70% van de Gazellen is een familiebedrijf.

“De snelle groei in het bedrijfsleven wordt vooral gerealiseerd door private Nederlandse ondernemingen.” zo meldt het Financieele Dagblad vandaag naar aanleiding van hun ‘Gazellen Onderzoek’. Het FD vond, onder de per 01/09 jl. in de KvK ingeschreven 735.000 actieve bedrijven in Nederland, 239 Gazellen en 70% van hen, 168 ‘stuks’, zijn in het bezit van ondernemers of ondernemende families! ‘Gazellen’, overigens, zijn bedrijven die over de 2 jaar tot 2005 een omzetgroei wisten te realiseren van ten minste 20%. Mooie prestaties, al weer, van die familiebedrijven.
Maar het Goede Nieuws voor de familiebedrijven is eigenlijk nog mooier: “168 bedrijven die eigendom zijn van ondernemers en families. En hun bijdrage aan de economische groei in Nederland is daarmee nog sterk onderbelicht, omdat het onderzoek zich beperkt tot de grotere bedrijven die een volledige jaarrekening deponeren bij het Handelsregister. De grote meerderheid van kleine en middelgrote ondernemers blijft zo buiten beeld.” Zou het FD, samen met Graydon, in deze relatief korte periode in staat zijn geweest om nog meer data naar boven te halen c.q. hadden nog meer bij de Kamer van Koophandel (KvK) ingeschreven ondernemingen op tijd hun cijfers gedeponeerd, dan waren de cijfers voor ‘Het Familiebedrijf’ zéér waarschijnlijk nog beter geweest!

Wat betreft die deponering, want de basis voor het onderzoek lag bij deze gedeponeerde cijfers, stelt het FD dat 603.000 bedrijven een deponeringsplicht hebben en dat slechts(!) 148.324 bedrijven hun cijfers deponeerden, over de onderzochte periode (nb: hoezo verplicht?). Nu stelt het FD dat het op zich geen probleem is dat deze bedrijven niet zijn onderzocht  want waarschijnlijk heeft het niet deponeren van de financiële gegevens als oorzaak dat men als bedrijf (toch) niet zo goed presteerde. Da’s voor mij nog maar de vraag want: veel familiebedrijven zijn huiverig om hun cijfers te deponeren, juist omdat zij zo goed presteren! Concurrentie weet u wel en wat te denken van de buurman….  Dus ik vermoed dat het % familiebedrijven bij volledige deponering, dus zelfs onder een groter aantal Gazellen, nog groter had kunnen zijn.

Het zijn niet de minsten die presteerden: “De familiebedrijven blinken ook uit in groeitempo. Onder de 29 Gazellen die hun omzet de afgelopen twee jaar meer dan verdubbeld hebben, is slechts één beursfonds. Maar dat is dan ook wel de allersnelste, TomTom, die inklokt met een verachttienvoudiging van zijn verkopen.” (‘resteren’ er toch 28 familiebedrijven) En: “Onder de snelgroeiende familiebedrijven zijn enkele zeer grote. De grootste Gazelle van allemaal is SHV Holdings, de handelsonderneming van de familie Fentener van Vlissingen. De omzet van SHV is over de afgelopen twee jaar met de helft toegenomen tot euro 15,2 mrd. Verder Van der Sluijs Groep, actief in de handel en distributie van olieproducten (euro 2,4 mrd, +52%) en autodealer Kroymans (euro 1,8 mrd, +76%). Vanderlande Industries, Van Leeuwen Buizen en Remeha wegen rond het half miljard.”

Allemaal mooi, die Grote Getallen, maar vergeet niet “De modale Gazelle is veel kleiner. De mediaan van de omzet ligt op € 52 mln en dat is 40% meer dan de doorsnee groeier twee jaar geleden rapporteerde. De modale Gazelle is een typisch middelgroot bedrijf met vijftig werknemers onder leiding van een ondernemende oprichter of, vaker nog, een tweede of derde generatie familielid of een manager die door de familie is ingehuurd.”

Prachtige prestaties van die succesvol ondernemende families en zo blijven zij een essentiële bijdrage leveren aan de economie c.q. de economische groei van ons land (of zij nu wel of niet cijfers deponeren).

Zie voor meer info ook de gerelateerde artikelen hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *