Banken en Geen Krediet

Overal om ons heen horen wij verontwaardigde verhalen over banken. De bekende parabel van de paraplu en de regen. Ondernemers die vergeefs aankloppen om een beetje krediet. Die soms verrast worden doordat de bank zelfs het al tijden uitstaande krediet opeist. En over de verrassing van stevige renteverhogingen op kredieten.
Tegen het decor van wereldwijde rampenverhalen over diezelfde banken is die verontwaardiging zeer begrijpelijk. Diezelfde banken die nu moeten toegeven niet te weten waar ze mee bezig waren, dat ze geen idee hadden van hun exposure en die nu bij de belastingbetalers hun hand ophouden en intussen doorgaan met het verstrekken van bonussen aan bazen.

Zoals steeds helpt een crisis ook nu tot groter inzicht. Ten aanzien van banken leidt dat tot het inzicht dat een bank niet meer is dan een facilitator van betalingsverkeer waar geen geld kan worden opgehaald waar geen solide dekking tegenover staat. Dat er een ander beeld bestond van banken is te wijten aan de banken zelf, die in hun reclame-uitingen de rol van financier van start en groei steeds weer onderstreepten. Wij hoorden eigenlijk al lang te weten dat dat hun rol niet was, maar door die reclame en doordat banken enige souplesse hanteerden bij kredietverstrekking waren wij het zicht wat kwijtgeraakt op deze basiswaarheden.

Voor krediet moet je niet naar een bank maar naar kredietverstrekkers. Instanties die er hun vak van hebben gemaakt geld beschikbaar te stellen waarbij risico gelopen wordt. Die partijen kunnen zich dat risico veroorloven omdat ze verstand hebben van de business in kwestie, er deskundig toezicht bij aandragen en zich voor dat alles ook laten betalen. Tenslotte is hun doel helder: Na enige tijd er weer uitstappen en daarbij delen in de waardevermeerdering. Iedereen blij.

Of niet? Veelal hoort men dan: Ja, maar die vragen enorme rentes! Wel twee maal zoveel als de bank! Dáár begint het misverstand en we zijn nu in een positie om dat haarscherp te zien. Haarscherp, want wat heb je aan een lage rente als je bank je geen krediet wil geven? Geen geld voor start of groei. Wil je wel starten of groeien dan is de keus nu veel gemakkelijker dan voorheen: er is geen keus: zoek risicodragend kapitaal en maak een deal waarin beide partijen delen in de winst.

Wat staat de ondernemer dus te doen in tijden van crisis? Scherp nadenken over het plan, de risico’s en het benodigde geld. Daar een passende geldverstrekker bij zoeken. En boven alles: Er vooral geen bank mee lastigvallen. Banken houden niet van risico’s, de kern van het ondernemerschap.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>