Arbeidsgerechtelijke gevolgen bij een Overname.

BDO heeft een interessante notitie gepubliceerd: 'Analyseer de Arbeidsrechtelijke Gevolgen voor u een Onderneming Overneemt'. Héél slim om dat te doen zo'n analyse, voor dat je het weet vind je 'oude (of jonge) lijken in de kast'....

Overnames zijn momenteel méér dan een hot issue, zo melden de media vandaag (weer) dat Nederlandse organisaties nog lange tijd in de internationale (overname) belangstelling zullen blijven bestaan, m.u.v. de kleine familiebedrijven. Voor hen zal er vaak geen overname kandidaat/koper te vinden zijn.

Overnames lijken zich te concentreren op (nieuwe) markten, op (dito) locaties, op producten, diensten etc. etc. maar er zijn ook altijd mensen, werknemers bij zo'n overname betrokken en wat doe je daar mee?

Deze notitie van BDO waarschuwt voor de (arbeidsrechtelijke) gevolgen voor de overnemer: 'Als er sprake is van overgang van onderneming, gaan in beginsel alle rechten en verplichtingen die voortvloeien uit de arbeidsovereenkomsten van de overdragende onderneming van rechtswege mee over naar de verkrijger.' Dat wordt wel eens vergeten, die (ook nieuwe) 'rechten en plichten'.  Dus: hoe zit het met de CAO, met de pensioenafspraken, is er daar binnen een grens, wordt er een waarborg gesteld?

Mooie notitie, ik wil er 'hier & nu' maar 1 ding aan toevoegen en dat is de vraag: 'De mensen die we nu overnemen, passen die met hun Kennis, Kunde, Competenties ook in ons Strategisch Plan?' 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>