Mannen maken Rotzooi, Vrouwen Ruimen Op; niet alleen tijdens BREXIT

Ondergoed en sportkleding ligt naast de wasmand, sokken op tafel en overal door het huis liggen spullen waarmee een man kan doe-t-zelf-en, dat zelden doet maar het spul wel altijd kwijt is. Menig partner die samenleeft met een man zal dit herkennen (hier in huis iig wel). Het voorbeeld is ook een prima metafoor voor organisaties: mannen maken rotzooi, vrouwen ruimen op.

Vandaag start Theresa Mary Brasier May in haar functie als premier van het Verenigd Koninkrijk. 'Last Woman Standing' kopt The Economist. De titel is daarmee veelzeggend: de mannelijke beoogd opvolgers van David Cameron liggen uitgeteld op de vloer, of zijn met de staart tussen de benen vertrokken. Opmerkelijk is dat zich bij de politieke tegenstanders van May ook een vrouw heeft aangemeld voor het leiderschap: Angela Eagle.

Theresa May en Angela Eagle treden daarmee in de voetsporen van niet alleen Margaret Thatcher maar ook van vrouwelijke leidinggevenden als Sheryl Sandberg (Facebook), Marissa Mayer (Yahoo), Mary Barra (GM), Nancy McKinstry (WoltersKluwer), Herna Verhagen (PostNL), Elanor Boekholt (KLU)*.....

Mannen staan er ook om bekend dat ze graag gokken, 'risico nemen' heet dat in managementjargon. Zo gokte David Cameron er op dat een BREXIT referendum zijn status als premier alleen maar kon versterken. Wat kon er misgaan? Onder zijn leiding had het Verenigd Koninkrijk een economische groei doorgemaakt waarbij zelfs het Duitsland van Frau(!) Angela Merkel verbleekte. Helaas: misgegokt...... Op dat moment wist Cameron niet hoe snel hij weg kwam net zoals zijn 'wapenbroeders' Johnson (NB: je grootste criticaster kun je maar beter dicht in de buurt hebben, beseft ook May, vandaar zijn benoeming tot Minister van BuZa) en Farage.

Op de site van het Amerikaanse Catalyst vinden we een overzicht van de Women CEOs of the S&P 500. Opmerkelijk hoeveel van deze Women CEO's het stokje overnamen van een mannelijke voorganger op het moment dat het bedrijf 'murw geslagen in de touwen hing'. Zijn daarmee al deze vrouwelijke CEO's direct succesvol? Nee, dat niet maar dat zijn veel mannelijke opvolgers ook niet. Het lijkt er wel (sterk) op dat in lastige situaties vrouwen eerder de verantwoordelijkheid op zich willen nemen: Last Woman Standing.

Feit is echter ook dat de publieke opinie strenger is voor een vrouw in een leidinggevende functie dan voor een man: We Are Way Harder on Female Leaders Who Make Bad Calls meldde de Harvard Business Review in april van dit jaar n.a.v. onderzoek door sociaal psycholoog Victoria Brescoll en haar YALE School of Management team. Voor iedere rol in de samenleving gelden stereotypen. Gaat nu een ander deze stereotype rol invullen, dan wordt zij daarop strenger beoordeeld.

"Brescoll’s team concluded that people find it easier to accept a poor decision when it’s made by a leader in gender-appropriate role. His areas of expertise are not interchangeable with hers, and leaders are more severely judged when they make mistakes in the other gender’s territory." Overigens, dit vooroordeel geldt dus ook voor 'hij' denk bijv. aan de rol van kleuterleider.

Het omgekeerde is echter ook het geval c.q. in het voordeel van vrouwen, zo constateerde McKinsey in 2007: "In gender diverse organizations, surveyed employees gave higher marks to their organizations in areas that are linked to better performance results including the work environment and values, direction, coordination and control, and of leadership. One the other hand, in organizations lacking gender diversity, employees gave lower marks to their companies for such factors as motivation, capability, accountability, and innovation. There was little or no effect until women held 30 percent of the leadership positions in an organization." Organisaties met 30%+ vrouwelijk leiderschap scoorden in de ogen van hun medewerkers aanmerkelijk beter op meerdere management aspecten. Perceptie of realiteit?

In reactie daarop merkte prof. James Heskett dan ook op dat er nog veel onderzoek dient plaats te vinden naar de daadwerkelijke effecten van vrouwelijke of zo je wil feminien vs. mannelijk c.q. masculien leiderschap. Leiderschap kan nl. ook situationeel zijn: de juiste M/V op het juiste moment op de juiste plaats. Het was gewoon jouw tijd, jouw moment of je nu man of vrouw bent.

Wat maakt het leiderschap van en door vrouwen dan toch zoveel anders dan het leiderschap van en door mannen? Barbara Corday v/m CEO van CBS TV Network zegt daarover:

I think women generally see power in a different way from men. I don’t have any need for personal power, especially over people. I want to have the kind of power that is my company working well, my staff working well....

As moms and wives and daughters we’ve been caretakers, and a lot of the caretakers in our lives were women, and we continue in caretaking roles even as we get successful in business. And that feels natural to us. I have always been very pleased and happy and proud of the fact that I not only know all the people who work for me, but I know their husbands’ and wives’ names, and I know their children’s names, and I know who’s been sick, and I know what to ask.

That’s what’s special to me in a work atmosphere. I think that’s what people appreciate, and that’s why they want to be there, and that’s why they’re loyal, and that’s why they care about what they’re doing. And I think that is peculiarly female.”

Er is een kans dat de (mogelijk) 1e vrouwelijke president van de Verenigde Staten Hillary Clinton een vrouwelijke running mate kiest: Elizabeth Warren als 1e vrouwelijke vice-president; een dubbel unicum. Het ziet er naar uit dat ook de VS vrouwelijk leiderschap goed kan gebruiken.

Vid: mannelijke Vikings struinden door de vroege Middeleeuwen schouder aan schouder met schildmaagden;

Pic: oktober 1720 probeerde Anne Bonny samen met haar kompaan Mary Read te voorkomen dat hun schip werd gekaapt door Britse militairen terwijl de mannelijke piraten laveloos onder dek lagen.

*Op het laatste moment heb ik Kolonel Boekholt aan de intro toegevoegd want wat blijkt: kort na haar benoeming tot commandant van de Vliegbasis Eindhoven is ook daar sprake van (niet alleen) financiële misstanden.

Last Woman Standing......

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Wilco van Gelderen
Pro-lid
Een leuke maar wel tendentieuze bijdrage.
Klassiek denken in gender tegenstellingen, terwijl de overeenkomsten tussen M/V groter zijn dan de verschillen (introvert/extravert, etc.).

Het stuk heeft mooi gekozen frames waarin een bepaald type man wordt afgezet tegen een bepaald type vrouw. We kunnen daar ook Steven Covey en Nina Brink tegenover zetten.

Zelf ken ik meer mannen die er in bedrijven geen rommel van maken (en ook geen baas zijn). Ik ken even veel rationeel denkende vrouwen op de positie van controller als mannen die op die plek zitten. Aan de talenten van mensen kun je 'blind' niet zien of het een M/V betreft.

De opmaat naar de Brexit laat zich naar mijn idee beter verklaren door Stephan Sanders (<a href="https://www.vn.nl/de-brexit-klucht-kostschooljongetjes-vermomd-als-mannen-die-heel-gemene-spelletjes-spelen/" rel="nofollow">https://www.vn.nl/de-brexit-klucht-kostschooljongetjes-vermomd-als-mannen-die-heel-gemene-spelletjes-spelen/</a>).

Jongetjes die een ambivalente relatie met hun moeder hebben die hen als 7-jarige als op kostschool stuurde en onderling ouderwetse competitieve spelletjes spelen.

De juiste M/V op de juiste plaats is ietwat ingewikkelder dan een M of V op de juiste plaats.
Marion Damgrave
Mooi gesproken Wilco van Gelderen! En zo vermoeiend dat klassieke gender denken pffffff
ab h.bouvy
In mijn werkzame leven heb ik ook nog al eens te doen gehad met vrouwelijke chefs. Ik heb daar niet zulke goede herinneringen aan. Dit wil niet zeggen dat ik daarom van mening ben dat vrouwen geen 'chef'/manager zou kunnen zijn. Wel ben ik van mening dat hier onterecht een 'probleem' van wordt gemaakt en dat een voorkeursbeleid voor vrouwen funest is voor de 'gezondheid' van de organisatie. Het steeds maar weer zeuren en klagen dat er toch meer 'vrouwen' in de 'top', met minder neemt men geen genoegen wordt m.i. veroorzaakt door een samenspel van 'wetenschap' en media die er elk jaar weer in slaagt om dit item op de agenda te krijgen. De drijvende kracht hierachter is Mijntje Lückerath-Roovers die er haar levenswerk van gemaakt heeft, hierbij gesteund door o.a. de Erasmus universiteit en Universiteit Tilburg om ons jaarlijks hiermee lastig te vallen.

Zou het nu niet zo kunnen zijn dat iedereen bepaalde capaciteiten heeft die hem wel of niet geschikt maken om leiding en verantwoording te nemen en dat het man of vrouw zijn hier ondergeschikt aan is.