Opvolging regelen, een noodzaak.

Uw opvolging goed regelen dat is van een cruciaal belang voor de organisatie; noodzakelijk zelfs en dat blijkt dit weekeinde weer eens. Omdat het naast een wrang ook & helaas een 'mooi' voorbeeld is voor deze noodzaak vandaag deze 2e entry. De CEO van Michelin, de 43 jarige Edouard Michelin, is vrijdag tijdens het zeevissen verongelukt voor de kust van Bretagne; 'in het midden van het leven' zo gezegd. De familie Michelin is aangeslagen, de top van Michelin is in rep en roer en niet alleen zij: de medewerkers, de klanten, de banken en de aandeelhouders net zo want: hoe nu verder?
Het persbericht citeer ik omdat dat al (ruim) voldoende zegt:

 

"De 43-jarige bestuursvoorzitter van Michelin verdronk vrijdag voor de kust van Bretagne tijdens het zeevissen. Hij laat een vrouw en zes kinderen achter. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend. 'Frankrijk verliest een groot bedrijfsleider die gerespecteerd werd door iedereen die met hem omging', liet president Jacques Chirac weten. De klap komt hard aan in het Centraal-Franse Clermont-Ferrand, de hoofdstad van de Auverge én het bandenimperium van de Michelins.
Edouard Michelin was de op één na jongste van zes kinderen van de legendarische François Michelin , die het familiebedrijf tot 1999 niet minder dan 44 jaar leidde. Hij was van jongs af aan voorbestemd om zijn vader op te volgen. François had zijn zoon daarom maar vast vernoemd naar zijn eigen grootvader, die het bandenbedrijf in 1889 oprichtte. Op 36-jarige leeftijd kreeg Edouard de leiding over het bedrijf in handen. Het bracht hem aan het hoofd van de uiterst religieuze en schatrijke familie uit de Centraal-Franse Auvergne.
Dat Edouard als jongste zoon het roer van zijn vader overnam, kwam niet als een verrassing. Geheel in lijn met de familietraditie was zijn oudste broer Etienne priester geworden, terwijl zijn andere broer Benoit als wetenschapper in het onderzoekscentrum van het bedrijf nauwelijks interesse heeft voor management. Edouards drie zussen komen traditiegetrouw niet in aanmerking voor de bedrijfsleiding.
Edouards vader François (79) heeft weliswaar nog altijd een kantoor op het hoofdkwartier in Clermont-Ferrand, maar zijn gezondheid zou het niet toelaten de bedrijfsleiding weer op zich te nemen. De kinderen van Edouard en zijn broers en zussen zijn allemaal nog veel te jong voor een topfunctie in het bedrijf.
Edouard ontpopte zich als de gedroomde opvolger van zijn vader. Na zijn studies in Parijs kwam hij op zijn 22ste direct weer terug naar Clermont-Ferrand voor stages bij het bedrijf van zijn vader. Amper zes jaar later werd hij al officieel benoemd tot zijn vaders kroonprins. Voor zijn meesterproef werd hij op zijn 28ste naar de Verenigde Staten gestuurd om het pas opgekochte Uniroyal Goodrich fatsoenlijk in Michelin te integreren.
Het bracht hem de internationale blik die vervolgens bepalend bleek voor de ontwikkeling van hemzelf en het concern. Eenmaal terug in Frankrijk moest Edouard direct aan de slag om het familieconcern te behoeden voor de ondergang.
Hij verwierf de naam van nietsontziende beursslaaf toen hij begin 1999 bekendmaakte dat de kwartaalwinst weliswaar met twintig procent was gestegen, maar dat hij desondanks tien procent van het personeel, 7500 mensen, zou ontslaan. Vooral de jubelende reactie van beleggers die de koers van het aandeel Michelin de volgende dag twaalf procent hoger stuurden, wekte grote woede bij de Franse publieke opinie en de linkse coalitieregering van de socialistische premier Lionel Jospin.
De concernleiding wordt nu overgenomen door Michelins co-bestuursvoorzitter, Michel Rollier. Deze financieel expert werkt sinds 1996 bij Michelin .
Rollier wordt de eerste niet- Michelin aan de top van het bedrijf en dat leidde zaterdag tot de nodige onrust in de Michelin -fabrieken in de Auvergne. Vakbonden vrezen dat het minder zeker is dat de fabrieken niet naar lagelonenlanden worden verplaatst als het bedrijf niet door een Michelin geleid wordt."

 

Bron: Het Financieele Dagblad.

 

Wie verwacht dat nu? Een 43 jarige CEO die plotseling uit het leven verdwijnt. Wie is daar op voorbereid? Weinigen waarschijnlijk, ook daarom (hoe wrang ook) is het interessant om te kijken wat er de komende periode binnen en met Michelin staat te gebeuren. Leerzaam wellicht ook, om maatregelen te treffen nu het voor u en uw organisatie nog niet te laat is.

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>