Bankiers willen Bankentaks doorspelen naar de klant. OK, maar hoe ga je dat dan doen?

‘Consumenten en bedrijfsleven zullen de gevolgen ondervinden!’ is de reactie van ING CEO Jan Hommen. ‘Dit gaat de economie verder in het slop helpen. Dit heeft consequenties voor de kredietverlening.’ Fulmineert hij verder in Het FD van vandaag. Zijn collegae-bankiers denken er al niet veel anders over.

De bankentaks is oorspronkelijk in het leven geroepen om het ’t leven van de belastingbetaler ‘iets’ eenvoudiger te maken nadat zij een forse bijdrage hadden geleverd om de banken overeind te kunnen houden; bankencrisis, weet je nog? Nu hebben de bankiers het idee om deze taks, nadat die bij hen is neergelegd, direct door te spelen aan hun ‘gewaardeerde cliëntèle’…. Ongetwijfeld zal dat gaan gebeuren, da’s niet zo verrassend. De vraag is alleen Hoe gaan zij dat doen?

Om Hommen c.s. een handje te helpen heb ik in deze korte entry een voorbeeld.

Door de financiële gevolgen van de War on Terror zagen Bush & Obama zich genoodzaakt (nb; de één meer dan de ander) de belastingen voor bedrijven te verhogen. De meeste bedrijven, w.o. namen als APPLE en MICROSOFT(….), kozen er (ook) voor deze extra belastinguitgave door te belasten aan hun (internationale) klanten. Een paar organisaties handelden echter ‘tegendraads’: als gevolg van deze extra taks boden zij hun klanten nog meer service aan….. Eén van die organisaties was/is SouthWest Airlines.

Wat is het gevolg voor SWA geweest, denk je? (NB; om dit Cruyffiaans te verklaren; Johan Cruyff werd gisteren 65: ”Die dit niet snapt, wie dit niet doet.”)

VID: Vbld SWA heeft de stoelen recent verbeterd, zonder de kosten voor de cliënt te verhogen…… Vergeet niet ook andere filmpjes op het YT kanaal van SWA te bekijken, leerzaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *