(Shjtt! Uw Goede Manager levert zeker meer resultaat op!)

Veronderstelling is Waarheid geworden: een bedrijf dat goed presteert, dat een goede productiviteit heeft,  moet wel goede managers hebben op alle lagen in de organisatie. Hoe is deze organisatie anders in staat om excellent te presteren? Maar: wat is dan bepalend voor Goed Management? (NB: En waarom leven slecht 'gemanagede' organisaties tóch langer?) Maar stil! Shjtt. Voordat u het weet bent u uw Goed Presterende Managers kwijt!
Een onderzoek uitgevoerd door McKinsey onder organisaties in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland toont aan dat Goed, zelfs Excellent, Management bepalend is voor de productiviteit, en dus:) het succes en de continuïteit van een organisatie. Er is één randvoorwaarde: Goed Management is niet alleen te vinden 'aan de Top' maar door de gehele organisatie!  Interessante resultaten uit een interessant onderzoek maar wat is nu bepalend en waarom blijven de minder goed gemanagede organisaties dan toch bestaan?

Allereerst: het is niet 'one size fits all' want: uit het onderzoek blijkt dat er verschillen zijn tussen goed management in de diverse landen. Zo bleken organisaties met Goed Management, opererend met detaillistenketens, vooral aanwezig te zijn in Frankrijk en Duitsland. Het stellen van Doelen, het Opereren op basis van Resultaten én het Managen van Talent bleken als goed management practices vooral van toepassing in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Los daarvan is het interessant om te zien wat de implicaties zijn voor managers willen zij kunnen komen tot goed management (gm):

  • => er is géén verband gevonden tussen gm en lang(er) werken! (sterker nog: goede managers blijken per week 1 uur minder te werken dan hun minder goed presterende collegae.....  waarschijnlijk werken de eersten slimmer i.p.v. harder).
  • => gm legt een nadruk op flexibele werkafspraken, grote(re) autonomie voor en besluitvaardigheid door de medewerkers, betere Opleiding & Ontwikkeling (O&O) van henzelf en hun medewerkers.
  • => arbeidsomstandigheden zijn beter aangepast aan de behoeften van medewerkers (denk daarbij van telewerken c.q. flexibele werktijden tot aan kinderopvang)
  • => m.n. in de VS blijkt dat zowel vrouwelijke managers als de decentralisatie van de besluitvorming leiden tot hogere resultaten, tot gm.
  • => in alle landen investeren organisaties met gm meer én gericht in de O&O van hun medewerkers en hebben zij meer oog voor medewerkers met de juiste kwalificaties.

Da's allemaal prachtig natuurlijk, maar hoe kan het dat organisaties die voorzien zijn van een minder goed presterend management, zelfs met Slecht of Mis-management (mm!), dan toch blijven bestaan? Sterker nog: uit het onderzoek blijkt ook dat organisaties voorzien van mis-management langer bestaan dan organisaties met goed management (.....). Hoe kan dat? De reden daarvoor zijn ook interessant:

  • => organisaties met mm kennen nauwelijks competitie, concurrentie.
  • => omdat zij het 'ooit' wel goed deden (nb: de start van een bedrijf én gm-principes gaan nl. goed samen) kunnen ze het dankzij hun reserves nog lang volhouden.
  • => de arbeidswetgeving in de betreffende landen is vaak te rigide(!).
  • => de Overheid (de politiek) grijpt niet tot nauwelijks in als er bij een organisatie sprake is van mm.
  • => het schijnt dat Goede Managers vervolgens, moe gestreden tegen de windmolens, de Pijp aan Maarten geven, da's jammer & zeker niet productief.

Maar, als nu een organisatie voorzien van mis-management tóch kan blijven voortbestaan, dan: 'Why bother?'  Nu de motivatie om dan tóch te kiezen voor Goed Management practices door de gehele organisatie is eenvoudig: Goed Management verhoogt de productiviteit. Juist dit is nu een prioriteit voor de organisatie zelf én voor het land waar de organisatie is gevestigd! De invloed op de economische productiviteit van zowel Mis- (negatief) als Goed- (positief) Management is namelijk Enorm! Daarom dienen niet alleen organisaties te kijken naar mogelijkheden om te komen tot Goed Management, maar dient ook de Politiek haar beleid in dezen te heroverwegen. En uitdaging voor beiden dus (al weer één!)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Benno R. RENAUD
Tsja... en hoe staat het dan met een RvC bij een organisatie met MM???
Willem E.A.J. Scheepers
Auteur
Benno,
Het 'Old Boys Network' is een gevleugeld begrip, toch signaleer ik voldoende organisaties die inmiddels ook met die functionarissen een zuiver zakelijke verhouding hebben. (alleen schijnt de beschikbare capaciteit/kwaliteit nog wat beperkt te zijn, dus wat weerhoudt je?)
Geertje Dam
als cijfers beroerd zijn, veiligheid op het spel staat, personeel zeer ontevreden en ziek is en dan nog durven te beweren dat je geen crisis hebt? ik kan het begrijpen vanuit 'beter een slecht huwelijk waarin je met elkaar weet waar je aan toe bent, dan iets nieuws waarin je niet weet wat er gaat komen', de overheid blinkt niet uit in lef en haar managers ook niet. Daarom werk je bij de overheid en kies je met elkaar voor mm, anders werkte je wel ergens anders.
Benno R. RENAUD
Willem,
Wie het 'aandurft', weet mij te vinden...