Bijzondere tijden….

Het einde van het jaar is een tijd waarin we terugkijken, maar ook vooruitkijken. In de media zijn dergelijke items niet weg te denken. Ook eind 2016 volgde ik die trend. Op de radio speelt de DJ de lijst van de Top2000. Mijn gedachten gaan uit naar de Werkvloer. Ik loop al vele tientallen jaren rond op die plek. De Werkplek is geen statisch gegeven.

“En nu Het Dorp uitgevoerd door Wim Sonnevelt”, hoor ik de DJ nog zeggen. Op dat bekende Nederlandse lied gaan mijn gedachten op de loop……

“En in de fabriek van mijn werkgever

Zag ik de machines staan

Elke dag langs de prikklok

Ik was een operator en wist niet beter.

Dan dat ’t nooit voorbij zou gaan.

De werknemers klitten wat bij elkaar

In overall en beatle-haar

En joelen wat tegen de vernieuwing

Ik weet wel het is hun goeie recht

De nieuwe tijd, net wat u zegt

Maar het maakt me wat melancholiek

Ik heb hun vaders nog gekend

Ze werkten toen nog voor een cent

De fabriek van toen, het is voorbij

Dit is al wat er bleef voor mij

Een foto en herinneringen

Toen ik langs de grote weg

De hoge fabriek nog zag staan

Ik was een operator, hoe kon ik weten

Dat dat voorgoed voorbij zou gaan.

Jaren geleden vertelde mijn vader het verhaal van opa die met de trekschuit een week onderweg was van Hilversum naar Amsterdam en terug. Vroeger was het een hele onderneming. Hoe snel gaat deze reis nu niet? Dit speelde nog geen eeuw geleden. Ook in die tijd vonden er vele veranderingen plaats. Wie herinnert zich niet de opkomst van automatisering en vele andere ontwrichtende technieken. Thuis, maar ook op de werkvloer.

Als procesoperator maak ik het al jaren mee. De machines groeiden in snelheid, veiligheid, kwaliteit en gemak. Ook werd de groep waarmee je het werk volbracht iedere keer kleiner. Andere banen kwamen op en gelukkig vonden velen emplooi in de andere branches.  Ook in deze tijd staan vele nieuwe technieken te trappelen om het speelveld te betreden.

Als volger van ManagementPro blijf ik op de hoogte door de tweets en columns van Willem Scheepers. In die tweets staat vaak een link naar Singularity Hub. Daar zitten de knappe koppen bij elkaar. Het is een broeinest van creativiteit. Peter Diamandis haalt regelmatig aan dat de techniek exponentieel zal groeien. Wij zullen meer tijd hebben voor zinnige en creatieve zaken. Ook zal de prijs van de verschillende levensbenodigdheden spectaculair dalen door de overvloed.

Het woord Singulariteit verwijst naar een technologische singulariteit; een toekomstig breekpunt wanneer de technologische vooruitgang zo snel gaat dat mensen met hun tegenwoordige intelligentie de resulterende maatschappij niet meer kunnen begrijpen. Begrijpt u het nog? Energie zal gratis zijn in de toekomst, zegt Diamandis. Hij ziet de toekomst zonnig in.

Tevens lees je verhalen over de overbodigheid van de mens op de Werkvloer. Zie je in de fabrieken al steeds minder werknemers lopen. In deze tijd zijn er ook andere werkvloeren, naast de fabrieken, waarin de technologie zich zal laten gelden. Te denken valt daarbij aan de nanotechnologie, 3D-printing, artificiële intelligentie en robotisering.

Het is lastig in de toekomst te kijken. De meningen zijn verdeeld. Het ene veld zegt dat banen zullen verdwijnen en dat we de verdeling van inkomsten onder de loep moeten nemen. Een UBI komt vaak ter sprake. Rutger Bregman besteedt aandacht aan deze materie in zijn boek Gratis Geld voor Iedereen.

De andere kant zegt dat het waarschijnlijk is dat er vele, nieuwe jobs ontstaan waar we nu nog geen weet van hebben. Wie het weet, mag het zeggen. Zoals Willem Scheepers laatst tweette: We leven in bijzondere tijden.

Vele jaren geleden gaf Shakespeare ons een vraag mee in een van zijn werken. Als hij nu had geleefd, had hij misschien geschreven: “To work, or not to work. That’s the question?”

Oh ja, rest me nog alle lezers van ManagementPro Happy New Work, ehhh Year te wensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *