In memoriam Jaap Blokker. Was hij ook een Natuurlijk Leider?

“Met verslagenheid maakt de Raad van Bestuur van Blokker Holding B.V., mede namens de familie, bekend dat op dinsdag 5 juli 2011 in zijn woonplaats Laren (NH) zijn voorzitter de heer J. Blokker is overleden. Jaap Blokker is 69 jaar geworden.

In de meer dan 45 jaar dat de heer Blokker verbonden was aan de onderneming heeft hij met scherpe geest, enthousiasme en grote bestuurlijke kwaliteiten gestalte gegeven aan het huidige internationale detailhandelsconcern, waarbij het familiekarakter voor hem altijd centraal is blijven staan.” Dat was de kern van het persbericht dat Blokker Holding vandaag verzond.

Jaap Blokker werd gewaardeerd, m.n. breed gewaardeerd in eigen detaillistenkring. Zo ontving hij eind 2010 nog een LifeTime Retail Achievement Award. Ook was bekend dat Jaap Blokker met overtuiging opkwam voor medewerkers die werden bedreigd, overigens niet alleen kwam hij daarbij op voor zijn eigen 25.000 medewerkers.

Compliment, maar was Jaap Blokker daarmee naast (familie)ondernemer & manager ook een natuurlijk leider? Laten we eens kijken wat prof. Gary Hamel daarover te melden heeft.

“Blokker begon op jeugdige leeftijd als ‘liftboy’ in de Blokkerwinkel in de Kalverstraat in Amsterdam. In 1967 werd hij benoemd tot adjunct-directeur van Gebr. Blokker N.V en in 1973 werd Blokker mede-voorzitter van de directie, samen met zijn vader Albert, die zich in 1975 terugtrok en in 1979 overleed.

De Blokker onderneming groeide in de tweede helft van de jaren zestig naar 28 vestigingen. De omzet lag aan het eind van dat decennium op € 9 mln, aldus het bedrijf. In 1975 lag de omzet op € 29 mln.

Blokker is daarna uitgegroeid tot een internationele onderneming actief in elf landen en met een netto jaaromzet in 2010/2011 van € 2,8 mrd. Bij het bedrijf werken 25.000 medewerkers, plus 3.500 bij franchise-winkels.” (Bron Het FD). Prima prestatie voor een van oorsprong ‘kleine ondernemer’.

Van (Jaap) Blokker was ook bekend dat hij in zijn column in de jaarverslagen van zijn organisatie de controverse niet schuwde. Zo noemde hij in 2002 ‘man & paard’ v.w.b. de personen die de kern vormden van de overvallen op zijn e.a. winkels: “De daders hebben vooral een Antilliaanse, Marokkaanse of Oost-Europese achtergrond. Dit wisten de medewerkers van de winkels al jaren, maar achtereenvolgende regeringen hadden het niet door.” (Bron: NOS) Op dat moment zorgde dat voor flink wat consternatie, de huidige gedoog-coalitie zal slechts instemmend knikken; tijden veranderen steeds sneller, dat ook.

In 2009 kwam Blokker met de volgende uitspraak: “Europa heeft ons gedwongen monetair samen te leven met onbetrouwbare partners zoals Griekenland, van wie het financiële gerommel en gefrommel op dit moment rechtstreeks ieders koopkracht, spaargeld en pensioentegoeden aantast.”. Je zou hem ‘met de kennis van nu’ voorspelkracht kunnen toewijzen, de zin kan echter ook een Zwarte Zwaan zijn….

Blokker was (dus) zeker niet vies van provocerende uitspraken zo vond hij “Faalpremies (voor) mislukte bestuurders (een) verfoeilijk verschijnsel. De meest absurde faalpremies voor bestuurders die mislukt zijn, vertaald in vele afscheidsmiljoenen voor mensen die het bedrijf al vele miljoenen hebben gekost aan verliezen, behoren tot de verfoeilijkste verschijnselen van vandaag de dag. Het is misschien voor het eerst dat ik klink als een vakbondsbestuurder, maar ik ben van mening dat dit gênante en schaamteloze gedoe schadelijk is voor het prestige van vele ondernemers in ons land die hun bedrijf op een andere wijze leiden.” (Bron: RTL Nieuws) ‘Mee eens’, zeg ik dan; voor meer over ‘bonussen’ volg daarvoor de ‘bonus’ tag.

Los van dat alles, los van ‘voors & tegens’, kan er hier sprake zijn van een leider, een Natuurlijk Leider! Waaraan dient dan zo’n ‘Natuurlijk Leider’ te voldoen? Gary Hamel heeft daarop het antwoord, beter nog: de volgelingen van Jaap Blokker hebben daarop de antwoorden (nb; want zonder volgers, geen Leider!) & wel de antwoorden op deze vragen:

 • Wiens advies wordt meestal ingewonnen over een bepaald onderwerp (hier ‘detailhandel’, ook in de ruime zin van het woord)?
 • Wie reageert het meest snel op verzoeken van collegae? (nb; ‘collega’ is bij deze vragen ‘in de ruime zin van het woord’)?
 • Wiens reacties worden als het meest nuttig beoordeeld?
 • Wie is het meest waarschijnlijk bereid om over de (organisatorische) grenzen heen een collega te helpen? (‘hoezo belemmerd door regels?’ dus)
 • Wiens adviezen zijn het meest gewaardeerd, zowel door internen als door externen?
 • Wie wordt door de klanten het meest gewaardeerd?
 • Wie is het meest verbonden met de medewerkers?
 • Wie genereert de meeste buzz (zeg hier gerust: rumoer) buiten het bedrijf?
 • Wie toont consequent echt, betrokken leiderschap?
 • Wie lijkt cruciaal voor c.q. bij belangrijke beslissingen?

(Bron: Nine Ways to Identify Natural Leaders)

Als de 25.000 managers & medewerkers van Blokker alle vragen beantwoorden met ‘Jaap!’ dan was hij hun Natuurlijk Leider (& zal zijn opvolging nog lastig worden…..). Als alle detaillisten in ons land alle vragen beantwoorden met ‘Jaap Blokker’ dan heeft hij zijn LifeTime Achievement Award meer dan terecht verdiend!

Maar wat de uitslag ook mag zijn: Jaap Blokker is i.i.g. als ondernemer (van een familiebedrijf!) & manager al het prototype van de ManagementPro…..

=======

160811

Het FD: ‘Jaap Blokker haalt ook postuum nog eens uit’, 1 maand voor zijn overlijden leverde Jaap Blokker zijn tekst aan voor zijn laatste jaarverslag. Een korte ‘bloemlezing’:

 • De verkoop van het winstgevende Organon aan de Amerikanen is Blokker in het verkeerde keelgat geschoten, zoals ook het verlies van tweeduizend banen.
 • Blokker vraagt zich af:  ‘Hoe ver kunnen bestuurders buiten de maatschappelijk werkelijkheid staan? Als zij hun bonussen niet als een probleem zien maar ‘de maatschappelijk perceptie’ ervan.’
 • Zijn litanie tegen bankiers krijgt nog een laatste, venijnig staartje. ‘Bij hun miljoenenjacht ten gunste van de eigen privérekening zijn bankiers kennelijk vergeten dat zij hun positie dankzij de belastingbetaler hebben kunnen behouden.’

1 thought on “In memoriam Jaap Blokker. Was hij ook een Natuurlijk Leider?”

Frank Bonset 10 jaar ago

Zijn winst begon bij de inkoop!

Zijn eerste huur van 2 jaren bij de opening van elk nieuw winkelcentrum in Nederland was volgens de ABC formule (AH, Blokker en C&A) VOOR NIETS, als ze maar kwamen!
Dat betekende dat alle omliggende winkels flink in de buidel moesten tasten om een rendement te kunnen maken voor de projekt-ontwikkelaar. De aanzuiging van de consumenten
sneed zo aan 2 kanten. Het copiecentrum van Jaap stond in Hong Kong, alle nieuwe artikelen van huishoudelijke aard werden daar getest en mogelijk voor een lagere prijs geproduceerd.
Een sluwe vos, moge hij ruste in vrede!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *