Familie in Bedrijf

Vandaag zomaar 3 berichten in de media: AHOLD's Van der Hoeven die zich beklaagt dat 'de hele heisa' toch wel héél veel impact heeft op zijn gezin. GE's Jack Welch die zich nu eens van een geheel andere kant laat zien: 'tussen de bedrijven door' blijkt hij een echte 'womanizer' te zijn geweest. En dan de minder bekende Herbert en Marion Sandler die mede dankzij hun duo-leiderschapsbaan(!) nu miljardairs zijn. Voor alle 3 situaties geldt: Familie in Bedrijf!
Blijkbaar zijn 74% van alle Nederlandse organisaties familiebedrijven: organisaties waarvan het belang, m.n. financieel, voor een belangrijk deel in handen is van één familie. Met deze 74% scoren we hoog wereldwijd en zéér hoog binnen Europa. Bij de laatste schijnen we aan de Top te zitten, bij de eerste worden we nog voorbijgstreefd door veel 3e Wereld landen. Landen, zoals ook India, waarbij de economie bijna volledig draait op 'papa - mama' bedrijven. Terug naar Nederland, naar die 74% familiebedrijven. Je zou dan kunnen stellen dat 'de rest', ca. 26% ,organisaties zijn waarbij de familie nauwelijks een rol speelt. Niets is minder waar, blijkt nu. De familie van de eindverantwoordelijke(n) speelt wel degelijk een rol binnen, bij en voor een organisatie. Zo beschouwd zijn er véél meer familiebedrijven!

 

Enkele voorbeelden. In Management Team komt Jack Welch aan het woord in de serie 'Leiderschap in de 21e eeuw'. Niet alleen wordt Welch doorgezaagd over zijn houding t.o.v. leiderschap ook krijg je een kleurrijk beeld over het, redelijk tumulente, privéleven van de man. Je vraagt je af wat nu het eerst kwam: zijn leiderschapscapaciteiten in privé of die in zijn zakelijke omgeving? Hoe dan ook: beide situaties hebben onmiskenbaar invloed op elkaar gehad, succesvol of niet, en dat niet alleen voor Welch zelf. Dan Van der Hoeven, hij beklaagde zich gisteren, naar het schijnt emotioneel, over de impact die de aanklacht van het Openbaar Ministerie én de manier waarop het OM acteerde, op hem en zijn gezin heeft gehad. Hij voelt zich een outcast die nu niet meer met een gerust hart samen met zijn gezin in de rij kan gaan staan bij de nieuwste attractie in De Efteling. Da's niet prettig, zeker niet voor de kinderen. Maar misschien vergeet Van der Hoeven dat zijn kinderen nog steeds kunnen genieten van de revenuen die zijn v/m positie hem en zijn gezin (toch) hebben opgeleverd. Nederlandse voetballers die over 2 maanden tegenvallend presteren, kan bij De Efteling hetzelfde overkomen........ om maar een voorbeeld te noemen.

 

Dan tot slot Herbert en Marion Sandler. 'Wie zegt u?' Eerlijk gezegd had ik tot vanochtend ook nog nooit van beiden gehoord. In 1963 kochten beiden een bank die nu is verkocht, de Golden West Financial Bank. Deze transactie levert het echtpaar ruim $ 25 miljard op. Het opmerkelijke is niet zo zeer dat deze bank al lange tijd door financieel specialisten werd beschouwd als een beleggingshit of het feit dat de Sandlers echte filantropen zijn. Neen, het meest opmerkelijke is nog dat beiden de eindverantwoordelijkheid deelden in een duobaan en zo combineerder met hun familieleven......

 

De GWF Bank was al lang geen familiebedrijf meer, GE niet en AHOLD ook niet maar de voorbeelden tonen wel aan dat de scheidslijn voor leidinggevenden tussen privé en zakelijk flinterdun is. Wat dat betreft zouden leidinggevenden binnen 'reguliere ondernemingen' eens vaker hun licht kunnen werpen op en bij 'familiebedrijven'; zéér leerzaam. Ik kan het u dan ook aanraden.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>