Wij zijn geen Zakkenvullers!!

"Zakkenvullers", waren ze en "Dieven van het personeel, SUV Patsers, gouden toilet ridders en boven dit alles ook nog: degenen die verantwoordelijk zijn voor de achterstand van Onze Economie op de wereldwijde ontwikkeling!" Dit en ander soort anecdotes werden (en worden) verspreid over Management Teams zonder dat er enig wetenschappelijk onderzoek aan ten grondslag lag. Daar is nu verandering in gekomen!


Managers, niet alleen Nederlandse, hebben de laatste tijd nog al wat over zich heen gekregen. Het maakte de verhouding met hun medewerkers er in ieder geval niet beter op. Het falen van veranderingsprocessen werd hen in de schoenen geschoven, het achterblijven van de groei van de organisatie, het beperken van de ontwikkelingsmogelijkheden van hun medewerkers etc. Zelfs aanpassingen in het Beleid van de Overheid werden op hun conto geschreven. Was de functie van Manager überhaupt nog nodig? Vroeg men zich af. Was er niet veel meer behoefte aan Leiderschap (wat sowieso een heel ander persoon is)? ...... Maar waarop was dit alles nu gebaseerd, anders dan op emoties?

Eindelijk is er een onderzoek gepubliceerd! De resultaten uit dit onderzoek lossen de problemen die groepen managers (toch) nog op zich afroepen niet op. Sterker nog: de oorzaken van veel organisatorische problemen die zij (dus) veroorzaken worden door dit onderzoek zelfs verhelderd. Wat echter óók blijkt uit het onderzoek is: Goed Management leidt wel degelijk tot Goede Resultaten! (en dat komt die succesvolle organisaties niet 'aanwaaien'!) Het onderzoek is uitgevoerd door McKinsey i.s.m. the London School of Economics and Political Science. Onderzocht zijn Management Teams van 731 representatieve organisaties uit de Verenigde Staten, Groot Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Hun activiteiten zijn naast een meetlat gelegd van criteria die te maken hebben met de kerntaken van een MT: Plannen, Uitvoeren en Beoordelen. Hoe doen ze 'het' nu op het gebied van Productie, Processen, Prestatie, Doelstellingen, Communicatie, Kennis en Kunde. In a Nutshell: De MT's in de VS doen het overall het best, in Europa doet Frankrijk het zeker niet slecht. Groot Brittannië vormt de hekkensluiter van deze 4.

Een belangrijke reden voor succes: zowel in de VS als in Frankrijk ligt een nadruk op Human Capital Management & Development. En hoe doe je dat dan dat 'Human Capital Management'? Je doet het niet door niet te communiceren dat ontwikkeling een Top Priority is. Je kunt het doen door te communiceren dat ontwikkeling van ieders talenten wel degelijk een prioriteit is, maar da's eigenlijk 'normaal'. Je bent (pas &) zeker succesvol als: het MT zichzelf laat evalueren en verantwoordelijk laat stellen voor de kracht en het belang van de talenten die zij in huis hebben, waaraan zij actief werken om die te behouden én om verder te ontwikkelen!

Zo worden er nog enkele criteria verder uitgewerkt. Interessant dat rapport, m.n. deze criteria. Wat denkt u, kan uw organisatie al langs deze meetlat worden gelegd?

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>