Ben je verantwoordelijk voor je dochters? (art. 403)

vuile handen ……

Onze dochters wonen nog thuis, blijkbaar is het hier te(?) gezellig. ūüėČ Wij voelen ons dan ook verantwoordelijk voor onze dochters, zelfs nu 2 van hen volwassen zijn. Dat gevoel van verantwoordelijk zal ook wel blijven bestaan zo lang we leven, verwachten wij,¬†zelfs al emigreren onze dochters; naar Nigeria bijv.

Zo eenvoudig als verantwoordelijkheid emotioneel is /lijkt te zijn, zo is het dat echter niet in het juridische en financi√ęle verkeer.

Uit mijn bancaire verleden herinner ik me nog de Artikel 403 verklaring. Van alle aktes die we ter ondertekening aan de klant, rechtspersoon voorlegden was dit nog de meest eenvoudige: 1 A4-tje.

Met de 403 verklaring stelt de moedermaatschappij zichzelf verantwoordelijk/aansprakelijk voor de vorderingen die de bank heeft op de dochtermaatschappij(en). Als ‘tegenprestatie’ ontvangt de klant dan vaak een saldocompensatieregeling waarin verschuldigde debetstanden/rentes binnen de Groep worden verrekend met tegoeden c.q. creditstanden/rentes. Dit betekent dat je over je tegoeden een hoge rente krijgt. Dit kan ‘zo maar’ het resultaat van √©√©n van de mijen positief be√Įnvloeden.

Ondanks die voordelen zijn er toch nog ondernemingen die zich zo’n 403¬†akte niet onder de neus laten schuiven, SHELL lijkt er zo √©√©n te zijn.

In de ZEMBLA aflevering van gisteravond VUILE OLIE VAN SHELL onttrekt moedermaatschappij SHELL zich van de verantwoordelijkheid voor de milieuvervuiling in de Nigerdelta.

Ca. 10% van de olieproductie van de SHELL Groep komt uit de Nigerdelta. Hoewel het (financi√ęle) resultaat daarvan ten goede komt aan de Groep, is het SHELL hoofdkantoor van mening dat de met de productie gepaard gaande milieuvervuiling een eigen verantwoordelijkheid is van de dochter SHELL Nigeria. Deze dochter draagt een steentje bij aan de lokale ontwikkeling maar dat houdt op bij¬†de milieuvervuiling die, zo te zien, toch wordt veroorzaakt door SHELL’s activiteiten in dit gebied.

Dat SHELL financieel niet verantwoordelijk wil zijn voor deze milieuvervuiling, waarvan het nog maar z√©√©r onduidelijk is hoe groot de uiteindelijke financi√ęle gevolgen¬†kunnen zijn (nb; collega BP geldt hier als ‘mooi’ voorbeeld….), daar kun je jezelf vanuit een Westers standpunt misschien¬†‘iets’ bij voorstellen. Als er in e.d. geval geen 403 verklaring is dan is de volgende stap het failliet laten gaan van de dochter als de hitte onder je voeten te groot wordt. Een faillissement waarmee de gehele financi√ęle aansprakelijkheid is komen te vervallen. Dit is niet onmogelijk.

Vraag is dan alleen nog: is er ook nog niet zoiets als een morele of ethische verantwoordelijkheid voor je dochters?

Als inleiding op¬†SHELL’s General Business Principles lezen we “We were one of the first global companies to state and share our beliefs when we published our General Business Principles in 1976. As part of these principles, we commit to contribute to sustainable development, balancing short and long-term interests and integrating economic, environmental and social considerations into our decision-making.”

Mooi deze Principes, ben nu in lijn daarvan dan ook maar de eerste die een cruciale bijdrage levert aan het herstel van het milieu, het zou de organisatie sieren.

Goed filmpje, wellicht kunnen de media mannen & vrouwen van SHELL er ook zo 1-tje maken over de Nigerdelta?

=========================

030811

Shell aanvaardt aansprakelijkheid voor olievervuilingen Nigeria, het werd tijd….

4 thoughts on “Ben je verantwoordelijk voor je dochters? (art. 403)”

Zaken Doen met het oog op Mensen Rechten ‚ąô 11 jaar ago

[…] heeft¬†op het lokale milieu, als we de manier¬†zien waarop media aandacht besteden aan¬†twijfelachtig handelen door een Westerse multinational in een Afrikaans land, als we naar de resultaten kijken van een recent onderzoek waaruit blijkt dat jongeren c.q. […]

Willem Scheepers ‚ąô 11 jaar ago

170910
Het Financieele Dagblad meldt vanochtend¬†“Rode kaart Shell om Nigeria: Shell is uit de duurzaamheidsindex van Dow Jones verwijderd vanwege de aanwezigheid in Nigeria. De impact van de olielekkages in dit land worden vergelijkbaar geacht met die van BP’s olieramp in de Golf van Mexico.”

Verdere toelichting is, in het kader van deze entry, overbodig; toch?

WIKILEAKS of: ben jij nog wel te vertrouwen? ‚ąô 11 jaar ago

[…] vliegbasis¬†Volkel werd er weinig meer bekend dan dat wat wij eigenlijk al wisten, dat SHELL in Nigeria vuile handen heeft, zoals The Guardian gisteren openbaarde, is ook al weinig nieuws & dat er metaforen […]

By the Way, wat impliceert ‘Integriteit’ in het zaken doen eigenlijk? – ManagementPro ‚ąô 9 jaar ago

[…] bunch, bijv., maar ook op COA bestuurders en toezichthouders, op BP met de oilspill, op BP collega SHELL in Nigeria, op de¬†externe¬†toezichthouders van de DSB, op de reactie van de NL bankiers recent op de […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *