Gevolgen voor arbeidsmarkt met nieuw regeerakkoord; ‘Bruggen slaan’.

Op 12 september 2012 stond heel Nederland in het teken van de verkiezingen. Een deel van de stemgerechtigde Nederlander trok naar de stembus om hun stem te laten gelden. Ondanks de verschillende denkbeelden van kiezend Nederland was men het over één punt roerend eens; Nederland moest zich uit de crisis zien te knokken. Na het stemmen werd al snel duidelijk dat de VVD en de PvdA de grote winnaars zouden worden. Na enkele weken van onderhandelen kwamen de twee partijen eruit en zo presenteerde zij het definitieve regeerakkoord op 29 oktober 2012.

In dit regeerakkoord staan er meerdere veranderingen die doorgevoerd zullen worden. Momenteel is er een enorme discussie gaande over de zorgpremie. Maar er zijn natuurlijk nog meer veranderingen, en vooral op het gebied van de arbeidsmarkt zullen drastische veranderingen doorgevoerd worden.

Het kabinet zal maar liefst 16 miljard euro bezuinigen, het gevolg hiervan is dat veel ambtenaren hun werk zullen verliezen, deze bezuiniging is bedoeld om het begrotingstekort in toom te houden. Daarbij komt dat gemeentes en provincies samengevoegd zullen worden, wat ook heel veel ambtenaren onnodig zal maken. Door deze bezuinigingen verbeteren de economie en de werkgelegenheid wel iets, maar de werkloosheid blijft rond hetzelfde hoge niveau van nu(ongeveer 5%).

De regering wil dat mensen zo kort mogelijk in een uitkering blijven hangen, zo word er bij een ontslag om bedrijfseconomische reden dezelfde toetsingscriteria behouden door het UWV, maar de werkgever zal wel een transitiebudget moeten verschaffen bij onvrijwillig ontslag. Het transitiebudget bestaat uit een kwart maandsalaris per gewerkt jaar, met een maximum van een half jaarsalaris. Dit budget mag echter alleen worden gebruikt voor scholing of het vinden van een andere baan, bijvoorbeeld via een outplacementbureau. De verschaffing van een transitiebudget is echter niet verplicht wanneer het ontslag genoodzaakt is door een slechte financiële situatie binnen het bedrijf en/of een mogelijk faillissement.

Ook de WW-uitkering word verkort en verlaagd. Dit moet werklozen stimuleren om actiever te laten zoeken naar nieuw werk. De duur van de WW-uitkering valt terug van maximaal drie jaar, tot maximaal 24 maanden. Ook vind er een verlaging van de uitkering plaats, zo blijft de uitkering de eerste 12 maanden gerelateerd aan het laatst verdiende loon. Echter zal in de 12 maanden hierop de uitkering in de meeste gevallen fors omlaag gaan. Deze zal dan gebaseerd worden op het wettelijk minimumloon.

Het transitiebudget zal de huidige ontslagvergoeding vervangen en geldt in beginsel voor zowel vaste als tijdelijke werknemers. Het kabinet wil werkgevers en werknemers stimuleren te investeren in scholing om tijdens en na afloop van een baan weer zo snel mogelijk nieuw werk te vinden. Op dezelfde manier zal de arbeidsmarkt draaiende blijven en de kennis van werknemers zal, door middel van scholing, zich ontwikkelen.

In het regeerakkoord is ook te lezen dat de werkgelegenheid voor arbeidsgehandicapten verbeterd zal worden. Er komt een quotumregeling voor het in dienst nemen/hebben van ten minste 5 procent arbeidsgehandicapten. Het quotum geldt voor werkgevers van minstens 25 werknemers en wordt vanaf 1 januari 2015 in zes jaar ingevoerd. Wanneer een bedrijf niet aan het quotum voldoet, volgt een boete van 5.000 euro per werkplaats voor een arbeidsgehandicapte.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>