Vijf Tips voor Softe Projectmanagers; Tip 4: Commitment voor de Volhouder.

Never ending stories‘, lange filmreeksen die na de eerste 2 delen alleen maar minder spannend worden. Waarin acteurs vervangen worden door lookalikes, maar niet meer het niveau halen van de eerste delen, de kassuccessen. Met aan ieder filmeinde een cliffhanger, waardoor je weet: dit verhaal is nog niet afgelopen. Maar eigenlijk heb je het er wel mee gehad…

Ik vergelijk een project wel eens op het beklimmen van een berg als de Mont Ventoux. Iedere wielrenner of toerfietser kan zich daar iets bij voorstellen. In het begin ben je enthousiast, je ziet de berg van verre al liggen en je hebt er zin in. De Mont Ventoux is een lange klim en ze wordt steeds zwaarder. Eenmaal boven de boomgrens zie je de top liggen maar gaandeweg lijkt ze steeds verder weg. Het is heet en je lichaam schreeuwt “stoppen, nu!”, het enige dat je door doet fietsen is: commitment…

In de loop der jaren ben ik vanuit verschillende posities en rollen in betrokken geweest bij het managen van projecten. Hierbij gaat het over technische projecten, meest in de petrochemie en veelal ook over implementatietrajecten en programma’s die al dan niet projectmatig zijn aangevlogen. De eerste tip ging over het (h)erkennen van een project. Zeker bij wat ik noem de softe projecten is het niet altijd zo dat projecten herkend worden binnen organisaties waarmee vaak eindeloos veel resources en tijd verspild worden zonder dat een formele (of informele) opdrachtgever hier om vraagt. Daarom 5 tips voor Softe Projectmanagers, in deze blog tip 4.

Een stevige binnenkomer: ik vind commitment het meest misplaatste woord in management jargon, in veel gevallen een wollig thema. In de loop der jaren heb ik vele managers het woord horen uitspreken en in bijna even zoveel gevallen bleek het bij die bewuste uitspraak te blijven. Er gebeurde niets, het bleek slechts een term om een soort van gevoel, een soort van betrokkenheid te tonen. “Ja, ik vind het heel belangrijk dat dit project gaat plaatsvinden, of dat deze doelstellingen worden gehaald….”…het verwoorden van een soort van Tjakka gevoel… En daarmee hield in veel van de gevallen de betrokkenheid op, bij een gevoel, een statement. Misschien ook niet verwonderlijk als je de betekenis van het woord opzoekt op internet. Deze varieert van bereidheid mee te doen, onherroepelijke belofte, waarde hechten aan doelen, tot aan verbintenis. Grofweg is de bandbreedte van commitment tussen het verkopen van een droom tot het nemen van extreme actie omdat je ergens in gelooft (te zien in de film Hotel Mumbai).

In het kader van veiligheid vraag ik dan meestal door: “wat betekent dat commitment voor jou?”, gevolgd door de vraag: “wat mag ik dan van jou verwachten?”. Want werkelijke commitment betekent voor mij actieve betrokkenheid. Met alleen maar roepen dat je erachter staat komt niemand die berg op. Dan ben je eigenlijk alleen maar een goede betaalde supporter.

Actieve betrokkenheid dus. Dat geldt wat mij betreft voor de teamleden, de projectleider, de opdrachtgever, zeg maar de interne primaire stakeholders van het project. En als we het over actieve betrokkenheid hebben kunnen we definiëren waar dat dan over gaat. Dan komen we in het concreet maken van rollen (kan nog vaag zijn…) en taken, bevoegdheden, verantwoordelijkheden.

Dus….

Mijn tip is om commitment concreet te maken. Wat betekent jouw commitment voor het project? Wat ga je doen? Dat geldt op voor alle directe rollen voor het project: opdrachtgever, projectleider, teamleden, leveranciers, etc. Hierbij gaat het dus niet alleen om de gevoelswaarde, maar ook om het concreet maken van inzet. Neem daar vooral even de tijd voor en spreek die commitment naar elkaar uit. Vaak worden taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden vastgelegd. Bij kleine en softe projecten wellicht wat overdone, maar concretiseren van commitment kan ook gebeuren door afspraken met elkaar te maken en de meest prioritaire ook vast te leggen in het projectplan, of actielijst. Geloven doen we in de kerk is een veelgebruikte uitspraak en dat geldt zeker voor bij het uitspreken van commitment, de kunst is te zorgen dat iedereen met een rol ook daadwerkelijk actief aan boord blijft….

Arend Profijt, MPM, MoSHE

 

1 thought on “Vijf Tips voor Softe Projectmanagers; Tip 4: Commitment voor de Volhouder.”

Vijf tips voor Softe Projectmanagers; Tip 5: De Afsluiter – ManagementPro 2 weken ago

[…] tip vier hadden we het al over de never ending stories. Lange verhalen waar je eigenlijk al lang niet meer […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *