Recensie “Anders Vasthouden” van Wouter Hart met Marius Buiting en Ruud Klarenbeek.

Ondergetekende schrijft vaak over “Van management naar (NIEUW)leiderschap” Daaraan ligt het “Handvest nieuw Leiderschap” ten grondslag. Een paar hoofdpunten:

Leiders moeten in hun gedrag een voorbeeld zijn voor anderen. Leiders sturen op vertrouwen en niet door middel van macht en controle. Leiders hanteren een balans tussen optimale groei van hun bedrijf en de belangen van verschillende stakeholders bij het realiseren van de bedrijfsdoelstellingen .

“Anders Vasthouden”

Veel (h)erkenning. Het boek is actueel (zelfsturing,Semco style, nieuw organiseren.nu etc.), inspirerend en NODIG.

Direct na ontvangst begin oktober 2017, meldde ik op social media dat ik enthousiast was over het boek en schreef “Ik heb het boek binnen en heb het natuurlijk al even gescand. Ik zit (als recensent / Bourgondiër die zijn loopbaan is begonnen als kok) te watertanden en weet zeker dat ik ga smullen van het boek. Als amuse al vast een compliment voor de schrijver Wouter Hart, de redacteur Guido van de Wiel, de illustrator Thom Verheggen en de ontwerper Hans Roenhorst van www.h2rplus.nl”.

Op 5 oktober schreef ik: Wouter Hart kan EXTRA genieten van het weekend. Verkooppositie #3 op managementboek.nl

Het boek in a nutshell:

  • Van systeem denken naar mens denken
  • Van Angelsaksisch denken naar Rijnlands denken
  • Van management naar (nieuw) leiderschap
  • Van spreadsheet fundamentalisme naar lange termijn denken

Ik ben nog bezig met de uitgebreide recensie, maar raad mensen aan daar niet op te wachten. Schaf het aan en ga er mee aan der slag! https://goo.gl/wUf2Fo

En nu dan het “Hoofdgerecht” / recensie:

Ik ben erg onder de indruk van dit inspirerende boek omdat ik van mening ben dat het een substantiële bijdrage levert aan het denken over (NIEUW) leiderschap en ook naadloos aansluit bij de huidige trends en ontwikkelingen .

Vrij naar Einstein “Je kunt problemen niet oplossen met de zelfde manier van denken als ze zijn ontstaan”. Dat zie ik terug in “anders vasthouden”. De schrijvers zetten je aan om op een nieuwe, andere, innovatieve manier te kijken naar bestaande processen, procedures en regels. In dat verband vind ik het hoofdstuk “werken vanuit de geest” een mooi voorbeeld van dit nieuwe denken, waarbij ik direct moest denken aan het verschil tussen Angelsaksisch (de letter van de wet) en Rijnlands (de geest van de wet) denken.

Als we het hebben over de trends en ontwikkelingen op het gebied van leiderschap, dan is het hoofdstuk over systeemdenken erg relevant en actueel.Wat mij als hospitality man en dienstverlener erg aansprak was het hoofdstuk “het einde van klantgericht werken”. Een prachtig voorbeeld van de sfeer van het boek.

Grand Dessert.

Als je in aanmerking neemt, dat je door de aanschaf van dit boek niet alleen een waarde(n)vol boek in handen krijgt, waar je zo mee aan de slag kan maar als “bonus” ook toegang krijgt tot een enorme hoeveelheid kennis en artikelen via Verdraaide Organisaties waardoor je als het ware een extra boek cadeau krijgt, dan is dit boek eigenlijk een “koopje”. Een grand dessert…. (geen bakje yoghurt. 😉

“Anders Vasthouden” bevat veel handvatten, inspiratie en informatie voor mensen werkzaam in het sociaal domein. De afgelopen 2 jaar heb ik een aantal boeken gerecenseerd over dit domein. De hieronder genoemde boeken gaan allemaal over veranderen en innoveren in het sociaal domein. Deze boeken hebben mijn kijk op en waardering voor mensen werkzaam in het sociaal domein radicaal veranderd.

In mijn recensie van het boek van professor Jaap Boonstra schreef ik:

“Het boek is niet alleen een must-read voor trainers, coaches, ondernemers, teamleiders, managers, directeuren, bestuurders, toezichthouders en studenten binnen het sociaal domein / maatschappelijke organisaties, maar ik pleit er ook voor dat mensen uit andere domeinen het boek gaan lezen. Het geeft je namelijk een inkijkje in een aantal maatschappelijke organisaties, waardoor je bijvoorbeeld als leverancier op een andere manier gaat kijken naar je relaties. Als adviseur, coach, trainer, P & O-er, HRM-er zal het boek je verrijken en je visie op veranderen aanscherpen”.

Dat gaat ook op voor dit boek. Van HARTe aanbevolen dus. Het boek hoort thuis op de shortlist van de verkiezing van “het managementboek van het jaar”!

Het boek inkijken of bestellen? https://goo.gl/wUf2Fo

Tot slot en voor uw gemak: De trends en ontwikkelingen op het gebied van Leiderschap.

1: van het hoofd naar het hart
2: van denken naar voelen
3: van power leaders naar servant-leaders
4: van controle naar vertrouwen
5: van management naar (nieuw) leiderschap
6: van shareholders naar stakeholders
7: van Angelsaksisch naar Rijnlands denken

Zie s.v.p. ook: https://www.slideshare.net/KoosGroenewoud/triologievoorslideshare

Koos Groenewoud. Lelystad 7 november 2017, met dank aan Raymond Groenewoud voor de eindredactie

1 thought on “Recensie “Anders Vasthouden” van Wouter Hart met Marius Buiting en Ruud Klarenbeek.”

Échte winst- in principe- mijn laatste recensie. – ManagementPro 1 jaar ago

[…] ik ‘ECHTE winst’ geschreven door Petra Hoogerwerf, ontving was ik aan de slag met het boek ‘Anders vasthouden’ van Wouter Hart. Twee TOPboeken. Gedurende dit scannen, lezen en recenseren heb ik het besluit genomen om (na meer […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *