Paus Benedictus XVI, Koningin Beatrix, CEO Ben Verwaayen, Tennis-Ster Esther Vergeer: weten wanneer je houdbaarheidsdatum is bereikt, is een kracht.

http://www.youtube.com/watch?v=hZL0Z2nV3cU

Op de dag dat je je aftreden bekendmaakt slaat de bliksem in op je 'hoofdkantoor', dat kan geen toeval zijn. Op z'n hoogst is het teken een 'black swan'. Het Katholieke geloof is met rituelen, symboliek, zelfs mystiek omgeven & in dat rijtje past prima de inslag van een bliksemschicht juist op een voor de gehele wereld verbazingwekkend moment.

Gisteren maakte Paus Benediktus XVI bekend dat hij vroegtijdig aftreedt. 'Vroegtijdig' omdat het tot dan toe (nb; met een enkele uitzondering) in dit ambt gebruikelijk was dat je tot je laatste snik 'in het harnas' bleef. Niet zo verrassend was de mededeling die Koningin Beatrix op 28 januari deed toen zij haar aftreden bekendmaakte (nb; mogelijk heeft dat de Paus geinspireerd....)

In al dat mediageweld is het vertrek van de Nederlander Ben Verwaayen als topman van het Franse ALCATEL-LUCENT bijna aan de aandacht ontsnapt. Verwaayen meldde ons zijn, deels vroegtijdig, vertrek op 07 februari. Wat zijn vertrek 'in dit kader' interessant maakt dat is dat Verwaayen zich als één van de eerste CEO's realiseerde dat je zelfs als eindverantwoordelijke beschikt over een beperkte houdbaarheidsdatum.....

Ieder van ons weet: je kan nog heel even over de gememoreerde houdbaarheidsdatum heen gebruik maken van het produkt maar vervolgens komt al er al snel een bedorven geur & smaak je tegemoet.... & Dat wil je niet; toch?

Nu kan een pak melk e.d. zelf niet aangeven wanneer de inhoud over de datum is (nb; nog niet, nieuwe ontwikkelingen brengen hierin snel verandering), een mens kan dat wel. Opmerkelijk is nu dat een mens, laten we er hier vanuitgaan, in een functie zelden een 'houdbaarheidsdatum' meekrijgt. We zien de mannen & de vrouwen als superhero's die zichzelf steeds blijven ontwikkelen & verbeteren en ons zo tot in lengte van dagen van dienst kunnen zijn! Helaas...... net zo min als een pak melk dat lukt, lukt een mens dat.

Het blijkt ook dat, zeker als je niet minder presteert naar de verwachtingen van de organisatie zelf, je het ook heel lang in een functie kan uithouden. Zelden zijn er Jokers in tha House die de Grote Baas een spiegel voorhouden. Nee voor de Grote Baas, man & vrouw, is zelfreflectie een belangrijke eigenschap.

Benediktus XVI merkt bij de aankondiging van zijn a.s. afscheid op: "I have come to the certainty that my strengths, due to an advanced age, are no longer suited to an adequate exercise of the Petrine ministry. (.....) In today’s world, subject to so many rapid changes and shaken by questions of deep relevance for the life of faith, in order to govern the barque of Saint Peter and proclaim the Gospel, both strength of mind and body are necessary, strength which in the last few months, has deteriorated in me to the extent that I have had to recognize my incapacity to adequately fulfill the ministry entrusted to me." De eisen van de baan zijn niet meer aan hem besteed.

Koningin Beatrix, iets fiever van gestel dan de Paus, meldt:  "Ik treed dan ook niet terug omdat het ambt mij te zwaar zou vallen, maar vanuit de overtuiging dat de verantwoordelijkheid voor ons land nu in handen van een nieuwe generatie moet liggen." Het wordt tijd voor nieuwe inzichten, nieuw elan.

Ben Verwaayen heeft weer een andere reden, hij meldt bij CNN: 'There's always a good and a bad moment (nb; to part) and this is probably as good as it gets. You have to ask yourself if you are the right person to move for the next three years wher the focus will be much more on execution? No. So now is the appropriate moment for new leadership." Verwaayen voelt zich beter in zijn rol als verandermanager, dan als degene die op de zaak past.

(NB; De afscheidsbrief van Benediktus doet denken aan die van Steve Jobs op 24/08/11.)

Alle 3 voelen deze bestuurders, leiders, CEO's dat hun houdbaarheidsdatum is bereikt; compliment, zoveel zelfinzicht. Toonden anderen dat ook maar, 't zou fijn zijn zowel voor hen zelf als voor ons......

Stel nu in het uitzonderlijke geval (....) dat het je ontbreekt aan zo'n vorm van zelfinzicht & je zoekt de reden voor je vertrek bij voorkeur in de situatie c.q. de omstandigheden waarin je verkeert, dan kun je jezelf ook over je activiteiten, je inzet deze 12 vragen stellen:

  • "Are the initial reasons for the effort still valid, with no consequential external changes?
  • Do the needs for which this a solution remain unmet, or are competing solutions still unproven or inadequate?
  • Would the situation get worse if this effort stopped?
  • Is it more cost-effective to continue than to pay the costs of restarting?
  • Is the vision attracting more adherents?
  • Are leaders still enthusiastic, committed, and focused on the effort?
  • Are resources available for continuing investment and adjustments?
  • Is skepticism and resistance declining?
  • Is the working team motivated to keep going?
  • Have critical deadlines and key milestones been met?
  • Are there signs of progress, in that some problems have been solved, new activities are underway, and trends are positive?
  • Is there a concrete achievement — a successful demonstration, prototype, or proof of concept?"

Prof. Rosabeth Moss Kanter stelt in deze entry dat als je het vaakst 'YES' als antwoord geeft, er voldoende redenen zijn om door te gaan. Dat zou kunnen. Toch lijkt het mij raadzaam dat je zelfs al bij één 'NO' nog eens kritisch mag kijken naar je houdbaarheidsdatum. Is het niet voor jezelf, zoals al gezegd, doe dat dan voor de anderen want voordat je het beseft is ieder van je als door de bliksem getroffen.......

Op het laatste moment heb ik tennis-ster Esther Vergeer aan deze entry toegevoegd. De tip kwam van 1 Minute Manager collega Gyuri Vergouw. Inderdaad: Esther verdient het hier te worden genoemd. Eén van de mooiste commentaren op haar 'houdbaarheidsdatum-vertrek' staat in The New York Times.

=======

Vandaag, Aswoensdag, verschijnt Benediktus voor het eerst in het openbaar. In een tijd dat veel leidinggevenden bij de aankondiging van hun vertrek de eerder ontvangen bonussen kunnen inleveren, ontvangt deze vertrekkend Paus applaus....

http://www.youtube.com/watch?v=l3_J4wQIDEE

Of je het nu eens of oneens bent met door voornoemd leidinggevenden genomen besluiten, hun laatste beslissing om hun houdbaarheidsdatum te volgen kun je respecteren; toch?

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>