Moeder Natuur heeft last van constipatie.

Moordende hitte en hevige slagregens, zo kunnen we respectievelijk de recente maanden juli en augustus voor West Europa karakteriseren. Da's niet voor het eerst, deze extreme weersomstandigheden, het lijkt er 'slechts' op dat dit ieder jaar heviger wordt en het zal dan ook zeker niet voor het laatst zijn. Meteorologen doen ons geloven dat het deze keer toch écht een uitzondering is en natuurbeschermers waarschuwen ons dat we onze aardbol vernietigen. Hoe dan ook: er is genoeg reden om met deze ontwikkeling rekening te houden bij het bepalen van uw strategie, eventueel uw MVO.


Op zijn zachtst gezegd bieden de klimatologische veranderingen kansen voor ondernemers, voor kleine ondernemers zelfs. Een voorbeeld: omdat de hoeveelheid én de snelheid van de regen in de laatste maand met zich meebracht dat het hemelwater over de dakgoot van ons huis sloeg, heb ik de plaatselijke loodgieter verzocht om e.e.a. aan te passen aan de veranderende (weers)omstandigheden. Ook buren vinden dit nu een goed idee waardoor het jaar van deze loodgieter toch nog (zéér) goed wordt afgesloten. De loodgieter c.s. hadden er alleen geen rekening meegehouden in hun jaarplan..... Opmerkelijk, want je hoeft toch geen meteorloog te zijn om de voortgang in de weersontwikkeling te kunnen zien. Maar ja, voorspellen blijft blijkbaar lastig dat ondervonden bijv. ook Amerikaanse (USA) ondernemingen, zij liepen enkele 10-tallen jaren geleden achter de feiten aan v.w.b. de letterlijk uitdijende Amerikaanse bevolking: door overgewicht scheurden mensen uit hun kleren of zakten door hun bankstel/bed en toen pas kwamen er nieuwe en aan de omstandigheden aangepaste producten op de markt. Door die inschattingsfout lopen deze ondernemers nu nog steeds achter de feiten aan.

Met de ontwikkeling van ons habitat is dat niets anders, mee rekening houden dus.

Toch is dat slechts één kant van de medaille, u vermoedde het al: we gaan wel voortvarend maar toch niet echt prettig & verantwoordelijk om met onze natuurlijke omgeving. Klimatologische ontwikkelingen o.i.v. het gedrag van ons mensen. Regelmatig worden we gewaarschuwd, zo ook gisteravond: het Belgische CANVAS zond de documentaire 'Een heet hangijzer' uit. Deze 'natuur docu' bevatte zeker geen positief nieuws. (NB: Een voordeel van Belgische programma's is dat men vaak in de studio geen experts heeft om commentaar te leveren, nee: dit is de docu en doe er maar mee wat u wilt, 'Prettige avond'. Dan blijft de boodschap wel zo goed hangen......)

Om u nu ook aan het denken te zetten of, positief gezien, om u ideëen aan te reiken over de opbouwende mogelijkheden die onze natuur ook & toch nog biedt aan uw organisatie en om zo ondersteuning te geven aan uw Strategisch Plan, uw Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen beveel ik u het boek aan 'De Aarde vanuit de Hemel' van Yann Arthus Bertrand (isbn 9020949020). De inhoud is op zijn zachtst gezegd: indrukwekkend! Niet alleen voor wat betreft de mooie foto's maar zeker ook voor de commentaren. Dit is één van de betere boeken die ik las. Het enige dat er op tegen is, is dat het boek nog-al-wat papier, gewichtig, nodig heeft maar het dient dan ook zijn doel!

Een citaat: 'Een economie kan maar duurzaam zijn als ze de ecologische principes respecteert. Zoniet geraakt ze in verval en eindigt ze in een puinhoop. Niettemin telt in de uitwerking van de hedendaagse globale economie alleen het marktprofijt. (......) In een (duurzame) economie daarentegen houdt de markt rekening met de aarde. Een economie die voorziet in onze behoeften zonder de toekomst van de komende generaties in gevaar te brengen.' (p. 11)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Over Voedsel.
[...] de Wereld vervuilt en wordt uitgewoond, da’s ook al bekend. Dat we ‘op enig moment’ ernstige voedseltekorten zouden [...]
Climate Gate; het is te laat om een pessimist te zijn.
[...] HOME zijn prachtig. Het is een stijl die Yann Arthus Bertrand ook toepast in zijn boeken zoals ‘De Aarde vanuit de Hemel’: helicopters hoog in de lucht en op de grond werken zijn cameramensen vooral met telelens. De [...]