Leren van de Besten

'Een manager aan de Top leert het liefst van iemand op het zelfde niveau.' Prima, benchmarking wordt zoiets ook wel genoemd en: 'Goed Voorbeeld Doet (goed?) Volgen.'

Maar hoe weten we nu dat ons Grote Voorbeeld aan ons vervolgens de waarheid over haar/zijn handelen vertelt? Want sinds vandaag weten we ook dat ruim 80% van ons mensen dagelijks de waarheid verbuigt......
Ontwikkelingen gaan snel, zeker voor de vrouwen en de mannen aan de Top in organisaties, kant en klare oplossingen voor meer of minder complexe uitdagingen zijn er voor hen niet meer voorhanden en dan is er ook nog zoiets als tijdsgebrek. Voldoende redenen voor deze Toppers om dan maar de Kunst af te kijken bij de Besten; aldus de Gids voor Personeelsmanagement.

Vandaar waarschijnlijk ook het succes van Jack Welch: na zijn boek verzorgen hij én zijn vrouw (blijkbaar ook een Topper) nu wekelijks nagenoeg identieke columns in een brede range van financiële dagbladen en dat wereldwijd. Het lezen van zo'n column kost je ca. 7' dus da's snel in je opgenomen. Naast Welch zijn er nog wel meer voorbeelden te vinden, maar het zijn dan toch vooral Toppers-in-Ruste. Het zal dan ook lastig worden om een Voorbeeld Topper te vinden die, met zijn/haar tijdsgebrek, toch tijd kan vinden voor de runner up Topper.

Be that as it may, hoe weten we nu dat onze Voorbeeld Topper vervolgens ook Dé Waarheid (nb: als die er überhaupt al is....) spreekt, aan ons dus het Goede Voorbeeldgedrag toont? Nu, dat weten we dus niet. Dat weten we niet, alleen al om het feit dat Kennis Macht is en waarom zou onze Voorbeeld Topper 'iets' van haar/zijn macht af willen staan aan ons, runner up Toppers, die toch wat lager op de maatschappelijke carriére ladder staan? Da's 1. Een ander aspect dat nu naar voren komt uit een enquête voor de financiële dienstverlener Friends Provident blijkt dat "tweederde van de mensen vooral smoesjes verkoopt op de werkvloer, door te zeggen dat ze ziek zijn, het werk afhebben terwijl dat eigenlijk nog op hun bureau ligt te wachten of om een fout te verhullen." 2/3e!

Zou dit niet opgaan voor de Toppers? Houden zij zichzelf hier verre van? Liegen zij nooit? We zullen het wellicht nooit weten. Ieder (ook goed) Voorbeeld zullen we dan ook voor onszelf op een goudschaaltje dienen te wegen.

En dan is er nog 'iets' wat we dienen te beseffen: 'Leaders first and foremost spin dreams.' aldus de succesvolle organisatiepsychologen Yannis Gabriel en Larry Hirschhorn in hun boek 'Organizations in Depth'.

'The role of the dream illuminates an important dimension of leadership.' en zeg nu eerlijk: zou u het, als Voorbeeld Topper, vertellen aan die runner up dat u vannacht droomde dat u in Disneyland Parijs de rol van Pinocchio met verve vervulde?

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>