Over het Jaarcongres Leiderschap 2016, meeting of minds,“pijn in de buik”, Tegeltjes en Vakmedianet.

Over het Jaarcongres Leiderschap 2016, meeting of minds,“pijn in de buik”, Tegeltjes en Vakmedianet.

Na thuiskomst deelde ik het volgende op LinkedIn, Twitter en Facebook: 8 a 4-tjes met aantekeningen is iets te veel om NU te delen. Dus voor nu: Je hebt het GROOTSTE kennisfestival van Nederland***, op 24 november 2016 het MOOISTE Zelfsturing / Unboss event***, maar vandaag by far het BESTE congres Leiderschap tot nu toe! CHAPEAU, team van www.Overmanagement.nl/leiderschap. Ook leuk om Jeroen Smit te spreken(de studiegenoot van Dirk-Jan de Bruijn) en om Thom Verheggen te ontmoeten. Ik kreeg kippenvel van het verhaal over Rene Kesselaar. Wel weer wat buikpijn over de vraag of managers tijd nemen om zich hierin te verdiepen. EIND CITAAT.

Waarom “by far het BESTE congres Leiderschap tot nu toe!”?

Ik beloofde een column te schrijven over dit congres, maar wil die wel graag in de juiste context plaatsen. Daarom toch eerst iets over mijzelf. Ondergetekende is betrokken bij NIEUW leiderschap vanuit mijn persoonlijke missie: Ik wil een substantiële bijdrage leveren aan (de ontwikkeling van) (NIEUW) Leiderschap”.

Als ik in staat ben om de komende 5 jaar gemiddeld 1 manager per week te laten denken en/of functioneren als (nieuwe) leider is mijn missie geslaagd en laat ik wat achter. (250 betere leiders, die lekker in hun vel zitten en in hun kracht staan, 250 partners die hier blij van worden, 250 bedrijven en/of organisaties die beter presteren, tevreden klanten en leveranciers en – last but not least – ergens tussen de 2.500 en 15.000 Medewerk(st)ers die hun energie halen uit hun werk.

Vanuit die missie heb ik meer dan 5000 manuren besteed aan het thema (NIEUW) leiderschap, inderdaad mijn passie. Mijn eigen reis beschreef ik voor het Kantelboek: KANTELmomenten.

De reden dat ik het congres “By far het BESTE jaarcongres leiderschap tot nu toe noemde is de volgende: Ondergetekende bezocht de (Werk)colleges, presentaties, workshops, masterclasses en inleidingen van o.a. Paul de Blot, Lars Kolind, John Kotter, Robert Kennedy jr, Marshall Goldsmith (4 maal) Leen Zevenbergen en Ricardo Semler (2x) en meent daarom enig recht van spreken te hebben als het gaat over het beoordelen van congressen. Het Jaarcongres Leiderschap vulde het thema “Betekenisvol Leiderschap” fantastisch in. Wat een mooie line-up. Veel inspiratie. Het heeft mij echt geraakt.

En daar gaat het om tegenwoordig. Het congres speelde naadloos in op de huidige trends en ontwikkelingen. Ik zet ze graag nog even voor u op een rij:

Trends en ontwikkelingen op het gebied van Leiderschap:
1: van het hoofd naar het hart
2: van denken naar voelen
3: van power leaders naar servant-leaders
4: van controle naar vertrouwen
5: van management naar (nieuw) leiderschap***
6: van shareholders naar stakeholders
7: van Angelsaksisch naar Rijnlands denken

***Van management naar (NIEUW) leiderschap vindt zijn grondslag in het “Handvest Nieuw Leiderschap”. Een paar hoofdpunten:

Leiders moeten in hun gedrag een voorbeeld zijn voor anderen. Leiders sturen op vertrouwen en niet door middel van macht en controle. Leiders hanteren een balans tussen optimale groei van hun bedrijf en de belangen van verschillende stakeholders bij het realiseren van de bedrijfsdoelstellingen. Voor uw gemak het handvest NIEUW Leiderschap.

Eerder schreef ik dat bedrijven en organisaties die hun opleidingsbudget besteden aan events vanuit OLD SKOOL, hun geld in het water gooien. In dit geval kreeg je waar voor je geld. Via old skool kom ik terecht bij mijn buikpijn over de vraag of managers tijd nemen om zich hierin te verdiepen.

Er zijn managers, bestuurders en toezichthouders die denken dat het hun tijd wel zal duren. Deze mensen hebben hun tijd gehad. Helaas spreek ik veel managers, bestuurders en toezichthouders, die zo druk zijn met de waan van de dag, dat ze niet de tijd hebben (of nemen) om zich te verdiepen in de trends en ontwikkelingen. Dat gaat ze opbreken. Als je namelijk niet weet wat je medewerk(st)ers, klanten, leveranciers en financiers willen, dan kun je er niet op inspelen. En dat is iets waar ik mijn ernstig zorgen over maak.
Professor Jan Rotmans beschreef dit erg mooi in: https://www.managementboek.nl/boek/9789461040268/in-het-oog-van-de-orkaan-jan-rotmans#recensies

Er zijn bedrijven en organisaties die 10.000 euro per kandidaat uitgeven om high potentials / talenten binnen te krijgen. Echter doordat deze jonge mensen zich niet thuis voelen staat de achterdeur open. Top down, matrix organisatie, “Ik ben hier de baas”, “Ik weet het beter dan al mijn medewerk(st)ers en mijn collega bestuurders bij elkaar”, G.S.M. (Geld, Status, Macht ) en EGO, WERKT niet meer. Het gaat nu om:

Personen in plaats van Processen, Loslaten, (Zelf) Vertrouwen, Zelfsturing, Ontmanagen, “UNBOSSEN”, Dienen, Reflectie, Feedback, Mensen Bedanken, Complimenteren, Kwetsbaarheid, Serieus nemen, Luisteren, “Walk the talk / Practice what you preach”, Gedrag, Talentmanagement, Diversiteit, Blue Ocean, Kantelen, Energiemanagement, Passie, Plezier, Transparantie, Teamspirit, Visie die je vakgebied overstijgt, de Klant (en de leverancier), Go Beyond MBA, Intrinsieke Motivatie, Spiritualiteit, om een paar kritische $ucce$factoren te noemen en – last but not least– over LIEFDE…. (Ja, de “Knakkers van mijn leeftijd” zullen er toch aan moeten wennen. Die kunnen beginnen met “Houden van MENSEN”).

TEGELTJES

Op mijn eerste tegeltje staat:” Managers kijken naar de bottomline, Leiders kijken naar de horizon” (met dank aan Mandy Scheerder). Op tegeltje 2: “Het is geen tijdperk van verandering, maar verandering van tijdperk” (met dank aan Jan Rotmans).

Managers, bestuurders en toezichthouders zouden ECHT tijd moeten nemen voor reflectie. Als overigens alle medewerk(st)ers en leidinggevenden in Nederland gedurende 3 maanden verplicht werden om 1 dag in de week vrij te nemen, zou de wereld er snel een stuk beter uitzien. Dan zouden sommige bestuurders overigens wel wat onrustig worden. Ze lopen het risico om persoonlijk aansprakelijk gesteld te worden en zelfs het risico lopen om te moeten verschijnen voor een rechter in de Verenigde Staten Kijk naar FIFA en VOLKSWAGEN). Tel daar bij dat in de VS invloedrijke investeerders 1.600.000.000 US$ hebben teruggetrokken uit fossiele bedrijven, dat de beurskoers van Shell op dit moment lager is dan die van Unilever en – last but not least- dat organisaties als AVAAZ En Change (op weg naar 150.000.000 leden wereldwijd) Multinationals het vuur na aan de schenen leggen (denk aan Monanto) dan kan je er niet meer omheen!

Tijd voor nieuw leiderschap dus!

Vakmedianet / Over Management team, management, dagvoorzitter en sprekers: Bedankt voor jullie mooie bijdrage aan nieuw leiderschap! CHAPEAU!

Tot slot: Geen enkel woord van kritiek? 2 opmerkingen. 1: Ik had graag wat meer aandacht gezien voor de impact van Betekenisvol leiderschap op de Nieuwe Economie / Nieuwe Business Modellen en 2: De vraag “Hoe snel zal het gaan”, Ik weet bijna zeker het antwoord. “Veel sneller dan menigeen denkt!”

Ik wens u veel leesplezier en inspiratie!

Koos Groenewoud, Lelystad 20 mei 2016
=========================================
***PS: Ondergetekende schreef over Het Mooiste Zelfsturing / UNBOSS event van 2016: SAVE THE DATE 24 november 2016:

HET mooiste ZELFSTURING / UNBOSS event van 2016: KEYNOTE Lars Kolind van UNBOSS

Verder op het podium: Carin Wormsbecher, Thom Verheggen, Anja van der Horst, Sjoerd van der Velden, Rene Kesselaar en ondergetekende. Omdat alle sprekers hun honorarium gaan besteden aan WAKA-WAKA producten, doet Maurits Groen de Kick off. Over “Het ”Het GROOTSTE kennisfestival van Nederland.

Ik vind het een eer om het podium te mogen delen met:

• Geanne van Arkel
• Rianca Evers
• Jitske Kramer
• Jan Rotmans
• Ruud Koornstra
• Hans van der Loo
• Joris Luyendijk
• Engbert Breuker
• Martijn Aslander
• Patrick Davidson
• Arend Ardon

1 thought on “Over het Jaarcongres Leiderschap 2016, meeting of minds,“pijn in de buik”, Tegeltjes en Vakmedianet.”

leonardo 5 jaar ago

Grappig, ’s werelds meest intuïtieve en energetische denker ontbreekt aan het lijstje. Dit impliceert moderatie van oud paradigma denken terwijl ‘hij’ 1 van de weinigen (2-3 per miljard mensen) is die werkelijk kan uitleggen wat er speelt. Deze persoon is gewoon Nederlander en wordt bewust geweerd. Dat geeft aan welke mate van Ego nog door dit evenement spookt; immers wanneer iemand van een kaliber van David Bohm, Henri Bergson of Gandhi voor de deur zou staan, zou die direct vol enthousiasme binnen gehaald worden. Kijk naar zijn eigen opgerichte University for Life : universityforlife.weebly.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *