Wielersponsoring, Libor, Reorganisatie, RABObank faalt opmerkelijk opzichtig in crisiscommunicatie daarom: enkele tips.

http://www.youtube.com/watch?v=MmtRlEIIZnQ

'Er is helemaal geen sprake van sluiting van kantoren.' stelde een woordvoerder van RABObank gisteren n.a.v. de geruchten die op gang zijn gekomen nu RABO een ingrijpende reorganisatie heeft aangekondigd. Feitelijk een onzinnige reactie omdat, reorganisatie of niet, de trend van het sluiten van bankkantoren al lange tijd terug is ingezet en nu met mobile-bankieren een nieuwe dimensie tegemoet gaat; aldus RABObank communicatie zelf.

De Tour de France is 'iets' dat zich voor RABO in de periferie van de organisatie lijkt af te spelen. 'Ze ontvangen daar vele miljoenen, dan dienen zij ook in staat te zijn zelf de (communicatieve) broek op te houden.' zal de gedachte zijn in Utrecht. Opmerkelijk, die zo gecreëerde afstand, omdat de historie leert dat de beste leerschool voor aankomend communicatie adviseurs m.n. de sport is. Sport is emotie, bankieren is dat ook.

& Toen was daar 'opeens' het Liborschandaal. RABO's 1e reactie, begin deze maand: 'We werken mee aan het onderzoek.' .... Da's mooi.

Bankieren is emotie. Als jong bankiers-broekje leerde ik dat al in 1978 op het RABObank kantoor in Budel-Schoot. Een oma wilde me spreken over haar spaargeld. Uiteindelijk ging het gesprek over de zorgen die zij zich maakte over haar kinderen en kleinkinderen. Een schilder die, toevallig, in het kantoor aanwezig was en zodoende het gesprek opving merkte achteraf op 'Ik had nooit gedacht dat een bank ook een sociale voorziening was.'

Enkele weken later was er de afspraak met een welgestelde agrariër. De al wat oudere man had zijn 'zondagsepak' aangedaan, dat was duidelijk zichtbaar. Al direct bij het begin hoorde ik iets klepperen. Na ca. '15 stak de beste man zijn linkerhand in zijn mond, nam zijn (zondagse....) gebit er uit en stak die in zijn jaszak. Bankieren was & is (denk ik) leuk. Als je tenminste iets met mensen hebt.**

Nu, die tijd is voorbij. Sinds de introductie van de geldautomaat is het bezoek aan het bankkantoor zienderogen afgenomen. Bezoek op een gemiddelde dag een gemiddeld bankkantoor, niet alleen RABO, & je vraagt je als ondernemer af wat het bedrijfseconomisch nut nog is van het in stand houden van dure kantoren op dure locaties? Het is inderdaad verbazingwekkend: maar banken hebben echt niet in de gaten dat tijden zijn veranderd…..

Dan de Tour. Door onfortuinlijke omstandigheden, duidelijk black swans, kwam de RABOploeg niet tot de prestaties die het kritische Nederlandse publiek vooraf verwachtte. De communicatie afdeling van RABO had vooraf de verwachtingen niet getemperd, tijdens de Tour nauwelijks gereageerd en nu na de Tour is er nog geen openbare evaluatie geweest. Jammer.

Wellicht was het een idee geweest als RABO voor de Tour de nu werkloze oudtrainer van het NL voetbalelftal in dienst had genomen. Bert van Marwijk ontving in 2010 de Machiavelliprijs "voor zijn uitzonderlijke communicatieve kwaliteiten". Van Marwijk weet als geen ander wat in de sport emoties zijn van publiek én journalisten & hoe je daarmee in ieder denkbare situatie kan omgaan, euforie e/o crisis.

& Dan was daar voor RABObank 'opeens' LIBOR. Althans zo leek het. Deze week bleek echter dat RABO al veel langer op de hoogte is van rentemanipulaties binnen de eigen dealingroom: in 2008 werden in verband daarmee de 1e handelaren al ontslagen. 'Wellicht' was het handig geweest als deze info op 02/07 jl. direct werd gecommuniceerd.

Kom jezelf niet met relevant info, sterker nog: weet jezelf niet te communiceren, dan doen de onderzoeksjournalisten dat wel voor je. & Het dient gezegd te worden: de journalisten van Het Financieele Dagblad worden daarin de laatste jaren steeds beter. Zij gaan richting het niveau van de beste Amerikaanse & Britse financiële dagbladen! Zo beet FD-er Frits Conijn zich gisteren vast in RABO bestuurder Sipko Schat, de verantwoordelijke voor de 'handel & wandel' in de dealingrooms en dus RABO's Liboraffaire.

Typisch Brits werd in het artikel 'Klem tussen Coöperatie en Handelsvloer' de persoon Schat gefileerd. Zo weten we nu ook dat Schat tijdens de veiling in maart 2010 van de imposante Pieter Stuyvesant Collectie, niet alleen inkopen deed voor zijn werkgever maar ook voor zichzelf. Ook wist Schat nog te melden dat de 'Dirk Scheringa Collectie veel minder interessant was'. Miljardair Hans Melchers dacht daar later heel anders over.

Twee 1e tips:

  1. Houd, crisis of niet, privé en zaken gescheiden (nb; laat je beste vriend kunstaankopen doen),
  2. Alles wat je zegt over een ander, zeker een collega, zegt ook iets over jou.

Die tips over je persoonlijke communicatie had je Chief Communication Officer je ook kunnen geven.

Meer tips over crisiscommunicatie lees je in meerdere entries binnen ons ManagementSite Kennis Netwerk. Een chronologisch overzicht van de LIBORaffaire vind je in de entry: Een Nieuwe Week, een Nieuw Bankschandaal: over de vos, zijn haren, zijn streken; over het 800 triljoen belang in het LIBORschandaal.

*VID Abide with Me, in de tijden van crisis is het inderdaad het best dat je alle maar dan ook alle (communicatieve) steun hebt die je kan krijgen. Waarom Emeli Sandé: zij verzorgde gisteravond een indrukwekkend optreden tijdens LONDON 2012.

**Uit 20 jaar bankieren heb ik nog meer anecdotes overgehouden, wellicht wordt het tijd voor een (ander) boek....

=================

010812

CBS: 'Nederland in Europese top met internetbankieren: Bijna vier op de vijf Nederlanders in de leeftijd van 16 tot 75 jaar handelen hun bankzaken af via het internet.

In 2011 heeft bijna 10 procent van de 16- tot 75-jarige Nederlanders het internet ook gebruikt voor andere financiële diensten zoals het kopen van aandelen. Dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2005. Vooral onder de 16- tot 25-jarigen is het gebruik van het internet voor dit soort financiële transacties in de afgelopen jaren gestegen.'

Als de laatste ontwikkeling ook in rap tempo toeneemt, wat is dan inderdaad nog de rol van een bankkantoor?

230812

RABObank is niet scheutig als het gaat over het LIBORschandaal c.q. hun rol in e/o hun mening over deze (crisis)situatie. Vandaag publiceert RABO echter de haljaarcijfers 2012. In dat verrslag wordt LIBOR genoemd in het hoofdstuk "Voornaamste risico’s en onzekerheden voor de overige zes maanden." Het is inderdaad een 'voornaam risico'.

Het is ff zoeken naar deze karakterisering want in de persoonlijke toelichting van de bestuursvoorzitter wordt met geen woord over LIBOR gerept anders dan dat de voorzieningen worden opgetrokken; terecht, lijkt mij.

111012

Nu v/m RABO-coureur Levi Leipheimer zijn oud-werkgever beschuldigt van aanzetten tot dopinggebruik, is gepaste (re)actie door RABObank inderdaad gewenst. Sportconsultant Frank van den Wall Bake zegt daarover in Het Financieele Dagblad 'Rabobank moet nog vandaag onafhankelijke commissie benoemen'. Goede tip maar tot op dit moment, 16.00u, is dat nog niet gebeurd......

191012

'RABObank stopt met sponsoring professionele wielerploegen' meldt de persdienst van RABO vanochtend. Een begrijpelijke reactie na alle ophef rondon Armstrong/USADA. Maar de vraag die opkomt is ook, is dit toch geen vorm van schuldbekentenis? Zeggen dat je van niets wist, wordt nu toch héél lastig....

Als mogelijk sponsoralternatief wordt nu gekeken naar de schaatsspport want 'die is schoon en duurzaam'. Mooi, maar is het wellicht handig dit eerst grondig te onderzoeken?

261012

Het ziet er niet naar uit dat Rabo zo eenvoudig onder de Liborverplichtingen uitkomt als dat de bank dat deed met hun verplichtingen aan de professionele wielerploeg. 'Hoofdpijn dossiers' noemen we dat....

Nine more banks added to Libor probe.

311012

Vandaag verschijnen er in Het Financieele Dagblad 2-tal berichten waarin RABO een rol speelt, de combinatie van de inhoud van beiden is bijzonder. Allereerst is er het bericht 'Hele financiële sector moet beloning aanpassen' waarin we lezen ' Vallen ook medewerkers in het buitenland eronder? Want zelfs bij de brave Rabo worden daar ruime bonussen betaald.' Dan de pagina omgeslagen & zien we een advertentie als eerbetoon aan de 'verjaardag' van Friedrich Wilhelm Raiffeisen, de man die het 'coöperatieve gedachtengoed' introduceerde.

Gecombineerd ziet dat er zo uit.

Bron: Het Financieele Dagblad

Vraag is nu: had Friedrich Wilhelm bonussen in gedachten op het moment dat hij kwam met de idee voor een uitzonderlijke vorm van (nb; coöperatief) bankieren?

250114

24 januari 's avonds rond 20.30u plaatst RABOBANK het persbericht 'Rabobank Nederland: soberder en slagvaardiger' met daarin de mededeling dat er binnen het hoofdkantoor '1.000 - 2.000 banen gaan verdwijnen'.

Dit is een mooi (sic.) voorbeeld van het communiceren van een slechte boodschap: dit doe je voor de feestdagen c.q. voor het weekeinde, op een moment dat je niet wordt geconfronteerd met verontruste medewerkers. Hun frustraties kunnen zij dan eerst thuis kwijt (....), zodat de spanning er af is als je hen enkele dagen later weer ziet/spreekt. Dit is dus 'Communication Old School'.

'New School' betekent dat de social media je bericht direct oppikken & de wereld in gooien. Hierop anticiperen is al essentieel. Maar dat je je medewerkers niet al enkele dagen eerder informeerde over de gevolgen van deze reorganisatie is in de huidige tijd een doodzonde.

Dit zal voor RABO ongetwijfeld niet de laatste reorganisatie zijn met personele gevolgen, benieuwd of i.i.g. de communicatie daarover dan beter gaat......

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Management Pro: Tour, Libor, Reorganisatie, RABObank faalt opmerkelijk opzichtig in crisiscommunicatie daarom: enkele tips. | Planning and Control | Scoop.it
[...] http://www.youtube.com/watch?v=MmtRlEIIZnQ 'Er is helemaal geen sprake van sluiting van kantoren.' stelde een woordvoerder van RABObank gisteren n.a.v. de geruchten die op gang zijn gekomen nu RABO een ingrijpende reorganisatie heeft aangekondigd.  [...]
Hoe kunnen we er voor zorgen dat AMSTERDAM 2028 wél een TOP 10 succes wordt? 10 Tips. - ManagementPro
[...] laatste Olympische week voort, dan bevestigt het de trend die eerder deze zomer door voetbal en wielersport werd [...]
SNS Bankiers, RABO wielrenners, Conclaaf Kardinalen: over Group Think en Abilene Paradox. - ManagementPro
[...] lagen de bloedzakken opgestapeld in de koelkast maar bij het pakken van het blikje Cola vroeg niemand zich af wat dat bloed daar [...]
Gebrek aan Commitment kan leiden tot ontmanteling van Coöperatieve RABObank. - ManagementPro
[...] dit alles lijkt de hectiek rondom de RABO wielerploeg weinig voor te stellen, toch kan het de nagel aan de bekende doodskist [...]