Le Roy Soleil et le Compte d'Etat.

 

"Ethisch ondernemen is geen luxe voor wereldvreemden, het is een dagdagelijkse realiteit."

Dat schrijft Baron Buysse in september 2005 als aanzet voor zijn 'Code Buysse'. Een Code die m.n. interessant is voor degenen onder ons die ethiek aan hun laars lijken te lappen.

& Daarvan lijkt er dit weekeinde weer 1-tje te zijn bijgekomen namelijk v/m ROCHDALE CEO Hubert Möllenkamp. (nb; u vindt op de ROCHDALE site nog maar 1 bericht met hem in de hoofdrol, het kan snel gaan)

Het handelen-voor-eigen-gewin, zonder ethiek dus, is al voldoende laakbaar maar de redenen, die de RvC van  ROCHDALE Bestuur nu noemt voor het ontslag van Möllenkamp, roepen ook vraagtekens op. 'Zijn (nb; 'Möllenkamp's') handelswijze is niet in overeenstemming geweest met wat van een bestuurder mag worden verwacht; zijn informatievoorziening aan de RvC is volstrekt onvoldoende geweest.'

Je vraagt je dan toch af: wat deden de leden van de Raad van Commissarissen al die tijd? Slapen? (Nb; Was er niet ook nog zoiets als Corporate Governance?)

Andere Tijden vragen ook om Ander Toezicht.

Het lijkt cynisch maar in tijden van CRISIS komen er 'gelukkig' ook allerlei misstanden bovendrijven. & Dat ook nog eens in een raptempo, zo blijkt. Hadden we al onze twijfels over de controlerende rol van oud-premier Wim Kok bij ING, er vallen steeds meer scherven uit de Kamers van de in ons belang(!) aangestelde Toezichthouders.

Gelukkig zijn er onder hen ook nog voldoende capabele mannen en vrouwen die hun rol van Toezichthouder wél goed uitvoeren maar dat maakt het falen van hun minder goed functionerende collegae des te schrijnender. Is er juist binnen die burelen nog wel sprake van enige ethiek? Ethiek zowel bij degenen die de dagelijkse Macht in handen hebben als bij degenen die de falenden dienen 'te controleren'?

Baron Buysse schreef zijn Code Buysse vooral voor het toezicht op familiebedrijven. Maar dat maakt de inhoud niet minder interessant & relevant voor andere Bestuurders. De Code behandelt Corporate Governance:

"In de mate corporate governance ertoe strekt de bestuursstructuur en de besluitvormingsprocessen in een onderneming efficiënter te organiseren, doorzichtiger te maken en te objectiveren, kunnen echter ook niet-beursgenoteerde ondernemingen hier baat bij hebben omdat een efficiënte bestuursstructuur:

  • de onderneming een professioneel imago verschaft naar alle betrokken partijen, inzonderheid banken en financiers;
  • een troef is naar de rekruteringsmarkt toe;
  • een belangrijke rol kan spelen om de continuïteit van de onderneming te verzekeren;
  • kan bijdragen tot een verhoogde rentabiliteit van de onderneming."

De continuïteit van ROCHDALE kan hierdoor (nb; nalatig toezicht) wel eens ernstig in gevaar komen. Maar ja, ook daarin lijkt ROCHDALE nu niet de enige te zijn.

O ja, & De Zonnekoning dan? Die had op het moment dat hij aan de macht was ook geen Rekenkamer......

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Betekent Commissie Irak Je Verantwoordelijkheid Nemen?
[...] Het kabinet ligt in een spagaat, zo lijkt het als je het debat van gisteren terugziet: ‘Misschien komt er een parlementaire enquête.’; zoethoudertje voor de Kamer noemen we dat. Zeer waarschijnlijk beseft het Kabinet met JP aan de leiding dat men toch ’iets’ fout heeft gedaan, alleen wil men er nog niet Zijn Verantwoordelijkheid voor Nemen. & Da’s héél jammer, zeker in een tijd waarin goede voorbeelden hard nodig zijn. (nb; Zonnekoningen hebben we al genoeg.) [...]
Christian ter Maat
Ook woningcorporatie Stadgenoot kent Zonnekoningen, misbruikt macht en verzandt in organisatierot.

De huisvesters zijn in Amsterdam veelal onderdeel van ‘de rode familie’, of het nu gaat om Duco Stadig (oud-wethouder, oud-voorzitter van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties), Lex Pouw, (oud-bestuurder van Ymere), Gerard Andriessen <strong>(Stadgenoot, voorheen AWV),</strong> Frank Bijdendijk <strong>(Stadgenoot, voorheen Het Oosten)</strong>, Jaap van Gelder (De Key) of Jacques Thielen (Far West), de corporaties zijn nauw verbonden met de politiek.

Bij de woningcorporatie Stadgenoot is nog geen externe toezichthouder aangesteld door Minister Van der Laan. Maar onder de top, zijn er diverse koninkrijkjes (bijv. het Vastgoedbedrijf) met hun eigen Mastodonten en schimmige werkwijzen. Correspondentie gericht aan de Raad van Commissarissen worden niet doorgestuurd door het Bestuurssecretariaat van Stadgenoot. Zo kan van ordentelijk toezicht geen sparke zijn?
<a href="http://www.gekopklanten.nl/marketinglinks/woningcorporatie-stadgenoot-misbruikt-macht-en-verzand-in-organisatierot/" rel="nofollow">een casus, lees het hier</a>
Wim Kok en de uitslag van de ABN AMRO poll.
[...] die &#8216;te vuur &amp; te zwaard&#8217; de exibisionistische verrijking bestreed, sinds hij plaats nam op het pluche van de ING lijkt er van dat voornemen niets meer over te zijn. Op de vraag van voorzitter De Wit [...]