Rubriek: Gastcolumns

Échte winst- in principe- mijn laatste recensie.

Vooraf: Dit boek zou een bestseller moeten worden en hoort thuis op de short-list van “managementboek van het jaar” en zou op de boekenlijst van MBO, HBO en Academisch onderwijs moeten staan.

Toen ik ‘ECHTE winst’ geschreven door Petra Hoogerwerf, ontving was ik aan de slag met het boek ‘Anders vasthouden’ van Wouter Hart. Twee TOPboeken. Gedurende dit scannen, lezen en recenseren heb ik het besluit genomen om (na meer dan 75 recensies) – in principe- te stoppen met recenseren. Daaraan liggen 2 zaken ten grondslag.

  1. Ik kom niet toe aan mijn eigen bundel ‘bespaar 300 mensuren’
  2. Het hoge niveau en de actualiteit van beide boeken. Ik bedacht “The best way to remain a winner is to win once and never play again….”

Ik vind dat het boek in aanmerking zou moeten komen voor “Managementboek van het jaar”. En bovendien verplicht op de boekenlijst van MBO, HBO en Academisch onderwijs zou moeten staan. Mijn beoordeling: ‘Met veel genoegen gelezen, cum laude en een 9 ½’.

Recensie “Anders Vasthouden” van Wouter Hart met Marius Buiting en Ruud Klarenbeek.

Ondergetekende schrijft vaak over “Van management naar (NIEUW)leiderschap” Daaraan ligt het “Handvest nieuw Leiderschap” ten grondslag. Een paar hoofdpunten:

Leiders moeten in hun gedrag een voorbeeld zijn voor anderen. Leiders sturen op vertrouwen en niet door middel van macht en controle. Leiders hanteren een balans tussen optimale groei van hun bedrijf en de belangen van verschillende stakeholders bij het realiseren van de bedrijfsdoelstellingen .

“Anders Vasthouden”

Veel (h)erkenning. Het boek is actueel (zelfsturing,Semco style, nieuw organiseren.nu etc.), inspirerend en NODIG.

Direct na ontvangst begin oktober 2017, meldde ik op social media dat ik enthousiast was over het boek en schreef “Ik heb het boek binnen en heb het natuurlijk al even gescand. Ik zit (als recensent / Bourgondiër die zijn loopbaan is begonnen als kok) te watertanden en weet zeker dat ik ga smullen van het boek. Als amuse al vast een compliment voor de schrijver Wouter Hart, de redacteur Guido van de Wiel, de illustrator Thom Verheggen en de ontwerper Hans Roenhorst van www.h2rplus.nl”.

Op 5 oktober schreef ik: Wouter Hart kan EXTRA genieten van het weekend. Verkooppositie #3 op managementboek.nl

Boek van de week

Opleidingen

Bekijk alle opleidingen

Recensie van “De Kleine Semler” van Peter Runhaar

Jan Rotmans (hoogleraar transitiekunde en oprichter van Nederland Kantelt) schrijft: “Het is geen tijdperk van verandering, maar een verandering van tijdperk”. Ik kan mij daar goed in vinden. Er komt veel op ons af. Daarbij hebben we de neiging om bedrijven en organisaties als Uber, Airbnb maar ook robotisering als bedreiging te zien.

Er is echter een ander aspect dat een grote bedreiging kan vormen als het gaat over de toekomst van een bedrijf of organisatie: het niet kunnen krijgen of houden van medewerk(st)ers. Op dit moment zijn er in de bouw, de installatie en de ICT ongeveer 50.000 vacatures. Je hoort van situaties, dat ICT-ers in hun proeftijd worden ‘weggekaapt’ door headhunters. Zonder high potentials, talenten en intrinsiek gemotiveerde medewerk(st)ers sta je als organisatie met lege handen. Er zijn bedrijven die kapitalen uitgaven om aan de juiste mensen te komen (die overigens ook vaak binnen een aantal maanden weer opstappen), maar er zijn ook bedrijven en organisaties waar de sollicitanten bij wijze van spreken op de stoep staan.

