Kan Louis van Gaal iets leren van OAD voordat hij de overstap maakt naar ManUnited?

“Uiteindelijk is het voor de meeste organisaties onmogelijk om de omnipotente baas te vervangen.” aldus Julian Birkinshaw van de London Business School. De omnipotente baas is als de Zilverrug, het alpha mannetje dat op de apenrots genaamd ‘organisatie’ geen gelijken toestaat. Het gevolg is dan dat alleen een zwakkere gereed staat om hem (want dat is het over het algemeen) op te volgen.

Het opvolgingsprobleem wordt door veel onderzoekers onderkend. Er hangt voor bedrijven, en voor hun stakeholders, dan ook te veel vanaf. Wharton’s Michael Useem stelt: “The day you are appointed as a new CEO you should start work on who will replace you.” Inderdaad, want je weet nooit hoe lang je blijft zitten….

Opvolging krijgt een nieuwe dimensie nu bekend is dat bij Manchester United de door ‘zilverrug’ Sir Alex Ferguson naar voren geschoven David Moyes toch is ontslagen. Ook komt de opvolgingsproblematiek dominant naar voren in de vandaag verschenen novelle ‘Enkele Reis naar Holten’ met als lijdend voorwerp: OAD.

Saillant is nu dat de (ook) omnipotente baas Louis van Gaal in beeld lijkt te zijn als nieuwe manager bij ManUnited. Valt er (zelfs) voor hem nog iets te leren van OAD?

“Bovendien ontstond naast een officieel circuit van vergaderingen ook een informeel familieberaad. Dit overleg van vader, broer en zus had bij voorkeur in het weekeinde plaats. Buitenstaanders hadden het idee dat dáár de echte besluiten werden genomen.” constateert Het FD journalist Job Woudt in zijn gedegen en prettig geschreven novelle ‘Enkele Reis naar Holten’.

Binnen de OAD organisatie blijkt er veel, heel veel te zijn vergaderd door een scala aan in- en externen. Achteraf gezien waren dat toch vooral rituelen. Duidelijk is dat de omnipotente vader Joop ter Haar de touwtjes stevig in handen had hoewel hij het formele eigendom van de organisatie al lang achter zich had gelaten. Tot een geschikte opvolger is het voor OAD nooit, althans zeker niet op tijd, kunnen komen. Stakeholders, zoals huisbankier RABO, verloren vervolgens ieder vertrouwen met een faillissement tot gevolg.

Unequivocally, the enormous interest in who is going to run Microsoft is indicative of how much of an impact one great CEO, or conversely a not-great CEO, can have on the fortunes of the company. Leadership, and how much difference it makes, is the vital point here.” merkt Michael Unseen op in zijn reflectie op de benoeming van Satya Nadella als nieuwe CEO van Microsoft in Satya Nadella’s Challenges as Microsoft’s New CEO. Dat het vertrek van de onsuccesvolle David Moyes financieel effect heeft voor een multinational als ManUnited werd direct (pijnlijk) duidelijk: “Manchester United’s share price rises to highest in 11 MONTHS after news of David Moyes’ departure.” De belangen zijn te groot om een onsuccesvol manager/CEO te laten zitten.

Opmerkelijk is dan toch dat veel (NB; niet alle! Wat te denken van SHV, HEINEKEN, enkele jeneverstokers, om er een paar te noemen) familiebedrijven aanmerkelijk meer moeite hebben om de opvolging goed te regelen. In zijn novelle memoreert Woudt ook hoe dat er bij AHOLD aan toeging; niet echt soepel. Bij dat alles lijkt de dominante rol van de omnipotente voorganger een cruciale rol te spelen.

Ondanks tussenpaus Moyes zal omnipotente Louis van Gaal, als(!) hij in dienst treedt bij Manchester United, zeker te maken krijgen met de evenzo omnipotente Sir Alex Ferguson. Ook dat kan interessante leerstof opleveren. Dat wordt dan niet hun 1e confrontatie. Maar anders dan OAD lijkt ManUnited de organisatie en de inrichting daarvan beter voor elkaar te hebben. Zo’n gegeven is ook handig als je, omnipotent of (nog) niet, in een opvolging stapt.

Wat de novelle over OAD ons nl. ook leert dat is dat de organisatie verschillende groeifases in het Greiner model had doorlopen terwijl de leiding niet veel verder was gekomen dan de 2e fase. Zoals hiervoor aangehaald leken de beslissende bijeenkomsten voornamelijk plaats te vinden in de (uit het voetbal bekende) Boot Room; ergo buiten het reguliere circuit. Maar besluiten, niet alleen over de opvolging maar ook over zaken variërend van correcte governance (NB; toezicht) tot een excessief ICT project, werden zelfs daar uitgesteld of geheel niet genomen. Ook een leger aan externen wist hierin voor OAD geen rol van betekenis te spelen. In meerdere opzichten is ‘Enkele Reis naar Holten, opkomst en ondergang van familiebedrijf OAD’, dan ook a must read.

Bron: FD.nl

Bron: FD.nl

*VID: of Van Gaal nu wel of niet de nieuw manager wordt, de Britten zouden de Britten niet zijn als ze de voor en tegens niet op een rijtje zouden zetten (NB: zoals je dat doet bij iedere goede werving & selectie :-o). Zo komt The Mirror met het artikel How would Louis van Gaal do at Manchester United? Football Manager 2014 sim reveals all. Wat blijkt? Het spel laat zien dat Van Gaal met ‘zijn’ ManUnited zéér succesvol kan worden!  Zijn opvolging is daarmee geregeld? 😉

===========

280414

Kluivert mee met Van Gaal” meldt de NOS. Van Gaal zou mogen rekenen op een jaarsalaris van € 10 miljoen. Mooier voor hem is wellicht nog dat hij € 100 miljoen mag gaan investeren. Het vertrek van Moyes leidde tot een daling van ManUnited’s aandelenkoers, deze aanstelling leidt ongetwijfeld tot een stijging.

190514

‘De kogel is door de kerk’: Louis van Gaal wordt na het WK in Brazil de nieuwe coach van MANCHESTER UNITED.

Bron: CNN.com

Bron: CNN.com

De persoonlijke mededeling op de foto, bestemd voor de Mancunians, is een typisch ‘VanGaaltje’. Wij wensen hem suc6!

200515

Cricketer Michael Vaughan over de speech van Louis van Gaal gisteravond ‘The greatest speech of all time…’. Het is i.i.g. een aanrader, de vid: Van Gaal steelt de show op United-gala.

 

2 thoughts on “Kan Louis van Gaal iets leren van OAD voordat hij de overstap maakt naar ManUnited?”

Talentmanagement: Build Borrow or Buy? (en met hoeveel talenten doe je dat dan?) – ManagementPro 8 jaar ago

[…] talenten een nieuwe team, maar met Buy hoeft hij zich niet bezig te houden (NB: pas in zijn nieuwe uitdaging is dat weer het geval). Nationale elftallen blijven hier dan ook buiten beschouwing, hoewel  het […]

Strategic Workforceplanning: de Flexwerkers van ORANJE. – ManagementPro 8 jaar ago

[…] aan optimale train- & verblijf locaties. Eindverantwoordelijk voor dit alles is de Coach, hier Louis van Gaal. Deze coach of CEO is zeker in vaste dienst, zelfs al fungeert hij maar tijdelijk: hij is geen […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *