EU & ‘Lissabon’, het grote woord is er uit!

'Het was een beetje dwaas om te stellen dat de EU in 2010 de meest concurrerende economie van de wereld zou moeten worden, zoals door de Europese landen in 2000 in Lissabon werd afgesproken.' aldus Minister Bot. Het Grote Woord is er dus uit, wat velen al verwachten is waarheid geworden: de Lissabon doelstellingen, althans in ieder geval deze is c.q. zijn een utopie. Wat kan een oorzaak zijn? 
Deze uitspraak, een beetje dwaas, doet Bot deze maand in de uitgave van VNO NCW. Hij heeft natuurlijk gelijk. Voortschrijdend inzicht leert ons dat de ontwikkelingen in Azië en de Verenigde Staten inmiddels van zodanige proporties zijn, dat de EU al moeite genoeg heeft om deze ontstuimige ontwikkelingen tot 2010 bij te kunnen houden, laat staan voorbijstreven. In het artikel wordt Bot gekarakteriseerd als iemand die 'niet houdt van onrealistische plannen en verwachtingen'. Zo is Bot ook geen voorstander van de idee dat Nederland binnen de EU dient te streven naar het willen zijn van een voorloper op het gebied van Innovatie. 'We dienen ons daarbij wel te realiseren dat we een diensteneconomie zijn en innovatie hoort vooral bij industriële landen.' Da's nu toch jammer, er wordt volop aan de weg getimmerd in Nederland om 'iets nieuws' neer te zetten (nb: en dit dan vervolgens elders te laten produceren; in industriële landen) en niet alleen door universiteiten. De positie van Nederland binnen de EU is na het 'Neen!' tegen de Grondwet verzwakt. Daarnaast haalt de EU volgens Bot ook nog niet alles uit de mogelijkheden die er zijn want er is een spanningsveld: 'Enerzijds willen we allemaal (nb: Europeanen) een sterke Europese Commissie om eerlijke concurrentie te waarborgen, anderzijds vinden we dat niet alles van hogerop bedisseld moet worden.' Werk aan de winkel, dus.

Door dat alles heen wil het ook nog niet echt vlotten met de onderlinge communicatie binnen de EU, zo leert ons een recent voorval tussen Nederland en Italië. Misschien is het raadzaam dat binnen de EU Bot c.s. madame Maud Tixier uitnodigen, Tixier is professeur en gespecialiseerd op Communautaire Communicatie. In haar jarenlange onderzoek toont zij, bijvoorbeeld, aan dat: Nederlanders m.n. tuk zijn op geschreven informatie, terwijl hun Franse collegae juist helemaal weg zijn van lange (telefoon)gesprekken. Als we dan toch aan het schrijven zijn, dan blijkt dat Grieken een lange brief zéér weten te waarderen. Ben in uw brief echter niet te expliciet naar de Fransen toe (zij prefereren impliciete teksten, willen 'tussen de regels door lezen'), maar doe dat juist weer wél als u een brief schrijft aan Duitsers. Formaliteiten; laten nu juist Portugezen, Duitsers én Italianen dat op prijs stellen! En verder: Italianen zijn zeer theatraal en juist bij hen dien je dus tussen de regels door te luisteren..... Het is niet om het goed te praten, wat die Italiaanse minster-zonder-portefeuille opmerkte maar met een beetje begrip voor elkaar weten we in de EU onze doelstellingen voor 2020 wél te realiseren.

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Willem E.A.J. Scheepers
Auteur
2 aanvullingen.

De media, waaronder Het Financieele Dagblad melden vandaag:
- wil voor de EU 'economisch de meest concurrerende' niet zo goed lukken een andere EU doelstelling voor 2010 blijft (gelukkig) wél staan: 'in 2010 dient zeker 85% van de Europese jongeren tot 22 jaar een hogere opleiding te hebben genoten'. (NB: voor de meeste Europese landen is MBO al voldoende hoog)
- de partijvoorzitters uit de Tweede Kamer brengen deze week een werkbezoek aan India en dat is 'Shocking!' of zoals Bos stelt 'Uit de boekjes weet je het allemaal wel (nb: dat India economisch 'booming' is; ws), maar als je het met eigen ogen ziet, maakt het veel meer indruk.'

Goed zo, denk ik dan.