K(r)onings drama bij staal bedrijf GS

Koningsdrama bij staalbedrijf GS; oprichterszoon ontslagen (msn.com). Om met de slotzin te beginnen “GS heeft dit niet gewild en heeft er alles aan gedaan om dit te voorkomen”.

Als je als leidinggevende een beeld neerzet van “tiran en bullebak die als zoon van de baas je zin probeert door te drijven” en dat beeld versterkt door woedeuitbarstingen en scheldkannonades dan is er iets ernstigs aan de hand. Als je gedrag vertoont “waar de honden geen brood van lusten”, dan heeft dat grote impact op je stakeholders. Om te beginnen op je medewerkers, die ziek worden of ontslag nemen. Vervolgens leveranciers en financiers die kopschuw worden.
De cabaretier Fons Jansen had het over “Voorkomen is beter dan genezen”. Voorkomen bij de rechter…

Ik vraag mij af in hoeverre directie en MT-leden, aandeelhouders en familieleden in staat zijn geweest om Smulders junior aan te spreken. Verder is het natuurlijk triest dat het imago van GS behoorlijk beschadigd is, mede doordat de moeder van de betrokkene, de financieel directeur, het hoofd personeelszaken en adviseurs zich (wellicht ook buiten de rechtbank) negatief hebben uitgelaten.

Verder vraag ik mij af of de aanpak/het boek “Tegenspraak” van Peter van Lonkhuijzen een must read had moeten zijn voor Smulders jr. Of het boek de “The devil inside” (Recensie “The Devil Inside” van Bas Kodden | Leiderschap (lerendeleiders.nl), waarbij ik direct denk aan de uitspraak van Marshall Goldsmith “It is all about behaviour”.

Natuurlijk zijn niet alle leidinggevenden bullebakken, maar het moge duidelijk zijn, dat hufterig gedrag uiterst schadelijk is. Autoritaire bazen hebben hun langste tijd gehad!

Corona stelt nieuwe eisen aan managers: ‘… | Leiderschap (lerendeleiders.nl) Meer weten over futureproof leiderschap? Bespaar 300 mensuren! (essentialconnection.nl)

Koos Groenewoud, Lelystad 27 februari 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *