Betekent Commissie Irak Je Verantwoordelijkheid Nemen?

De mantra van onze premier, Jan Peter Balkenende, is 'Je Verantwoordelijkheid Nemen'. Te pas & te onpas, zoals dat hoort bij een mantra, roept JP ons toe 'dat we toch zeker onze Verantwoordelijkheid dienen te Nemen!!!'. Of het nu gaat om de financiële 'CRISIS', om rellen in de bus of om kleuters die niet willen luisteren: ieder van ons dient zijn, of haar, Verantwoordelijkheid te Nemen!!!

Niets mis mee, met dat Eigen Verantwoordelijkheid Nemen, tenslotte ben je 'de regisseur van je eigen film' & 'de schrijver van je eigen boek' (nb; verantwoordelijk voor je eigen leven) & Wie anders dan jijzelf kan daar het best Verantwoordelijkheid voor Nemen?

Da's mooi dus, toch vraag ik me af of Jan Peter Balkenende nu ook zelf zijn Verantwoordelijkheid Neemt door op eigen houtje een Commissie in te stellen die 'Irak' mag gaan beoordelen?

Is ons Kabinet, als het braaftste jongetje van de klas, George W. achterna gehold direct op het moment dat die aan de deur rammelde om samen naar Irak te gaan? Of heeft ons Kabinet na lang wikken & wegen een weloverwogen besluit genomen voordat zij onze mannen & vrouwen naar dit wespennest stuurden? Dat mag blijken uit een onderzoek dat door de direct betroffenen zelf in het leven is geroepen, de Commissie Davids. Daar is het laatste woord zeker nog niet over gezegd. (nb; Nederland is ook niet zo'n 'succesnummer' als het gaat om onderzoeken naar eigen handelen.)

'Afghanistan, go or no-go?' vroeg ik mezelf hier 3 jaar terug af. 'Wellicht dat de risico's nog meevallen.' dacht ik toen. Hoe anders de werkelijkheid: tot nu zijn er 18 Nederlandse slachtoffers te betreuren & een veelvoud aan slachtoffers met andere nationaliteiten.

Er is geen land te noemen dat succesvol terugkeert van een buitenlandse militaire missie(!). Onderzoekers weten aan al die missies wel een luchtje te ontdekken. In de tijden van de door Balkenende zo geprezen VOC was dat wel anders: successen alom! Maar ja, in die tijden waren er nog geen journalisten die je voor de voeten liepen. De succesverhalen waren dan ook eenzijdig & over de duizenden inlanders die in verre streken het leven lieten voor onze Gouden Eeuw, geen woord.

Het kabinet ligt in een spagaat, zo lijkt het als je het debat van gisteren terugziet: 'Misschien komt er een parlementaire enquête.'; zoethoudertje voor de Kamer noemen we dat. Zeer waarschijnlijk beseft het Kabinet met JP aan de leiding dat men toch 'iets' fout heeft gedaan, alleen wil men er nog niet Zijn Verantwoordelijkheid voor Nemen. & Da's héél jammer, zeker in een tijd waarin goede voorbeelden hard nodig zijn. (nb; Zonnekoningen hebben we al genoeg.)

Wellicht wordt het tijd dat JP Balkenende al vast gaat nadenken over, beter gezegd Zijn Verantwoordelijkheid Gaat Nemen voor een volgende carrièrestap; terug in het entertainment bijv.?

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

RonvO
Wat een bezopen stukje, zeg. Gemakshalve worden Irak en Afghanistan op één hoop geveegd. Verder praten we over een onderzoek naar de politieke steun op dat moment, door een onafhankelijke commissie onder leiding van iemand die tot voor kort onze hoogste rechter was. Die bovendien rechtstreeks rapporteert aan de volkvertegenwoordiging. Tevens is de afspraak om geen onderzoek in te stellen van tafel en kan er dus, als er nog vragen overblijven, eind dit jaar een parlementaire enquete komen. Je hoeft echt geen fan te zijn van Balkenende (en dat ben ik zeker niet) om dit een pragmatische oplossing te kunnen noemen. Maar dan moet je niet meehuilen met de wolven in het bos. En iets meer analytisch willen denken. Wat ik op een site als deze eigenlijk verwacht. Jammer.
MarkvD
6 Jaar geleden was een meerderheid van Nl / de wereld / VN / Irakese bevolking voor het "afzetten van Sadam". Dat daarbij veel is misgegaan, zoals de grove onderschatting van hoe <em>gelukkig </em>de bevolking zou zijn met een Amerikaans gezinde regering.
Ondertussen hebben we gelukkig helemaal geen problemen meer in de wereld / in Nederland zodat het hartstikke logisch is dat 150 duur betaalde kamerleden, onze minister president en ons voltallige journaille het zich kunnen veroorloven om te discussiëren of Balkenende het parlement buiten werking stelt als hij een afspraak met de PvdA over iets waar ook mét de steun van de PvdA in datzelfde parlement nooit een meerderheid voor was. Pff... vermoeiend.  En dan nog die Democraten uit 66 die niet zo democratisch zijn dat zij zich neerleggen bij een meerderheidsbesluit en zelfs roepen dat dat een schande is :-(
En nu misschien toch weer over naar de orde van de dag? Ik vertrouw best dat een commissie onder leiding van onze voormalig hoogste rechter een goed onderzoek kan voeren.  Regeren is vooruitzien, dus geachte heren en dames politici: ga dat a.u.b. maar weer eens doen!
JacobJ
Ik ben het met MarkvD eens. Ga niet achterom kijken, veel geld verknoeien met iets waar de bevolking niet op zit te wachten. Maak je druk om de krisis die er nu is. Wordt het geld in iedergeval beter besteed.
Uruzgan, mag het allemaal ook wat positiever?
[...] overgenomen door zijn &#8216;baas&#8217; Jan-Peter Balkenende? Was het niet veel beter geweest als Balkenende deze verantwoordelijkheid had genomen om ook eens iets positiefs te brengen? Om op te komen voor zijn [...]
Wat wij kunnen leren van vlucht NWA 253.
[...] liegt er niet om. &amp; Ondanks dat het incident begon binnen ons territorium blijft het hier (alweer) opmerkelijk [...]