Wat is hun geheim?

Vacatures

Manager team adviseurs kwaliteit en veiligheid (Nijmegen)

De manager die wij zoeken, kent het zorgproces en is thuis in het brede terrein van zorg en kwaliteit en veiligheid. Bekijk alle vacatures

Advertorial

Parttime Master Bedrijfskunde ErasmusUniversiteit

Combineer opleiding, werk en privé en verhoog je waarde in minder dan 2 jaar. DOWNLOAD DE BROCHURE Lees verder

Zorg zonder Managers

Drie pijlers: vakmanschap, leiderschap en ondernemerschap.

Zorg komt tot stand in het directe contact tussen degene die de zorg verleent en de degene die de zorg ontvangt. Dit contact heeft alle aspecten van een relatie. Er is sprake van intimiteit, lichamelijk en geestelijk contact. In de chronische zorg (care) is ook sprake van een langdurige relatie. Daarom is het zeer gebruikelijk om te spreken over liefdevolle zorg. Hoewel sommige professionals zich tegen dit beeld verzetten. Er is immers sprake van een professionele relatie. In het normale spraakgebruik, hoe mensen het in de praktijk ervaren, is liefdevolle zorg normaal. Kijk maar naar de rouwadvertenties.

Zorg is zeker geen product, je kan er geen voorraad van aanleggen. Dan is het raar dat er over zorgproducten wordt gesproken. Laten we het er op houden dat het product zorg past bij het beeld van een zorgonderneming. Maar dat is dan volstrekt ten onrechte.

Recensie “Bankieren voor een Betere Wereld”.

Om bij dat laatste te beginnen: Ondergetekende heeft zelf ook een mooie reis en zoektocht achter de rug en ziet nu pas een aantal verbanden. 15 jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met Servant-Leadership / Dienend Leiderschap van Robert K. Greenleaf. Eén van de 10 kenmerken van Servant Leadership is Stewardship / Rentmeesterschap. Dan is de koppeling met Natuur & Milieu, MVO, en NIEUW Leiderschap snel gemaakt.

Veel chefs, managers, directeuren, bestuurders en toezichthouders hebben de neiging om wat meewarig te kijken als het gaat over deze thema’s en de reactie is vaak “Soft, luchtfietserij, geitenwollen sokken, we zijn toch geen hippies. Ik moet een toko runnen en resultaten halen, etc”.

“De disruptie paradox” van Menno Lanting: een must read!

Ondergetekende heeft van de drie boeken van Menno Lanting die hij inmiddels bezit 1 titel gerecenseerd. Daarnaast heb ik tweemaal een presentatie van hem bijgewoond.

Ik waardeer Lanting, omdat hij een van de trendsetters is die chefs, ondernemers, managers, directeuren, bestuurders en toezichthouders helpt om de toekomst van hun bedrijf of organisatie zeker te stellen. Dat er desondanks nog veel bedrijven en organisaties omvallen of op het punt staan om dat te gaan doen, is hem dan ook niet aan te rekenen. Functionarissen zijn blijkbaar veelal (te) druk bezig met het behalen van hun targets en hebben (of nemen) geen tijd om zich te verdiepen in de relevante trends en ontwikkelingen. Ik vind dat zorgwekkend.

Vallen en Opstaan: Leer zoals Dropbox & Spotify van een MVP.

Het grootste deel van alle nieuwe producten mislukt. Ook producten die gelanceerd worden door bedrijven met grote budgetten en geniale R&D, marketing en sales afdelingen worden vaak geen succes. Vaak wordt er lang ontwikkeld zonder een product bloot te stellen aan de markt. Pas als het product helemaal ‘af’ is, wordt het gelanceerd. Dit kan hele dure flops opleveren.

Achteraf wordt pas duidelijk dat het product niet goed aansluit op de markt. Grote bedrijven kunnen zo’n verlies incasseren, kleine bedrijven gaan failliet. Falen is echter helemaal niet slecht en het hoeft ook niet duur te zijn.

Medewerkersbetrokkenheid: het belang van Verbindend Leiderschap en een Emotioneel Veilig Klimaat

To lead people you have to bond with them.’ (Kohlkieser).

George Kohlkieser ( Amerikaanse psycholoog, IMD professor en auteur van het boek Care to Dare: Unleashing Astonishing Potential Through Secure Base Leadership) stelt dat we betrokkenheid alleen kunnen verbeteren door verbondenheid en veiligheid te creëren. Volgens hem zijn leidinggevenden niet verbonden met hun medewerkers en communiceren ze ook onvoldoende met hen.

Topmanagers volgen zijn trainingen en laten zich inspireren door zijn verhaal over verbinden, veiligheid, ontplooiing en leiderschap. Richard Branson van Virgin en Howard Schultz van Starbucks zijn volgens hem goede voorbeelden van Secure Base Leaders, zij geven hun mensen vertrouwen en inspiratie. Een leider die zijn mensen geen veilige haven kon bieden is volgens hem Steve Jobs, hij was wel inspirerend door zijn innovaties, visie en moed maar hij was een ramp in de omgang met zijn personeel. Bij Steve Jobs ging zijn ‘dare’ dus eigenlijk in overdrive en volgens Kohlkieser weet een goede leider ‘dare’ en ‘care’ in de juiste balans te brengen.

Recensie Het Rijnland Veranderboekje.

Jaap Peters (Intensieve Menshouderij) en Mathieu Weggeman, (Leidinggeven aan professionals? Niet doen!), hebben hun Rijnland-trilogie voltooid. Van het resp. blauwe (2009) en rode boekje (2012) werden er samen 45.000 verkocht. Van theorie (blauw) naar praktijk (rood) via nu het groene veranderboekje. Klinkt logisch.

Rijnlands organiseren hoort thuis bij eigentijdse thema’s en begrippen als dienend leiderschap, zelfsturing, unboss, reinventing organizations, nieuw organiseren, Investors in People, terug naar de bedoeling (missie), Semco (in de polder), de laatste manager, en de hark voorbij. Het verschil is alleen dat er over Rijnlands al sinds 1806 expliciet is nagedacht en in die zin zijn al die nieuwe concepten ietsje minder nieuw dan je zou vermoeden.

De organisatie (terug) in de handen van de vakmensen in de voorste linie, denk aan Buurtzorg, is gestoeld op een rijke traditie. Het zijn immers de vakmensen die over de bedoeling gaan in organisaties, aldus de beide auteurs. Samen met de Fransman Michel Albert (in 1991), Jaap Jan Brouwer (in 2005), de Belg Yves Leterme (in 2009), professor Rienk Goodijk (in 2011), hebben de beide auteurs ‘De Rijnlandse School’ vertaald naar deze eeuw.

Recensie ”Geld Verdienen met Jezelf”.

Recent was er op het nieuws dat slechts 3 % van de werkzoekenden van 55 jaar en ouder er in slaagt om nog een baan te vinden. Dat wil zeggen dat 97% niet of nooit weer aan de slag komt, met alle emotionele, relationele en financiële gevolgen van dien.

Wat moet je dan. Bij de pakken neer zitten of toch maar vrijwilliger worden. Er zijn nog meer mogelijkheden. Wellicht kan het praktische boek “Geld verdienen met je zelf. Begin voor jezelf, doe waar je goed in bent en bepaal je eigen toekomst.” je helpen.

Vooraf: Als je meer dan 20 jaar bij hetzelfde bedrijf hebt gewerkt en je wordt het slachtoffer van een reorganisatie, dan doet dat wat met je. Je komt terecht in een rouwproces. Eigenlijk kan je niet eerder aan de slag gaan om een baan (of een opdracht) te krijgen dan dat je er in bent geslaagd om het verdriet, de woede, frustratie en je aangetaste gevoel voor redelijkheid en rechtvaardigheid een plaats te geven. Dat kost tijd en soms heb je daar hulp bij nodig.