Heijmans, ooit een familiebedrijf.

"Het ontbreken van een echte leider, kinnesinne in de Raad van Bestuur, strategische blunders, vijf winstwaarschuwingen. Het is niet vreemd dat bouwconcern Heijmans de laatste jaren in de versukkeling is geraakt." Daarmee opende zaterdag journalist Kees Bechtold zijn bijdrage 'Gemis aan leiderschap brak Heijmans op' aan het Brabants Dagblad. Bechtold trekt redelijk fel van leer. Onderwerp van zijn aanklacht is het in Rosmalen gevestigde bouwbedrijf HEIJMANS. De gele concernkleur is bij u zeker bekend als met u regelmaat de A2 gebruikt.

Reden waarom dat nu gebeurt, die aanklacht in de media: donderdag a.s. presenteert HEIJMANS de jaarcijfers over 2008 & dat kun je maar beter voor zijn, er al vast een voorschot opnemen dus.

Los van die jaarcijfers is in dit kader interessant om te kijken wat er met een familiebedrijf kan gebeuren als het door een nieuwe groeifase van Greiner gaat: blijven we 'in de familie' om gaan we naar de beurs? De RvB en RvC van HEIJMANS besloot tot het laatste, dan kan ook. Toch lijkt het er op dat de leiding van de onderneming niet is meegegaan in die switch.

Heijmans is opgericht in 1923, als je de kritische berichtgeving van Bechtold leest dan is het nog maar zeer de vraag of het concern haar 100 jarig bestaan haalt.....

Nadat het bedrijf jarenlang werd meegevoerd aan de hand van de familie kwam eind vorige eeuw de leiding in de harde maar duidelijke handen van Joop Janssen, een man die in deze regionen 'nogal wat indruk' heeft nagelaten. Zo ook binnen het bedrijf. Feitelijk was hij nog steeds de exponent van een vader die wist wat goed voor je was, dat laatste gold zelfs voor de stakeholders. 'Mond dicht.Volg mij maar.', zal Janssen ongetwijfeld verschillende keren hebben geroepen. Feitelijk was het dus nog steeds een familiebedrijf. Dit en de tomeloze ambitie van Janssen legde ook het concern, zo leek, geen windeieren.

Maar toen, door zijn plotselinge & noodgedwongen vertrek, ondstond er een machtsvacuüm. Ondanks dat het vertrek van Janssen ruim vooraf al pijnlijk duidelijk was, heeft het concern geen enkele rekening gehouden met c.q. planning gemaakt voor een zinvolle opvolging. Succession Planning was blijkbaar een begrip dat nog niet op de SHRM agenda stond van de RvB / RvC & dat terwijl al zoveel organisaties zich aan deze steen hebben gestoten.

Na het vertrek van Janssen, die nog lang niet klaar was zo bleek (ook) al kort na zijn afscheid, kwam de leiding in handen van mensen die dat of als afscheidsfunctie kregen 'hij heeft het verdiend, dus laat hem ook een keer de Baas zijn', of die door de RvC goed in de hand konden worden gehouden 'meelopen aan de hand van de CEO dat was eens maar nooit meer'. Blijkt uit Bechtold's berichtgeving.

Voor ons, hier in de rubriek 'familiebedrijven', is het eens te meer duidelijk dat het regelen van je opvolging een essentieel issue is, 1-tje waarmee je dus niet vroeg genoeg kunt beginnen. Want weet: dat u ooit ook eens wordt opgevolgd, dat is een vaststaand feit.......

Nog een laatste opmerking over 'Gemis aan leider brak Heijmans op' van Kees Bechtold. Een goed stuk, het is alleen jammer dat hij in de laatste zinnen van zijn bijdrage toch nog een knieval doet voor Heijmans: 'De werkplekken zijn door een ringetje te halen. Vergelijk het knooppunt Hintham (nb; BAM) eens met die van de rondweg rond Eindhoven (nb; Heijmans). Bij Hintham is het een zootje, die bij Eindhoven een lust voor het oog. Zo opgeruimd!'

Staaltjes van windowdressing wellicht?

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>