KPN: waarschijnlijk wil Scheepbouwer niet eens weg.

Succes! 1 van de opties bij opvolging.....

Je opvolging regelen is altijd een lastig onderwerp, (zeer) zelden gaat dit ‘van een leien dakje’. Het opvolgingsproces binnen KPN is zo’n voorbeeld. Dit proces is al geruime tijd aan de gang, de opvolging zou dit jaar zijn voltooiing krijgen maar het ziet er naar uit dat het ook hier nog ‘even’ gaat duren. De vraag die dan bij je opkomt is: wil KPN’s CEO Ad Scheepbouwer überhaupt wel weg?

In Het Financieele Dagblad noemt Jan Maarten Slagter de opvolging bij KPN een “Koningsdrama“. Een Groot Woord voor ‘iets’ dat je feitelijk toch relatief eenvoudig kan regelen.

Maar misschien wil Ad Scheepbouwer helemaal niet van zijn pluche af. Eind vorig jaar behoorde hij als enige NL CEO nog tot ‘The Best-Performing CEO’s in the World’!  Vertrek dan maar eens. Misschien zit z’n partner thuis ook al helemaal niet op ‘m te wachten: ‘Blijf jij maar lekker werken, Ad.’

Da’s mooi, maar hoe nu toch verder bij KPN? 

Terwijl het KPN onder Scheepbouwer bedrijfsmatig ‘voor de wind ging’, verschijnen er nu in zijn avondschemer toch wat vlekjes op Scheepbouwer’s blazoen. Het FD noemde de oplvolging bij KPN op 13 april jl. ‘Vechtcultuur in top van KPN’. De ene na de andere ‘beoogd opvolger’ verdwijnt van het toneel.

Nu spelen die kroonprinsen het ook niet altijd even handig. Zo presteerde CFO Marcel Smits het om zijn directe baas, CEO Scheepbouwer, te passeren door met een heikele kwestie rechtstreeks & ongevraagd naar KPN’s RvC voorzitter Ton Risseeuw te stappen. Direct na dat gesprek mocht Smits het pand verlaten.

Je baas passeren, zeker als je ‘m wil opvolgen, is a Big No-No! Jouw baas & zijn baas (hier zelfs de voorzitter van de RvC) zijn niet voor niets aan elkaar verbonden en misschien wel aan elkaar verknocht. Dat jij de indruk hebt dat het ‘niet botert’ tussen beiden, is jouw indruk maar dat hoeft niet de indruk van hen beiden te zijn. Zij hebben elkaar waarschijnlijk hard nodig, anders hadden ze al afscheid genomen van elkaar.

Risseeuw, tijdens de recente ALV gevraagd door Slagter naar de opvolgingsperikelen binnen zijn KPN, is veelzeggend in zijn antwoord: ‘Succes intrigeert. Een leiderschapswissel kent zijn eigen dynamiek. In de top van een groot bedrijf tref je daar nu eenmaal ‘sterke karakters met ieder hun eigen stijl’. Natuurlijk is het jammer dat gewaardeerde mensen weggaan maar al met al is het ‘prima’ gelopen. Mutaties komen nu eenmaal voor.’ Dat wel, natuurlijk.

Over opvolging hebben we het hier wel vaker, deze opvolging-entry zal ook zeker niet de laatste zijn. (nb; de volgende opvolging komt er al aan: die van PHILIPS’ CEO Gerard Kleisterlee; ook daar is de 1e kroonprins al vertrokken). Opvolging is tenslotte een revolverend onderwerp voor iedere organisatie, iedere organisatie die naar continuïteit streeft.

Wil je toch meer weten? Volg dan de link naar de zoekresultaten van ‘opvolging’. Voor nu nog enkele tips, deze keer afkomstig van Harvard’s Marshall Goldsmith:

  • Change the name of the process to from Succession Planning to Succession Development
  • Measure outcomes, not process
  • Keep it simple.
  • Stay realistic.

Niet zo moeilijk, toch? Je opvolging regelen. 🙂

Tja, Bloed, Zweet & Tranen dan kan ’t natuurlijk ook zijn, zo’n opvolging….

4 thoughts on “KPN: waarschijnlijk wil Scheepbouwer niet eens weg.”

Koos v Dongen 11 jaar ago

Nee natuurlijk wil Scheepbouwer niet weg want waar moet hij anders zijn zakken vullen.En saneren daar is hij ook goed in zeker als het om personeel gaat daar weet hij wel raad mee.Hij doet gewoon 240 mensen die boven de 50 zijn weg aan Nacap telecom met hun werkpaket.Vervolgens trekt hij het werk wat is meegegeven in voor het grootste deel en ineens zijn die mensen zoals ik had verwacht te veel bij Nacap.Nu twee jaar later lopen er al weer 188 mensen in de WW en kosten de gemeenschap dus geld want waar hun geld wat is meegegeven is gebleven weet niemand meer.Nee deze meneer moet KPN en zijn aandeelhouders houden want het is een kanjer in mensen stuk maken om er zelf weer beter van te worden.
Koos v Dongen Den Helder

Ad Scheepbouwer 2001 – 2011 11 jaar ago

[…] overleefd weet ik niet (nb; gezien zijn geschatte leeftijd zal hij al vertrokken zijn), feit is dat Scheepbouwer het lang heeft volgehouden én van KPN een succes heeft weten te […]

Het is eenzaam aan de Top, over het Successor’s Dilemma bij KPN. – ManagementPro 10 jaar ago

[…] geplaagde KPN. Leek het er eerst nog (sterk) op dat Ad Scheepbouwer het bestuurspluche helemaal niet wilde verlaten, waarmee de culturele sfeer voor langer tijd werd bepaald, is nu zijn opvolger Eelco Blok meer […]

Management Pro: Het is eenzaam aan de Top, over het Successor’s Dilemma bij KPN. | HAANTJES GEDRAG 10 jaar ago

[…] geplaagde KPN. Leek het er eerst nog (sterk) op dat Ad Scheepbouwer het bestuurspluche helemaal niet wilde verlaten, waarmee de culturele sfeer voor langer tijd werd bepaald, is nu zijn opvolger Eelco Blok meer […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *