Het Perfecte Skype Sollicitatiegesprek

Globalisering zorgt ervoor dat bedrijven, maar ook de arbeidsmarkt steeds internationaler en flexibeler worden. ‘Het onbekende’ is minder onbekend, en daarom minder beangstigend. Vanuit bedrijven is dit natuurlijk al veel langer aan de gang. Maar ondertussen sluit de arbeidsmarkt aan. Praktisch betekent het dat solliciteren over de grens steeds normaler wordt. Het CBS meldt dat ook Nederlanders steeds vaker op zoek zijn naar werk in het buitenland. In zulke sollicitatieprocessen wordt Skype alsmaar populairder.

Dus Skype zelf is niet de trend, maar juist het product van de internationalisering van de arbeidsmarkt. Op hetzelfde moment wordt de software steeds betrouwbaarder. Zo betrouwbaar dat het zelfs binnen Nederland wordt gebruikt voor sollicitaties om zo (reis)tijd en kosten te besparen. Naast kosten- en tijdbesparing, heeft Skype de potentie om het aanbod in kandidaten te verbreden en vergroten.

Immers, voor bedrijven is Skype de ideale software om in contact te komen met (internationale) sollicitanten. Het is persoonlijker dan een brief of email contact. Het geeft je daadwerkelijk een beeld van hoe iemand is. Ook niet onbelangrijk; Skype is betrouwbaarder en gebruiksvriendelijker geworden dan een paar jaar geleden. Afhankelijk van de vacature kan Skype bijvoorbeeld worden gebruikt in de beginfase van het sollicitatieproces.

Hoewel Skype geografische belemmeringen het hoofd biedt, representeert het ook een aantal nieuwe kwesties en voorbereidingen waar rekening mee gehouden dient te worden. Lichaamstaal valt bijvoorbeeld grotendeels weg. Het is überhaupt lastiger om echt contact te maken via een scherm, met iemand die je waarschijnlijk helemaal niet kent. Maar ook basale dingen als internetconnectie, tijdzone, achtergrond en wie-belt-wie kunnen impact hebben in het verloop van een Skype interview. Dit geldt overigens zowel voor de sollicitant als voor de werkgever.

De onderstaande infographic fungeert als een checklist om zo goed voorbereid als mogelijk aan zo’n sollicitatiegesprek te beginnen.

Bron: VikingDirect

Bron: VikingDirect

 

Bron: VikingDirect

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *