‘Nederland koploper in Goed Leidinggeven!’

"Nederland loopt voorop in Europa wat betreft goed werkgeverschap. Daaronder wordt de mate waarin een werkgever rekening houdt met zijn werknemers verstaan, zonder dat het ten koste gaat van zakelijke bedrijfsbelangen." Da's een prachtig bericht natuurlijk!

Maar, uhh: hoe goed zijn wij dan wel in dat Werkgeven aan c.q. Leiden van Mensen? 
"Een open bedrijfscultuur, maatwerk in arbeidsrelaties (het combineren van werk en privé) en ontwikkelingsmogelijkheden van de werknemers zijn de drie aspecten van goed werkgeverschap waarop Nederland goed scoort. Andere landen kennen een minder complete invulling van dit begrip; alleen het onderdeel ontwikkelingsmogelijkheden zien we in veel landen terug. Het thema ‘gezondheid op de werkplek’ heeft bij buitenlandse bedrijven vaak wel een prominente plaats." aldus de TNO publicatie '"Goed werkgeverschap in internationaal perspectief", waarin de stand van zaken is beschreven op dit gebied in 16 Europese landen.'

Feitelijk plaatst TNO zelf al enige nuances maar het persbericht dat TNO met deze inhoud voor de Kerstdagen verspreidde is door de Media opgepakt vanuit het idee dat er blijkbaar weinig meer nodig is om het Leiderschap in Nederland te verbeteren. Sterker nog: Wij staan al aan kop!

Om nu te voorkomen dat we, zeker in deze periode, achterover gaan leunen in onze leiderschapsstoel want, wellicht denkt menig Nederlands manager nu: " 'We' doen al het goed, dus ik waarschijnlijk ook!' (nb: 'Begrijp alleen niet dat ik zo'n belabberde beoordeling kreeg van mijn baas'......) Dus: hoezo verder trainingen / coaching e.d, m.b.t. 'leiderschap' volgen?; is dan ook enig inzicht in de nuances interessant:

  • => de basis van het onderzoek vormt CSR (Corporate Social Responsibility: a concept whereby companies integrate social and environmental concerns in their business operations and in their interaction with their stakeholders on a voluntary basis.) ook omdat CSR in Europa beter bekend blijkt te zijn dan de alhier gehanteerde term 'Goed Werkgeverschap' (= 'Het gedrag van werkgevers / leidinggevenden dat optimaal rekening houdt met de belangen en gevoelens van werknemers, vanuit de overtuiging dat dit voordeel heeft voor allen.') werd CSR gehanteerd. En:  'CSR < => voluntary'  en 'Goed Werkgeverschap < => optimaal'. U ziet het: we liggen dus direct al een streepje voor op de rest.
  • => In Europees verband domineert voor werkgevers het Gezondheids aspect bij en van de medewerkers. Laten wij nu nét (nog steeds) één van de beste medische voorzieningen blijken te hebben; dus nog een streepje! (nb: nauwelijks inzetbare medewerkers leveren weinig op c.q. kosten geld, vinden ook Europese organisaties.)
  • => Sociale Wetgeving; economische perspectieven spelen in alle Europese landen een rol als organisaties besluiten nemen m.b.t. CSR. De in dat land gehanteerde sociale wetgeving kan daarbij voor een organisatie een cruciale rol spelen. In ons land is dat nog steeds ver doorgevoerd zowel v.w.b. voorzieningen als v.w.b. participaties in het arbeidsproces van minderheden en, niet te vergeten, gelijke behandeling. & Daarom lagen wij voor de start van dit (Nederlandse) onderzoek al direct 3 streepjes voor op 'de rest'.

Hiermee, met die 3 streepjes, lopen de andere EU lidstaten al een nauwelijks te overbruggen achterstand op. (& het was niet eens nodig dat we daarvoor uit onze leiderschapsstoel kwamen....)

Prima resultaat, die 1e plaats, daar niet van maar als we rekening houden met de nuances dan zal er zéér waarschijnlijk op het gebied van (optimaal) Leiderschap nog voldoende te ontwikkelen zijn, ook in Nederland.

O ja, misschien ook niet onbelangrijk: de 5 Beste Werkgevers komen uit Spanje (Garrigues), Verenigd Koninkrijk (Sportasia), Italië (Technogym), Zweden (Volvo) en Duitsland (Microsoft). Waar zijn wij Nederlanders nu??.....

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>