Top 10 entries 2014 @ManagementPro is tevens vooruitblik 2015

De entry die ik hier het laatste plaatse als ‘officiële’ 2014 entry nl. Stel dat Paus Franciscus met zijn Curie Kersttoespraak Managers uit Bedrijfsleven toesprak…… is met Stip op No. 1 binnengekomen als ‘Best Gelezen entry in het ManagementPro blog’! De entry ging direct viral en voor zover ik nu kan nagaan is de entry ‘gezien’ door enkele tienduizenden; da’s mooi & waarvoor dank!

Paus Franciscus hield zijn toespraak dan ook op het juiste moment: het einde van het jaar, een periode met aandacht voor Kerstmis, met aandacht voor de hoogste prelaat van één van de heersende godsdiensten. ‘Tel daarbij op’ dat deze Paus een duidelijk andere toon zet dan zijn vele voorgangers & succes is verzekerd….

De entry, m.n. hier bedoeld als ‘managementtrend’ (NB; in de vorm van nieuw leiderschap), trok dan ook een diversiteit aan lezers van voor- tot tegenstanders van deze Paus. Iets dat was terug te zien in de reacties binnen de sociale media. In dat opzicht heeft ‘de (management) trendwatcher’ z’n waarde voor 2014 ruim voldoende bewezen. Op naar de volgende 9…….

Op 2. vinden we 96% Opleiders vindt dat Studenten geschikt zijn voor de Arbeidsmarkt, 11% Managers deelt die mening. Onderzoek van GALLUP, de organisatie die zich richt op de effecten van de betrokkenheid (of niet) van medewerkers, vormde de basis voor deze entry die verscheen in februari. Het succesvol opleiden van medewerker wordt meer & meer ‘maatwerk’: niet wat de opleiders aanbieden is relevant maar dat wat de organisatie/werkgever nodig heeft als ontwikkeling van de medewerkers én managers voor een bestendige continuïteit, Strategisch HRM noemen we dat ook wel.

Op 3. Kan Louis van Gaal iets leren van OAD voordat hij de overstap maakt naar ManUnited? Deze entry verscheen aan de vooravond van het voor Oranje nu al historische WK. Het FD had zojuist een novelle gepubliceerd over de ondergang van OAD, een leerzame novelle niet alleen voor Von Genial.

Op 4. RABO’s My Order, mooi voorbeeld van een disruptieve technologie…. Tussen alle LIBOR en renteswap perikelen door wist de RABObank met een app te komen die een mooi voorbeeld is van dat wat we disruptieve technologieën noemen. Alleen leek het mij er op dat RABO zelf dat nog niet in de gaten had.

Op 5. Persoonlijk Leiderschap bracht The Common Linnets de Overwinning, wat typeerde dat Leiderschap? The Common Linnets & het Eurovisie Song Festival; ‘need I say more’, zeggen we dan.

Op 6. Rapport Commissie Borstlap roept vraag op of NZa zoveel anders is dan gemiddelde organisatie…. De NZa en klokkenluider Arthur Gotlieb, beiden kregen veel media-aandacht. Het rapport waarmee de Commissie Borstlap kwam n.a.v. deze affaire is voor mij één van de beste analyses waarmee één van de vele, vele commissies waarmee ons land wordt overspoeld, tot toe is gekomen.

Op 7. Je volgende manager is een Robot, zo blijkt uit onderzoek. Vanochtend lees ik het Brabants Dagblad  de waarschuwende tekst ‘Pas in 2015 op voor Robots!’ Da’s jammer en da’s zeker géén trend. In april van dit jaar toonde de University of Manitoba aan dat medewerkers zich nu al prettiger voelen bij een robot als leidinggevende dan bij een (hopelijk menselijke) manager. Overigens, i.d. verscheen eerder deze maand ook in de Amerikaanse media: in particuliere ziekenhuizen willen patiënten bij voorkeur worden geopereerd door een robot; i.v.m. ‘kans op fouten’….

op 8. Laranja Mecânica (aka Oranje) Accelereert naar WKFinale op basis Principes John Kotter. Ook dit is het voorbeeld van een entry die op het juiste moment verscheen; hoewel de Finale niet werd behaald, helaas. Opmerkelijk is nog dat het ACCELERATE principe van John Kotter waar naar ik verwijs, m.n. zoekopdrachten trok uit de VS. Vandaar ook dat dit één van de entries is die ik ook Engelstalig plaatste op LinkedIn.

Op 9. Afscheid Net-A-Porter’s CEO Mark Sebba nu al legendarisch; het resultaat van Servant Leadership….. No een voorbeeld van een entry die ook, Engelstalig, op LI verscheen & met succes! Naar het filmpje bij de entry kijken zegt al voldoende (hoop ik ;-))

Op 10. Babyboom en Generatie X managers niet in staat Generatie Y aan zich te binden; zo blijkt. Da’s inderdaad een mooie afsluiter van 2014 én een goed begin c.q. voornemen van 2015 want ook al mag onze economie dan minder hard groeien dan van de VS en het VK, de volgende generatie medewerkers staat alweer geruime tijd aan je poort te rammelen.

Tot slot bijgaand filmpje, een intrigerend filmpje van cineast Erik Wernquist met de titel ‘Wanderers’. ‘Zwervers’ zijn we dat niet allemaal in een wereld die in 2014 liet zien continue in beweging te zijn en die dat in 2015 e.v. jaren zeker nog veel meer zal zijn ‘in beweging’; een trend overigens die al geruime tijd terug in gang is gezet.

Voor 2015 wens ik je dan ook een Bijzonder Goed Zwervend Bestaan!

Willem E.A.J. Scheepers MBA

Wil je rechtstreeks reageren? Dat kan: willem@willemscheepers.eu

1 thought on “Top 10 entries 2014 @ManagementPro is tevens vooruitblik 2015”

Koos Groenewoud 6 jaar ago

Wat een mooie start van het jaar! Willem Scheepers schrijft actuele, zinnige, waarde(n)volle en inspirerende stukken. CHAPEAU!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *