Global Talent Competitiveness Index: Zwitserland op 1, Nederland op 12. #WEF15

Dat de waarde van de Zwitserse Frank nu fors is gestegen staat waarschijnlijk los van het feit dat Zwitserland op No. 1 staat in de zojuist gepubliceerde GLOBAL TALENT COMPETITIVENESS INDEX. 'Waarschijnlijk' omdat er in dit rapport van INSEAD, Singapore’s Human Capital Leadership Institute en ADECCO, daarvoor geen causaal verband wordt gelegd.

Duidelijk is dat Zwitserland zijn aantrekkelijkheid voor talenten m.n. te danken heeft aan het feit dat het land, door de omvang noodgedwongen, een open economie heeft. Daarnaast speelt voor de Zwitsers mee dat de jeugd al vanaf hun 12e jaar deelneemt aan het beroepsonderwijs. Vanaf 15 jarige leeftijd laten de Zwitserse (potentiële) werkgevers deze jonge talenten al meekijken in de keuken. Noem het stagelopen.

& Nederland? Ons land scoort het best als het gaat om toegang voor talent tot kansen(!) voor continue ontwikkeling. Maar minder goed doen we het v.w.b. arbeidsproductiviteit. Iets dat m.n. lijkt te worden beïnvloed door de mismatch tussen geboden c.q. geleerde vaardigheden en de verwachtingen c.q. behoeften van de werkgevers. Dat UNIT4 300 banen verplaatst is hiervan een gevolg....

"Talent is moving around the world faster than ever before. Countries that remain open to it are building a competitive edge. The pace of change in the knowledge economy is reaching unprecedented speed. Rapid technological change, coupled with a globally mobile workforce is bringing benefits to countries able to harness the energy of the young and ambitious, and raising challenges to those unable to attract and grow this precious resource."  Zo opent het persbericht van INSEAD n.a.v. het GLOBAL TALENT COMPETITIVENESS INDEX report dat vandaag wordt gepresenteerd tijdens het World Economic Forum 2015 in Davos.

Los van de rappe opkomst van disruptieve technologieën blijft het investeren in talent voor een gezonde economie een noodzaak.

"One of the main findings in this year’s GTCI is that vocational education and training is neglected in most countries with the real exceptions of Switzerland, Germany and Austria**." melden de onderzoekers. De mogelijkheden, sterker nog de noodzaak van beroepsonderwijs wordt genegeerd; ook of zeker (zie 'mismatch' hiervoor) in ons land

V.w.b. arbeidsvoorwaarden springt ons land er goed uit: work/life balance, werktijden, langer door kunnen werken tegen gunstige condities etc. maar het gebrek aan gericht investeren in talent lijkt ons op te breken. Een 12e plaats tussen 93 landen lijkt mooi maar het is niet Top. Volgens de onderzoekers komen Estland, China en de Filipijnen er in een rap tempo aan als economieën die interessant zijn voor global talent. Let wel: je kan als talent aan die economieën ook op afstand je bijdragen leveren. Je hoeft niet te verhuizen maar je kan je talent maar 1 keer inzetten, zelfs in de 24-uurs economie. Wie had dat gedacht: Nederland v.w.b. talent in concurrentie met Estland.....

Employable skills, levenslange inzetbaarheid, dat wordt de uitdaging voor landen/economieën aldus de onderzoekers. Opmerkelijk is dan dat wij juist de mogelijkheden hebben, zie hiervoor 'No. 1!', maar dat we daarvan niet optimaal gebruik (b)lijken te maken.

Maar er zijn uitzonderingen in ons land! Wat te denken van het Amsterdamse GEMALTO. In het rapport lezen we over hen: "Gemalto, a Netherlandsbased global digital security company invests in mentoring for high-potential employees (with the mentor often from a different domain to provide alternative views on business matters), and elevates them to lead departments or business verticals that are not directly linked to their current portfolio (but supported through training and coaching, and assurances not to worry about failure)." Het is al bijzonder dat zij, als één van de weinige praktijkvoorbeelden, het rapport hebben gehaald.

Het wordt een mooie uitdaging voor onze economie om i.i.g. de 12e positie in de GTCI vast te houden*

*VID: er is ook wel iets voor te zeggen dat je als talent je zelf continue ontwikkelt in de rust van de Zwitserse landelijkheid. ;-)

NB; het kan (natuurlijk) niet anders of het Investors in People management model vind je ook in Der Schweiz. **Duitstalige multinationals komen er v.w.b. de accreditatie als IiP-er aan, weet ik uit ervaring.

======

250115

In de BBC entry The man with 26 million students staat een citaat gerelateerd aan het hiervoor aangehaalde GTCI rapport: "A report on "global talent competitiveness" released at the beginning of the week in Davos by business school INSEAD and recruiters Adecco, emphasised that talent was the "new currency of the global economy." It said an estimated 8.4 million jobs were not being filled because of "mismatches in skills and geographies"."

Het blijkt dat de 24 jarige Zach Sims  niet alleen voor zichzelf maar inmiddels ook voor 26 miljoen studenten voor deze mismatch een oplossing heeft gevonden: via zijn site CodeAcademy leer je coderen, gratis.

Word je niet ontwikkeld, dan ontwikkel je jezelf...... ;-)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>