7783 hits

Zoek vanochtend op de site van 'Het Financieele Dagblad' naar de term 'familiebedrijven' en je krijgt 7783 hits! De meest recente berichten, 2, zijn van vandaag. In dit medium betekent dat grote aantal 'hits' toch dat er dan een economisch belang van formaat is! Maar betekent dit ook dat familiebedrijven 'het' dan goed voor elkaar hebben? Of opereren ze meer op geluk dan op wijsheid? 
De 2 laatste berichten met de zoekterm 'familiebedrijven' publiceert Het Financieele Dagblad vandaag, het betreft een deelname in een detacheerder uit het zuiden van het land en een overname door een garnalenhandel uit Volendam. Vervolgens kun je in het overzicht van de 7783 hits lezen dat er iedere dag wel 'iets' te melden is over een familiebedrijf of over de eigenaren. Als het in Het Financieele Dagblad staat dan mag je toch aannemen dat er met deze 'beroepsgroep' grote economische belangen in het spel zijn, niet waar? Maar wellicht is de vraag opportuun: 'over welke aantallen hebben we het nu eigenlijk?' En die mening is divers of, zoals 'Nyenrode University' hierover opmerkt: 'de schatting van het aantal familiebedrijven binnen het totaal aan organisaties in Nederland varieert van 26% - 90%; het hangt er maar van af welke definitie dat je hanteert'. De definitie die Nyenrode zelf hanteert luidt:

"Een bedrijf is een familiebedrijf als het aan minstens twee van de volgende drie criteria voldoet:

  • => meer dan 50% van de eigendom is in handen van één familie;
  • => één familie heeft beslissende invloed op de bedrijfsstrategie of op opvolgingsbeslissingen;
  • => een meerderheid of ten minste twee leden van de ondernemingsleiding zijn afkomstig uit één familie.

Echter indien het bedrijf minder dan tien jaar geleden is opgericht, dient in het bedrijf ten minste één familielid van de directeur werkzaam te zijn of eigendom te hebben."

Nyenrode, i.c. Flören en Wijers, laten ook het verschil zien tussen een familiesysteem en een Bedrijfssysteem:

Familiesysteem
Bedrijfssysteem

Verbonden vanaf geboorte
Toetreding is eigen keuze

Levenslang
Tijdelijk

Gebaseerd op emoties
Gebaseerd op ratio

Onbewust gedrag
Bewust gedrag

Intern georiënteerd
Extern georiënteerd

Minimaliseren van verandering (traditie)
Benutten van verandering

Interessant maar wil dit nu ook zeggen dat familiebedrijven het allemaal, d.i. hun organisatie, ook goed voor elkaar hebben? Nu, volgens een Amerikaanse onderzoek, door Amserv, kunnen familiebedrijven 4 relatief eenvoudige maatregelen nemen om hun positie nog verder te verbeteren, versterken:

  1. 1. gebruik functiebeschrijvingen (er is daaraan binnen familiebedrijven vaak een ernstig tekort, signaleer ik ook in mijn praktijk; 'ons kent ons')
  2. 2. gebruik meetbare doel- en taakstellingen (dito)
  3. 3. maak ook ruimte voor anderen dan alleen familieleden in managementposities (nb: dit gebeurt meer en meer maar het blijft soms nog lastig, al dat 'vreemd bloed')
  4. 4. teveel tijd wordt er besteed aan familiezaken (maar ja wat is nu niet een 'familiezaak' binnen een familiebedrijf?)

Als je deze 4 aandachtspunten weet op te pakken als familiebedrijf, dan is de kans klein dat veel familiebedrijven met hun familiesysteem voor hun 'beroepsgroep' verloren gaan en over gaan naar een bedrijfssysteem. De kans is dan zelfs groot dat we het aantal hits in het FD gelijk kunnen houden of zelfs kunnen laten stijgen!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>