Wil je Ondernemer worden? Doe dan deze test.

een adventure, dat is 't

Als je in deze tijden van ‘crisis’ plots op straat komt te staan, dan zou je kunnen overwegen om ‘voor je zelf te gaan beginnen’. Dan zou je kunnen overwegen om ondernemer te worden. Zo’n overweging geldt ook als je in een midlife crisis terecht komt of je hebt het helemaal gehad met je baas! Op een ochtend, bij het opstaan, roep je dan door de slaapkamer: ‘Ik word ondernemer!’

Voordat je nu die ingrijpende stap zet, want dat is het, doe dan eerst even deze test. Want het zou ‘zo maar’ kunnen dat je helemaal niet ‘voor jezelf wil beginnen’, het zou kunnen dat jij jezelf voor de gek houdt……

 1. Ik houd er niet van dat mensen mij vertellen wat ik moet doen, zeker niet als zij minder capabel zijn dan ik!
 2. Ik houd van uitdagingen!
 3. Ik wil winnen!
 4. Ik wil baas over mezelf zijn!
 5. Ik ben altijd op zoek naar manieren om mijn werk anders, beter te kunnen doen.
 6. Bestaande regels en instructies daag ik graag uit.
 7. Ik breng graag mensen bij elkaar om samen dingen voor elkaar te krijgen.
 8. Mensen worden enthousiast van mijn ideeën.
 9. Ik ben zelden tevreden of zelfvoldaan.
 10. Ik kan niet stil zitten.
 11. Vaak weet ik mezelf uit lastige situaties te halen.
 12. Ik zou liever falen in een eigen opdracht dan in die van een ander.
 13. Altijd als er een probleem is duik ik er direct bovenop.
 14. Ik geloof dat oude honden nieuwe trucjes kunnen leren, zelfs nieuwe trucjes kunnen ontwikkelen!
 15. Mijn familieleden hebben ook eigen ondernemingen.
 16. Ik heb vrienden die een eigen bedrijf hebben.
 17. Tijdens schoolvakanties werkte ik, ook na schooltijd.
 18. De adrenaline pompt door mijn aderen zodra ik iets verkoop.
 19. Ik word vrolijk van het behalen van resultaten.
 20. Ik zou een betere test hebben geschreven dan deze (en dit is wat ik zou veranderen …..)

Als je nu 17x ‘Ja’ antwoordde, kijk dan eerst nog eens naar je salarisstrook (als je die tenminste nog hebt….). Ben je daarmee tevreden? Heb je schulden? Studeren je kinderen? Betaal je alimentatie? Hou je van eenvoud? Dan kun je wellicht beter nog even wachten.

Maar: heb je nog een beetje spaargeld? Staat je parter en staan je kinderen, te juichen bij alles wat je onderneemt? Denk dan na over het soort onderneming dat je wil beginnen.

Zoals je zag staat ‘Ik neem graag risico’s.’ niet in deze lijst. Over het algemeen kiezen mensen niet voor het zelfstandig ondernemerschap om vanaf nu meer risico’s te gaan lopen. In plaats daarvan maken zij een keuze tussen 2 risicovolle opties:

 • de zaken die verbonden zijn aan vast werk, zaken waarvan zij niet houden zoals: verveling, een vervelende/slechte baas, gebrek aan autonomie, gebrek aan controle over je eigen overtuiging en de kans op ontslag.
 • de zaken die zij vrezen bij het zelfstandig ondernemerschap zoals: kans op falen, met als gevolg schaamte, financiële onzekerheid, verlies van het eigen vermogen.

Uiteindelijk zijn degenen die voorbestemd zijn voor het ondernemerschap mensen die overtuigd zijn van hun eigen capaciteiten en hun vermogens (zoals reëel als fictief), zij nemen het risico tot zelfstandig ondernemerschap. Risico nemen is een persoonlijk assessment: wat risicovol is voor jou, hoeft dat niet te zijn voor mij.

Overigens, ‘Ik wil rijk worden!’ staat ook niet op de lijst. Als alle variabelen, tussen loondienst en zelfstandigheid, gelijk zijn dan levert hun werk zelfstandigen zelden meer inkomsten op.

De ‘winst’ van het ondernemer-zijn zit ‘m vooral in psychologische zaken als: de uitdaging, autonomie, (h)erkenning, gevoelens van geluk en creativiteit. Dit maakt het voor de meeste zelfstandigen meer dan de moeite waard.

Suc6!!

(Bron: Daniel Isenberg’s Should You Be An Entrepreneur? Take This Test.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *