Top 50 Familiebedrijven

Management Team & zusterblad Sprout hebben een nieuwe site ‘in de lucht’: FB 50 met daarop ‘alles over het familiebedrijf’. Da’s nog al wat: pretenderen dat je ‘alles’ hebt (zeker m.b.t. het bijna onvatbare familiebedrijf…..), maar vooruit de site is nieuw dus geven we hen een kans.

Ze beginnen met dat waar de ’50’ in de titel voor staat: met een Top 50: ‘De 50 beste familiebedrijven van Nederland’. Dat lijkt al direct een goed begin: wie vormen de Top in die Top 50? Zou het verrassend zijn?

Nu, eigenlijk niet, de Top 3 bestaat uit het bekende rijtje: SHV, HEINEKEN, RANDSTAD gevolgd door nr. 4 BCD (ook uit de ‘Fentener van Vlissingen-stal’ net als de nr. 1) & nr. 5 PON Holding. De laatste is op deze plek toch een verrassing omdat de hoofdactiviteit van de Holding feitelijk te maken heeft met de nu crisisgevoelige automotive sector. Het kan niet anders of ook de ‘nevenactiviteiten’ van de familie Pon, zoals wijn en jawel stierensperma, hebben bijgedragen aan deze hoge notering.

Interessant wordt het dan ook te weten wat de jury brengt tot de samenstelling van deze ‘gewogen lijst’? Nu, dat blijkt geen 1-2-3-tje te zijn. Hoog scoren op (familie)vermogen en, het meer relevante, continuïteitsprincipe wil niet automatisch zeggen dat je als familie(bedrijf) vervolgens ook hoog eindigt op de lijst. Ook familiebanden, aandelenverdeling, het al-dan-niet ‘zijn’ van een commanditaire vennootschap, het inzichtelijk maken van je jaarcijfers (iets dat voor een familie als Van der Valk not done is; zij staan dan ook niet in deze Top) en zoiets als failliet zijn gegaan in de laatste maanden (nb; de families Scheringa en Kroymans), spelen allemaal een rol; een tour de force, het opmaken van deze lijst.

Dat maakt het dan toch verrassend dat de Top 3 geen verrassing is…. Ben benieuwd wie volgend jaar de runners up zijn! U ook?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *