Lastig om Equal Pay Day te vieren als data over Ongelijke Beloning M/V zo diffuus zijn....

Waarschijnlijk hoort het ook zo: degenen die het meest van mening verschillen over het antwoord op de vraag 'of vrouwen nu wel of niet minder verdienen dan mannen?', zijn de vrouwen zelf.....

Zo stelt in aanloop tot Equal Pay Day, morgen 14 april, het Institute for Women's Policy Research dat vrouwen voor hetzelfde werk 78% ontvangen van dat wat hun mannelijke collegae krijgen bijgeschreven. Het Independent Women's Forum heeft echter een héél andere mening: als je alle verschillen tussen werkzame mannen en vrouwen nivelleert dan resteert er voor de vrouwen een nadelig verschil van 'slechts' 5%. (zie vid.)

& De mannen c.q. de mannelijke managers? Die lijken zich intussen over eventuele (NB; de meesten zijn oprecht van mening dat juist hun organisatie gelijke beloning toepast!) verschillen in beloning aanmerkelijk minder zorgen te maken. Sterker nog: dat is ook niet nodig, dat doen de vrouwen zelf wel......

Eind 2014 plaatste ik hier de entry Emancipatiemonitor 2014: Meer Vrouwen in de Top! (voor 80% van het salaris van een man). Februari dit jaar kwam de Europese Commissie met het bericht Gender pay gap statistics waarin overeenkomsten te vinden zijn met de uitkomsten uit de Emancipatiemonitor. Nu zou dan blijken dat het allemaal wel meevalt. 'Meevallen' betekent voor relatief veel organisaties vaak om dan maar vooral niet het Beleid te veranderen: 'Het valt best mee.....'. Zeker als die mening ook nog eens naar voren komt vanuit de benadeelde doelgroep zelf!

Het Independent Women's Forum roept niet zo zeer de werkgevers op om in Actie te komen tegen deze ongelijke behandeling (NB; want zelfs 5% verschil is ongelijk) maar de vrouwen zelf worden aangezet zichzelf meer te profileren. Het is zoiets als de oproep die Facebook's Sheryl Sandberg deed in 2013 met de publicatie van haar boek Lean In: vrouwen wacht niet af, kom zelf in Actie!

Mooi, heel mooi toch kan dat m.i. een werkgever nooit ontslaan van de verantwoordelijkheid om medewerkers, hoe divers ook, gelijk te behandelen. Dat de EU daarvoor een wet nodig heeft is sowieso al een veeg teken. Gelijke behandeling behoort een logisch onderdeel te zijn van je Beleid voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: “There is much to be gained by an organisation taking the issue of equality and diversity seriously and developing a clear strategy for its advancement.”. MVO c.q. gelijkheid en diversiteit dragen bij aan de continuïteit van je organisatie.

Overigens, dat ik voor gelijke behandeling ben wil nog niet zeggen dat ik ook voor gelijke beloning ben. In 2012 merkte ik hier daarover al op:

"Persoonlijk geloof ik in gelijke behandeling maar niet in gelijke beloning. Deze stelling poneer ik graag voor mijn studenten. Gelijke behandeling is ‘iets’ dat hoort (of op z’n minst behoort te horen) bij een geciviliseerde & moderne samenleving…. Toch?

Gelijke beloning daarentegen is onmogelijk om het ‘simpele’ feit dat ieder mens uniek is. Ieder mens beschikt over unieke vaardigheden, competenties, kunde & zelfs kennis of op z’n minst (daar gaan we weer) de manier waarop zij/hij die met veel inspanning vergaarde kennis weet toe te passen."

Equal Pay Day, er lijkt weinig te vieren maar nog veel te verbeteren; een fijne dag morgen......

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>