Recensie “De laatste manager” van Ben Kuiken

Het is niet voor het eerst dat ik schrijf over een feest der (h)erkenning, Toeval bestaat niet. Bij het lezen en recenseren van “De laatste manager” had ik dat gevoel heel sterk. Alsof je een oude vriend of collega tegenkomt met wie je in gesprek gaat en herinneringen ophaalt.

Veel bekenden, veel (h)erkenning. Het boek is uitgegeven in juni 2010. In de maand dat Bas Blekkingh op Nyenrode samen met 120 high potentials / talenten het “Handvest nieuw leiderschap” presenteerde. Enkele hoofdpunten: voorbeeldfunctie, vertrouwen, inkomensmatiging (bonussen) innovatie en stakeholdersbelangen.

Al deze punten komen terug in het boek. Over naadloos aansluiten en synchroniciteit gesproken. In een reactie op social media schreef ik over Kuiken “Trendsetter, vooruitziende blik en visionair”.

Ik begon met het lezen van “bronnen en verder lezen” Je bent onderzoeksjournalist of je bent het niet. Waardevolle en inspirerende onderbouwing, achtergrond en links. Mooi! Alleen al door deze informatie is het boek zijn geld meer dan waard. In het boek staat een aantal voorbeelden dat je aan het denken zet en bewijst dat topdownsturing niet alleen achterhaald is, maar ook garantie voor geldverspilling. Ondergetekende genoot met name van de case NEDAP. Aandeelhouders zullen daar wat minder enthousiast over zijn (geweest).

Het boek is nog steeds actueel en een waarde(n)volle bijdrage aan nieuw leiderschap en nieuw organiseren. Ook mooi om te lezen dat de trendsetters steeds meer volgers krijgen. In “De laatste manager” komen o.a. voorbij: Jos de Blok, Piet van Schijndel, Theo Rinsema, Pauline van der Meer Mohr, Eckart Wintzen (R.I.P), Mathieu Weggeman, Jaap Peters, Judith Pouw, Fokke Wijnstra en Roland Hameeteman.

Aan de orde komen: Rijnlands denken, vertrouwen, klanten, betrokkenheid, passie en plezier, intrensieke motivatie, stakeholders en nog veel meer.

Ook goed om te lezen dat de visie van Jos de Blok – De beste werkgever van 2015 – echt werkt. In het boek is sprake van 2000 medewerkers. Medio 2016 hebben we het over 9300 medewerkers. Die geven de organisatie een 8.7, terwijl 96.3 % betrokken en bevlogen is. Buurtzorg werkt 26 % efficiënter dan de andere aanbieders. En wat te denken van het feit dat men geen advertenties hoeft te plaatsen om aan gemotiveerde mensen te komen. Ze staan bij wijze van spreken op de stoep. Vergelijk dat maar eens met de kosten die sommige bedrijven en organisaties maken om talent binnen te halen (10.000 euro per kandidaat). En dan hebben we het nog niet eens over de kosten en effecten van verloop, ziekteverzuim en lage klanttevredenheid. Ernst & Young becijferde dat de zorgkosten met 2.000.000.000 euro omlaag zouden gaan door deze aanpak. Mooie bijkomstigheid is dat Jos de Blok zijn organisatie in 2 dagen per week kan runnen.

Tot slot. Is alles gesneden koek ? Nee, het invoeren van zelfsturing vereist moed en vertrouwen. Je moet jezelf kwetsbaar op kunnen stellen en de guts hebben om los te laten. Fouten moeten worden gezien als leermomenten. De betrokken medewerkers moeten de juiste kaders aangereikt krijgen, “Eigenaar” worden. En ze moeten zich realiseren dat ze de belangen moeten dienen van alle stakeholders. Dat hadden ze bij het bedrijf Gore niet goed begrepen. Daar nam men niet de tijd en de moeite om de schrijver terug te bellen.

Ik beveel dit boek van harte aan. Het zou op de boekenlijst moeten staan van alle HBO- en WO-studenten en een plaats krijgen als standaardwerk en handboek voor managers, bestuurders en toezichthouders. Ga er mee aan de slag. Het zal je leven veranderen. Je wilt toch ook horen bij de trendsetters en succesvolle leiders die beter presteren dan de concurrentie, hun bedrijf of organisatie zien groeien, meer plezier in je werk hebben en – last but not least – ook een betere balans tussen werk en privé vinden. Goed voor je eigen motivatie en ook goed voor je partner en of gezin.

Van harte aanbevolen.

Koos Groenewoud, Lelystad 5 september 2016

Met dank aan Jack van Eekelen van Tekstbueau van Eekelen.

Het boek inzien of bestellen? http://goo.gl/cmWRuh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *