom je er nu toch weer op terug......

Duidelijk is het mij in ieder geval, na de al jaren durende aandacht voor de vergrijzing, dat de gevolgen van de vergrijzing voor de Nederlandse burger en de Nederlandse Overheid pas echt duidelijk worden op het moment dat het zich voordoet. 'Te laat!', zegt u? Ik denk het niet want: hoe staan we er dan economisch voor? (NB: Hoe staat het eigenlijk met Kondratieff en zijn Golf?) Vergeet u ook niet: wereldwijd gezien leven de meesten van ons al in weelde, zelfs als ze gepensioneerd zijn. Dat zal met onze (pensioen)reserves ook nog wel even voortduren, al zetten we dan misschien 'de tering enigszins naar de nering.'  (dan maar geen 3 vakanties dit jaar, maar slechts 2)

De vergrijzing zien als een bedreiging is één facet, het kan de economie ook kansen bieden. Waarschijnlijk is die, positievere, insteek ook beter in staat om, bijvoorbeeld, mensen aan te zetten tot een hogere arbeidsparticipatie. Het ziet er nu naar uit dat die meer positieve benadering vraagt om een geheel ander soort politicus, da's nog even wachten dus. En intussen? Intussen kunt u zelf ook maatregelen nemen, niet afhankelijk zijn van uw werkgever / pensioeninstantie. Soms lijkt het er op dat mensen die 'zelfwerkzaamheid' nog wel eens vergeten. Succes!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>