GEEN recensie van “De verborgen dimensies van leiderschap” (maar wel een voorbeschouwing….)!

Ondergetekende leest en recenseert (graag) boeken die naadloos aansluiten bij zijn persoonlijke missie “Het leveren van een substantiële bijdrage aan (de ontwikkeling van nieuw) leiderschap”.

Doordat ik – mede door mijn meer dan bovenmatige interesse in de trends en ontwikkelingen – meer dan 50 TOP leiderschapsboeken heb gerecenseerd, waaronder een aantal managementboeken-van-het-jaar ben ik extra kritisch op de boeken die ik recenseer. Immers ik verbind er mijn naam aan en het geeft die boeken ook een speciale status, namelijk de “eredivisie van leiderschapsboeken”.

Echter toen ik het manuscript van het boek van Anouk Brack had gescand, reageerde ik naar haar toe: “Ik was natuurlijk erg benieuwd naar je boek en heb er vanmiddag direct tijd in gestopt. Ik ben erg onder de indruk van je boek en speelde even met de gedachte / metafoor dat ik als cafetaria-eigenaar een boek van de vice-president van Hilton International zou moeten beoordelen… Ondergetekende verbindt zijn naam dus graag aan je boek. Sterker nog ik vind het een eer! Je boek hoort in de eredivisie van leiderschap boeken thuis!” EIND QUOTE

Nu ik echter het boek op regelniveau beoordeel, neemt mijn bewondering en waardering alleen nog maar toe. Sprak ik eerder nog van de “eredivisie”, inmiddels heb ik die mening naar boven bijgesteld. Het boek hoort thuis in de premier league / worldcup  van leiderschapsboeken!

Het boek bevat een groot aantal beoefeningen, tips en reflectievragen. Ik heb het besluit genomen, om er zelf mee aan de slag te gaan. Ik ga het boek dus niet alleen lezen, maar ook leven. Dat kost meer tijd, maar gaat leiden tot een mooie en uitgebreide recensie. Voor nu beperk ik mij tot een “voorbeschouwing”

Om te beginnen beveel ik het boek van harte aan, net als Erica Argelo en Paul de Blot. Het boek is actueel, zeer uitgebreid en sluit aan bij Reinventing Organisations, Semco Style, Unboss, nieuw organiseren.nu, (het handvest) nieuw leiderschap, dienend leiderschap, agile, zelfsturing en lean. Doelgroep zijn bijvoorbeeld mensen die gaan inzien dat ze presence en een gestroomlijnd lichaam en geest nodig hebben. Haar motto is dat hoe complexer je werk is, hoe meer belichaamde aanwezigheid je moet hebben om het effectief te navigeren.

Het boek gaat over het belichamen van leiderschap vanuit een houding van zachtmoedig krijgerschap. Er staan praktische oefeningen in om via je houding, ademhaling en focus je staat van zijn te veranderen zodat je optimaal kunt bijdragen, ook in lastige situaties. We hebben niet genoeg aan hoofd en hart, de volgende stap is hara (kracht).
Inspiratie voor de beoefeningen komt uit vechtkunst principes, mindfulness, precensing (Theorie U), neurowetenschappen en topsport.

​​Ik raad de lezer aan het boek met een open mind te lezen. Het is wellicht even wennen. Het is niet soft en “luchtfietserij”, maar een tool om zelf beter te functioneren. Het HAND / WERK boek werkt echt! Een voorproefje: https://goo.gl/SPCpCI

Vanaf daar kun je gratis het eerste hoofdstuk downloaden, of het boek meteen bestellen.  Op weg naar de top 10!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *