De Talentenrevolutie

Om in de eenentwintigste eeuw mee te kunnen doen, moet men kennis combineren met vaardigheden om ook artistieke en emotionele schoonheid te creëren, patronen en kansen bespeuren, een overtuigend verhaal in elkaar te steken en voor de dag te komen met uitvindingen waarvan niemand weet dat we daarop zitten te wachten. Hoge contactuele vaardigheden vereisen vermogen tot empathie, aanvoelen van subtiele aspecten van menselijke interactie , het scheppen van vreugde in zichzelf en bij anderen, en verder dan het alledaagse te reiken in de zoektocht naar doel en betekenis.

Het belang van kennis is nu groter dan ooit. Vòòr het begin van de wetenschappelijke revolutie in de zeventiende eeuw leefde vrijwel iedereen overal, op de grens van het bestaansminimum. Maar na drie eeuwen van onafgebroken technologische ne wetenschappelijke vooruitgang is het bestaansminimum niet langer de norm. Stoomkracht, machines, elektriciteit en uiteindelijk computers, software en internet hebben ervoor gezorgd dat individuen veel productiever zijn geworden. En nu maken zowel industriële als de digitale revolutie op termijn plaats voor de talentenrevolutie. Om in de eenentwintigste eeuw tot ontplooiing te komen, moeten we onze goed ontwikkelde hoogtechnologische bekwaamheden en kennis aanvullen met hoog conceptuele en contactuele vaardigheden Door die combinatie ontstaan de talenten van de eenentwintigste eeuw op elk gebied en ambacht.

Riens Meijer is de schrijver van het Oranje boekje over hoe de toekomst van Nederland eruit moet zien en hoe de huidige status van Nederland tot stand is gekomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *